Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din familii social-vulnerabile

Publicat: 05.05.2017

7Circa 240 de copii au beneficiat de servicii stomatologice de calitate prestate de o echipă de medici și studenți de la Universitatea din Chapel Hill, statul Carolina de Nord, SUA, în colaborare cu profesorii şi mediciniștii de la Facultatea de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

 

Misiunea s-a desfăşurat în perioada 28 aprilie-6 mai curent și a inclus un program amplu de activităţi. În fiecare zi, studenții americani și cei din Moldova, repartizaţi în echipe a câte două persoane, supravegheați și îndrumați de medici, au tratat mai mulți copii din orfelinate şi din familii social-vulnerabile. Larisa, una dintre beneficiare, ne-a mărturisit că a fost impresionată de calmul și responsabilitatea de care dădeau dovadă specialiștii la fiecare procedură.

 

Victoria Eftodii, rezidentă în anul I, specialitatea Ortodonție, a lucrat alături de colegii ei din SUA. Tânăra a menţionat că această colaborare are mai multe beneficii. Pe lângă faptul că ajută copiii defavorizaţi, această acțiune reprezintă și o oportunitate extraordinară pentru studenții și profesorii noștri de a interacționa și de a realiza un schimb de experiență cu cei din SUA. „La finele zilei de lucru, avem grijă ca întreaga echipă să aibă parte de o experiență cât mai plăcută, făcând tururi prin oraș sau vizitând obiective turistice locale”, a mai adăugat studenta.

 

12În data de 3 mai, partenerii proiectului, care își desfășurau activitatea în Clinica Universitară Stomatologică a USMF „Nicolae Testemițanu”, au fost vizitați de James Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova. Excelenţa Sa a apreciat efortul depus de concetățenii săi în beneficiul copiilor acestui stat. În cadrul vizitei, Rodica Gramma, șefa Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană a USMF „Nicolae Testemițanu”, a prezentat succint parteneriatele existente cu instituții similare din SUA și a vorbit despre acreditarea Facultății de Stomatologie a Universității noastre de către Consiliul dentar din California, fapt ce va permite studenților americani să-și desfășoare studiile aici, iar diploma obţinută să fie recunoscută la ei în țară. La rândul său, ambasadorul James Pettit a remarcat condițiile moderne de lucru și dotarea cu echipament performant a Clinicii Universitare Stomatologice, ce vor asigura desfășurarea studiilor la cel mai înalt nivel.

 

14Pe parcursul desfășurării misiunii în Moldova, oaspeții americani au avut o întrevedere cu rectorul Universității, prof. Ion Ababii, și alți reprezentanți ai administrației, în cadrul căreia s-a discutat despre continuitatea proiectului, dar și despre o nouă misiune în domeniul nursing-ului. Totodată, a fost abordată posibilitatea extinderii colaborării prin intermediul mobilităților academice și a schimburilor de experiență. Dr. Stephen Mackler a ținut și un curs pentru studenții și rezidenții noștri despre evoluția sistemului de sănătate în cadrul programului de parteneriat începând cu 1999 până în prezent, iar studenții americani au vorbit despre stomatologia pediatrică în cadrul clinicilor de la Universitatea lor.

 

1Cu impresii frumoase au rămas și câțiva reprezentanți ai delegației din SUA. Asistenta medicală Kelli George a vizitat ţara noastră, în cadrul acestui parteneriat, pentru al 4-lea an consecutiv. Tânăra ne-a declarat că a fost entuziasmată să descopere Moldova şi modul de viaţă de aici. Îi place să cunoască oameni noi de fiecare dată când revine în țara noastră, dar totodată menţine şi relaţiile cu prietenii cunoscuţi anterior.

 

„Pentru prima dată am auzit despre această misiune de la profesorul dr. Cheryl Siegel, care, la rândul său, a participat în proiect timp de 4 ani. Copiii pe care îi tratăm sunt bine educaţi, ceea ce este benefic în experienţa noastră de lucru la nivel internaţional”, ne-a comunicat studenta Sarah Strickland.

 

Misiunea umanitară se înscrie în parteneriatul de colaborare dintre USMF „Nicolae Testemiţanu” și Şcoala Dentară a UCN din Chapel Hill, care durează de 18 ani. Din 2010 se acordă asistență stomatologică copiilor orfani și celor din familiile nevoiașe, iar până în prezent de aceste servicii au beneficiat aproximativ 3 000 de persoane. Beneficiarii sunt selectați de către organizațiile neguvernamentale, care sunt în strânsă colaborare cu instituții similare din SUA.

 

 

[nggallery id=532]

 

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din familii social-vulnerabile

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii