Profesorul Mihail Poliuhov, 115 ani de la naștere

Publicat: 04.11.2017

Mihail PoliuhovÎn data de 3 noiembrie curent, comunitatea universitară a comemorat 115 ani de la nașterea savantului și profesorului Mihail Poliuhov.

S-a născut în anul 1902, în orașul Astrahani, Federația Rusă, într-o familie de slujbași. După finalizarea școlii medii, este admis la Institutul de Medicină din localitate, pe care-l absolvă în 1925. În timpul satisfacerii serviciului militar, concomitent a activat ca medic în unitate.

Cariera pedagogică o începe în funcție de asistent la Catedra de terapie a Institutului de Medicină din Samarkand, iar în 1939 devine conferențiar. În plan științific a susținut teza de doctor în științe medicale.

În anul 1946 este invitat la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău (ISMC), în calitate de conferențiar. Timp de 19 ani a contribuit semnificativ la formarea specialiștilor medici, atât de necesari pentru sistemul de sănătate în acea perioadă. Pentru merite deosebite în activitate a fost distins cu titlul onorific „Eminent al Ocrotirii Sănătății”.

Din anul 1952 a exercitat funcția de terapeut principal al ministerului de resort din republică, concomitent fiind responsabil de practica mediciniștilor.

Mihail Poliuhov s-a manifestat plenar și în alte activități: a făcut parte din Comisia Electorală în Sovietul Suprem și în alegerile locale, a fost membru al Comitetului sindical al Institutului.

În 1952 își asumă responsabila funcție de șef al Catedrei de terapie intensivă a ISMC, iar, între timp, susține teza de doctor habilitat în științe medicale, ulterior conferindu-i-se titlul științifico-didactic de profesor. În anul 1964 este confirmat în calitate de secretar științific al ISMC.

Profesorul Mihail Poliuhov a desfășurat o muncă intensă de cercetare, care a fost  reflectată în mai mult de 40 de lucrări științifice. Totodată, a îndrumat pe calea științei mulți tineri, viitori savanți, dintre care opt au susținut tezele de doctorat.

Energia creatoare îi permitea să îndeplinească și o serie de funcţii publice, cum ar fi: președinte adjunct al Societății Republicane a Terapeuților, membru al Prezidiului Consiliului științific al Ministerului Ocrotirii Sănătății, membru al Societății Unionale a Terapeuților, membru al Comisiei Direcției pentru stațiunile balneare.

O trăsătură distinctivă a profesorului Mihail Poliuhov a fost atitudinea binevoitoare față de tineretul studios, tactul său pedagogic, dedicația și responsabilitatea pentru îmbunătățirea continuă a procesului didactic, științific și a celui curativ. Toate aceste calități i-au asigurat o mare autoritate atât în comunitatea academică, cât și în rândurile clinicienilor și pacienților.

Activitatea multiaspectuală și rodnică a fost just apreciată de instanțele superioare prin decorarea cu înalte distincții guvernamentale, diverse diplome și mențiuni.

A purtat cu demnitate și pe merit titlul onorific „Lucrător Emerit în domeniul științei din republică”.

Datoria noastră sacră este să-i continuăm cauza nobilă, pentru care a militat profesorul Mihail Poliuhov.

Să-i fie veșnică memoria.

 

Profesorul Mihail Poliuhov, 115 ani de la naștere

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii