Theodore Tulchinsky - DHC al USMF ”Nicolae Testemițanu”

Publicat: 01.06.2015

DSC_9895Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” i-a decernat, sâmbătă 30 mai, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Theodore Tulchinsky – renumit expert de talie internațională în domeniul sănătății publice, membru al Comitetului de Onoare al Asociației Școlilor de Sănătate Publică din Regiunea Europeană (ASPHER). Acțiunea respectivă a avut loc în cadrul mesei rotunde Perspectivele de dezvoltare a resurselor umane în sănătatea publică din Republica Moldova, care se înscrie în șirul evenimentelor dedicate celor 10 ani de la lansarea Programului de Master la Școala de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) și aniversării a 70 de ani de la fondarea USMF “Nicolae Testemițanu”.

 

În cadrul Laudatio, rectorul Ion Ababii a subliniat că titlul onorific este acordat profesorului Tulchinsky pentru contribuția substanțială la lansarea și dezvoltarea Programului de Master al Școlii de Management în Sănătatea Publică din Republica Moldova. ”Domnia Sa ne-a împărtășit experiența internațională în această ramură, convingându-ne despre necesitatea stringentă și beneficiile deschiderii unei astfel de școli pentru dezvoltarea capacităţilor la nivel național în domeniul sănătăţii publice, prestarea serviciilor de sănătate publică accesibile şi de înaltă calitate, ținând cont de impactul schimbărilor demografice și epidemiologice asupra sănătății publice în secolul XXI”, a punctat academicianul. În aceeași ordine de idei, rectorul a mai accentuat și aportul considerabil la fondarea, stabilirea şi promovarea relaţiilor de colaborare ale ȘMSP cu Școala de Sănătate Publică și Medicină Comunitară din orașul  Braun, Israel.

 

Oleg Lozan, prorector pentru implementarea tehnologiilor informaţionale şi dezvoltare strategică, director  ȘMSP, a declarat că profesorul Theodore Tulchinsky este o personalitate cu valențe extinse în toate domeniile de sănătate publică, este o persoană de referință în tot ce face și cu deosebite calități atât profesionale, cât și general-umane. Profesorul este recunoscut pe plan internațional ca un renumit expert, care a reușit să transpună și în țara noastră calitatea, profunzimea studiilor și predării acestei științe.  

 

Profesorul Theodore Tulchinsky a mulțumit gazdelor pentru înalta distincție și încrederea acordată, calificând gestul drept o onoare extraordinară pentru Domnia Sa. Profesorul din Israel a ținut să menționeze despre legătura sa directă cu țara noastră, tatăl său fiind originar din orașul Bender, fapt ce-i dublează fericirea când revine pe aceste meleaguri.

 

Theodore Tulchinsky s-a născut în anul 1936, în Brantford, Ontario, Canada, și a urmat cursurile Facultății de Medicină la Universitatea din Toronto. A debutat în cariera medicală în calitate de medic generalist, ulterior medic internist.

În 1968 și-a făcut studiile la Universitatea Yale pentru a obține gradul de Master în Sănătate Publică. Din 1971 până în 1976 a exercitat funcția de ministru adjunct în Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Socială, Canada.

Din 1976, profesorul, împreună cu familia, s-a transferat în Israel. Aici, în cadrul Ministerului Sănătății, a devenit responsabil de gestionarea sistemului de sănătate preventivă. A lucrat asupra politicilor de imunizare, problemelor de sănătate ale mamei şi ale copilului şi multe altele. A organizat şi desfăşurat proiecte de mentorat pentru noile şcoli de sănătate publică în Europa de Est şi fosta Uniune Sovietică.

A participat în dezvoltarea şi evaluarea noilor şcoli de sănătate publică în Albania, Moldova, Macedonia, Rusia, Bulgaria şi Kazahstan.

În comun cu Academia de Ştiinţe din SUA şi alte organizaţii internaționale, a studiat problemele legate de nutriţie, inclusiv condiţiile de deficienţă a micronutrienţilor, monitorizarea stărilor de nutriţie şi controlul bolilor transmisibile în Palestina, Israel şi în regiune.

Din 2007, după cum s-a menționat deja, Theodore Tulchinsky este membru al Comitetului executiv al Asociaţiei Şcolilor de Sănătate Publică din Regiunea Europeană (ASPHER) şi Co-preşedinte al Grupului de lucru al acestui Comitet privind Etica în Sănătate Publică.

Pentru merite deosebite în activitatea multilaterală prodigioasă și contribuție substanțială la dezvoltarea sănătății publice în Europa, profesorul Tulchinsky a fost decorat cu medalia ”Andreas Stampar” acordată de Asociaţia Şcolilor de Sănătate Publică din Regiunea Europeană (ASPHER).

 

[nggallery id=257]

Theodore Tulchinsky - DHC al USMF ”Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii