Profesorul Tudor Gheorghița – savant celebru și microbiolog remarcabil

Publicat: 21.06.2017

Gheorghita FIUna dintre personalitățile marcante care se înscrie în paginile de aur ale Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, renumitul profesor universitar Tudor Gheorghiţa, dr. hab. șt. med., ar fi împlinit astăzi 70 de ani.

Născut în data de 21 iunie 1947, în satul Mândreşti, raionul Teleneşti, într-o familie de buni gospodari, Ion şi Nina Gheorghiţa, de mic copil a fost educat să muncească mult, să fie  onest, să-şi apere demnitatea și să-şi păstreze verticalitatea. Toate aceste poveţe au fost respectate de Domnia Sa pe parcursul întregii vieţi, reuşind să înregistreze multe realizări  valoroase.

Studiile primare şi gimnaziale le-a făcut în satul natal, iar în 1961 este admis la Şcoala de Medicină din Bender, pe care o absolvă cu brio în 1965. Din acest an începe activitatea viitorului profesor în medicină, iniţial - ca felcer în satul natal şi în satele vecine, unde se manifestă ca un specialist iscusit ce a avut grijă de sănătatea oamenilor de la ţară.

În anul 1966 este recrutat în armata sovietică şi timp de trei ani lucrează în calitate de felcer pe nave militare în Forţele Militare Maritime, asigurând controlul sanitaro-epidemiologic şi acordând asistenţă medicală calitativă efectivului militar.

În 1970 este înmatriculat la Facultatea de Medicină Preventivă a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Pe parcursul celor 6 ani de studii a fost liderul studenţilor la facultate, s-a manifestat ca o personalitate cu calităţi excepționale şi cu o autoritate incontestabilă printre studenţi şi cadre didactice.

În 1976 absolvă facultatea cu menţiune şi, la repartizare, i se propune să-și continue studiile prin doctorat în domeniul microbiologiei. În acelaşi an susţine examenele de admitere în doctorantură, fiind înmatriculat  la Catedra de microbiologie, virusologie şi imunologie, iar în calitate de conducător ştiinţific îl alege pe ilustrul profesor universitar, Om Emerit, Valentin Nikitin.

Tânărului savant i-a fost recomandată tema de cercetare „Elaborarea unui set de micrometodici noi de identificare rapidă a culturilor de microorganisme izolate”, temă a cărei realizare putea fi încununată cu succese remarcabile sau cu eşecuri regretabile.

Tudor Gheorghiţa a finalizat şi a susţinut teza de doctor în ştiinţe medicale la Academia Medico-Militară din or. Sankt Petersburg, în 1981. Ca rezultat al realizărilor sale au fost elaborate o serie de test-sisteme şi mijloace originale pentru studierea rapidă a diverselor caractere biochimice ale microorganismelor.

În 1983, prin decizia Consiliului ştiinţific, i se acordă titlul ştiinţifico-didactic de conferenţiar universitar. În aceeaşi perioadă este distins cu insigna de onoare „Eminent al Ocrotirii Sănătăţii”.

Cercetările ştiinţifice realizate pe parcursul mai multor ani au servit drept temei pentru elaborarea tezei de doctor habilitat în științe medicale „Diagnosticul microbiologic rapid al patologiei infecţioase şi indicarea microorganismelor în obiectele mediului ambiant”. Teza a fost susţinută în 1990, în cadrul şedinţei Consiliului specializat de pe lângă Institutul Unional de Cercetări Știinţifice Antipestos „Microb”.

Un interes deosebit au prezentat cercetările şi concluziile la tema „Mijloace pentru monitoringul microbiologic rapid al apelor regenerate în condiţii cosmice de imponderabilitate”. Aceste elaborări au fost  testate în laboratoarele de microbiologie ale Institutului problemelor medico-biologice din Moscova, ale companiilor NASA şi BOEING din SUA, fiind apreciate foarte înalt şi incluse în Programul asigurării vitalităţii cosmonauţilor sistemelor pilotate.

Datorită calităţilor sale organizatorice, profesionalismului şi perseverenței, în anul 1984 conducerea Institutului de Stat de Medicină din Chișinău îl numeşte prorector interimar în probleme de administrare și gospodărie, încredințându-i și responsabilitatea de coordonare a activității Facultății de Perfecționare a Medicilor, unde s-a manifestat în toată amploarea sa.

În 1991 i-a fost conferit titlul științifico-didactic de profesor universitar şi i s-a propus crearea unei noi catedre de Microbiologie, virusologie şi imunologie, care ar asigura instruirea studenţilor de la facultăţile de Stomatologie şi Farmacie şi, totodată, perfecţionarea continuă a medicilor microbiologi din republică.

Regretatul profesor a depus eforturi mari pentru a realiza această sarcină,  a proiectat şi a dirijat personal reconstrucţia şi reamenajarea spațiilor alocate catedrei de pe strada 31 August 1989, iar, peste câţiva ani, cu aceeaşi forţă, a organizat asigurarea condiţiilor de activitate a catedrei în blocul de pe str. N. Testemiţanu, 26/2.

Luând în consideraţie valoarea ştiinţifico-practică a elaborărilor sale, în anul 1991 profesorul Tudor Gheorghiţa a fost numit şef al Laboratorului expres-diagnostic „Microtest” al Centrului de Patobiologie şi Patologie al Academiei de Ştiințe a Moldovei, concomitent îndeplinind şi funcţia de şef al catedrei.

Sub conducerea Domniei Sale au fost susţinute şase teze de doctor în microbiologie, chirurgie şi stomatologie. Cercetările în microbiologie au fost consacrate studiului microbiologic al agenţilor şi elaborarea schemelor complexe de diagnostic rapid al infecţiilor deosebit de complicate, cum ar fi  difteria, infecţii cu B. cereus, Helicobacter pylori.

Este autorul a peste 170 de lucrări ştiinţifice (monografii, culegeri, articole) şi a 32 de invenţii şi inovaţii, care au fost apreciate cu medalii de aur şi de argint la diverse expoziţii republicane şi internaţionale.

Tudor Gheorghiţa s-a stins din viaţă prematur la 57 de ani, în data de 25 iunie 2004, după o patologie incurabilă, rămânând în memoria celor care l-au cunoscut ca un eminent savant şi un distins profesor, o personalitate cu calităţi umane deosebite, un loial patriot al neamului, un promotor al demnităţii şi al verticalităţii.

 

 

 

Profesorul Tudor Gheorghița – savant celebru și microbiolog remarcabil

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii