Instruiri privind prelevarea și transplantul de țesuturi

Publicat: 31.01.2015

DSC_4343Mai mulți specialiști de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” și de la câteva instituții medicale din țară au participat, în perioada 27-29 ianuarie curent, la un training privind transplantul de celule, țesuturi și organe umane. Workshop-ul a fost ținut de experți din Spania, Franța și România și s-a desfășurat la Catedra de anatomie topografică și chirurgie operatorie.

 

Medicii specialiști din diverse domenii, cum ar fi: anesteziologie și reanimatologie, ortopedie și traumatologie, obstetrică și ginecologie, urologie, oftalmologie ș.a., ghidați de experții străini au analizat legislația privind activitatea Băncii de țesuturi din Moldova și au discutat aspectele etice și criteriile de selectare a donatorilor de țesuturi. Totodată, în cadrul workshop-ului s-a simulat un caz de prelevare a țesuturilor musculo-scheletice și reconstrucția ulterioară a corpului - demonstrație efectuată de experții străini împreună cu reprezentanții Băncii de țesuturi din RM. Simularea a fost realizată  pe un voluntar și a fost transmisă în direct cursanților.

 

În țara noastră, domeniul prelevării este unul relativ nou. Banca de țesuturi și-a început activitatea în 2012 și de atunci, spectrul de grefe de piele transplantate la pacienții arși a ajuns, anul trecut, la peste 80. De asemenea, din 2013 a început și transplanturile de cornee.  

 

”Este foarte important să-i facem pe cei care lucrează în sănătate să conștientizeze importanța prelevării de celule și țesuturi, precum și transplanturile de organe, iar formatorii, care sunt astăzi instruiți, este necesar să extindă și să îmbunătățească activitatea în acest domeniu”, a afirmat Melania Istrate, expert în prelevarea țesuturilor din Spania. Formatorul străin a apreciat faptul că specialiștii noștri, în ciuda limitelor impuse de factorul financiar, doresc să persevereze și să facă o schimbare în sistemul național de sănătate.  

 

DSC_4345Directorul Băncii de țesuturi din Republica Moldova, Viorel Nacu a menționat că ”experții internaționali au împărtășit din experiența lor în prelevarea și procesarea grefelor de țesut și celule, iar colegii noștri s-au familiarizat cu structura și cerințele unei bănci de țesuturi la nivel european, modalitățile și tehnicile de prelevare ș.a. Profesorul a mai spus că participanții la workshop vor efectua  ulterior nu doar prelevări, dar și transplanturi de țesuturi și celule.

 

La training a participat și Valeriu Cușnir, coordonator al grupului de transplant, profesor universitar la Catedra de oftalmologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”, care a apreciat utilitatea acestor instruiri pentru activitatea pe care o desfășoară în domeniul prelevării de țesuturi. Profesorul Cușnir a declarat că va îndemna șefii clinicilor de oftalmologie să îndrume pacienții cu probleme grave de vedere pentru a li se face transplant. ”Transplanturile de cornee sunt foarte costisitoare, dar ele sunt acoperite parțial de CNAM. Astfel, noi facem tot posibilul ca să asigurăm calitatea vederii oamenilor”. Până în prezent, profesorul a participat la mai mult de 50 de operații de transplant de cornee, clinica la care activează situându-se pe primul loc în țară în ceea ce privește numărul unor astfel de intervenții.

 

Cursurile s-au desfășurat în cadrul Proiectului Twinning ”Consolidarea Agenției de Transplant din Republica Moldova și armonizarea legislativă în sfera calității și siguranței substanțelor de origine umană”, realizat de USMF ”Nicolae Testemițanu”, Ministerul Sănătății al RM și Agenția de Transplant, cu susținerea financiară a Comisiei Europene.

[nggallery id=210]

 

Instruiri privind  prelevarea și transplantul de țesuturi

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii