UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Managementul pacienților cu patologie cardiovasculară

vineri, 20 aprilie 2018

DSC_3459În data de 19 aprilie curent, Disciplina de cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Internă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat conferința științifică cu genericul „Noi abordări în managementul pacienților cu patologie cardiovasculară”.

La conferință au participat speakeri naționali și internaționali, care au prezentat situația actuală a maladiilor cardiovasculare în Republica Moldova, precum și progresele recente în diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiovasculare, îndeosebi la pacienții cu hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă.

DSC_3485Profesorul universitar Valeriu Revenco, şeful Disciplinei de cardiologie, a vorbit despre importanța utilizării beta-blocantelor în tratamentul pacienților cu patologie cardiovasculară și despre contraindicațiile și efectele adverse pe care le pot provoca acestea dacă nu sunt administrate corect. Despre administrarea beta-blocantelor în timpul sarcinii profesorul a menționat că acestea ar trebui evitate, deoarece cresc riscul de hipoglicemie, bradicardie și detresă respiratorie la nou-născut. Cu toate acestea, beta-blocantele sunt utilizate pe larg în cazul hipertensiunii arteriale la gravide, fapt ce reprezintă o problemă delicată în ţara noastră.

DSC_3482Prezent la conferinţă, Oleksandr Bilchenko, reprezentantul Academiei Medicale pentru Educație Postuniversitară din Harkov, Ucraina, a abordat subiectul privind factorii de risc în conduita pacienților cu hipertensiune arterială, subliniind importanța diagnosticării corecte a pacientului și a prescrierii tratamentului.

Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă stringentă atât medicală, cât şi socio-economică pentru țara noastră, întrucât acestea se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces ale populaţiei, deţinând circa 57,5% din mortalitatea totală în ultimii 10 ani. Mortalitatea cardiovasculară înaltă din Republica Moldova depășește nivelul mediu global aproape de două ori.

 


Comentarii