Medicii rezidenți au jurat credință Patriei

Publicat: 19.06.2017

DSCN1768În data de 16 iunie 2017, la Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, cei 48 de medici rezidenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, au depus jurământul militar.

În cadrul ceremoniei de depunere a jurământului, medicii rezidenți au fost felicitați cu ocazia finalizării pregătirii medico-militare de conducerea Academiei, comandantul interimar, colonelul Gheorghe Țurcanu și de către șeful Catedrei de medicină militară și a calamităților, Vasile Dumitraș, dr. șt. med., conferențiar universitar, colonel medic în rezervă,  care le-au urat sănătate şi realizări frumoase în continuare.

În acest context, reprezentanții forțelor armate au accentuat importanţa depunerii jurământului militar pentru activitatea medicilor militari, deoarece ei sunt responsabili atât de păstrarea și fortificarea sănătății efectivelor Forțelor Armate pe timp de pace, cât şi de salvarea vieților omenești și acordarea asistenței medicale răniților și bolnavilor în condiții de război.

DSCN1810În conformitate cu prevederile actelor legislative ale Republicii Moldova în domeniul pregătirii cetățenilor pentru apărarea Patriei, începând cu anul 2004, anual, la Catedra de medicină militară și a calamităților a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, persoanele selectate din rândul medicilor rezidenți sunt instruite conform programului de pregătire a ofițerilor medici în rezervă.

După partea teoretică, aceștia urmează stagiul militar, cu o durată de 14 zile, utilizând bazele de instruire ale Ministerului Apărării – Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, Spitalul Clinic Militar Central ș.a., unde viitorii ofițeri-medici acumulează cunoștințe teoretice și își dezvoltă abilități practice în domeniul medicinei militare.

Instruirea se desfăşoară în corespundere cu regulamentele militare ale Armatei Naționale și se încheie cu depunerea jurământului de credință Patriei, după care urmează susținerea examenului de absolvire și conferirea gradului militar de locotenent-medic în rezervă.

 

[nggallery id=563]

 

Medicii rezidenți au jurat credință Patriei

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii