Mediciniștii - cei mai fideli donatori de sânge

Publicat: 08.05.2015

DSC_8030Studenții, rezidenții, dar şi personalul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” au participat la o nouă acțiune de donare a sângelui. Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui (CNTS), în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor și Rezidenților în Medicină, au amenajat, joi, 7 mai, un punct mobil de recoltare a sângelui la Universitatea noastră, unde au fost aşteptaţi toţi doritorii de a dona.

 

Alexandru Gherman, reprezentant al Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, a spus că acțiunea a făcut parte dintr-un plan de activități organizate în diverse instituții, inclusiv cele de învăţământ. Pentru completarea necesităţilor de componente sangvine în instituţiile medicale, anual sunt necesare circa 80 de mii de donări. Acţiunea este salutată de societate, iar USMF “Nicolae Testemiţanu” este lider şi la capitolul donare de sânge, a spus Alexandru Gherman.

 

Ion Oprea, student donator al USMF “Nicolae Testemiţanu”, consideră drept un act onorabil donarea de sânge. “Se merită, deoarece pe noi nu ne costă nimic, dar cuiva îi salvează viaţa”, a spus studentul.

 

Alina Budeanu, donator deja pentru al treilea an consecutiv, susţine şi încurajeză colegii ei să participe la aceste acţiuni, mai ales că sunt tineri şi trebuie să aducă un aport societăţii.

 

Ion Covali, este pentru pima dată la o astfel de acţiune şi spune că  este copleşit doar de emoţii pozitive în ideea că ar putea ajuta pe cineva anume prin sângele donat.

 

Potrivit CNTS, pot dona sânge toți doritorii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care sunt perfect sănătoși și duc un mod de viață sănătos. După recoltarea sângelui, fiecare persoană primește un colet cu produse alimentare, care ar compensa caloriile pierdute prin donarea de sânge. De asemenea, conform legislației în vigoare, donatorii beneficiază de o zi de odihnă.

 

[nggallery id=247]

Mediciniștii - cei mai fideli donatori de sânge

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii