O comisie de experți a Agenției Independente de Acreditare și Rating din Kazahstan va evalua Universitatea de Medicină

O comisie de experți a Agenției Independente de Acreditare și Rating din Kazahstan va evalua Universitatea de Medicină

Published: 31.05.2019

O comisie de experți a Agenției Independente de Acreditare și Rating din Kazahstan va evalua Universitatea de Medicină

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a inițiat procesul de acreditare instituțională internațională conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală (World Federation for Medical Education - WFME). În acest context, o comisie externă formată din experți internaționali ai Agenției Independente de Acreditare și Rating (Independent Agency for Accreditation and Rating - IAAR) din Kazahstan, abilitată în acest sens de WFME, se va afla în vizită la universitatea noastră, în perioada 3-5 iunie 2019.

Evaluarea externă propriu-zisă constituie următoarea etapă a procesului de acreditare internațională, după ce Comisia a examinat Raportul de autoevaluare al Universității, elaborat în baza standardelor IAAR și WFME.

Procesul de evaluare externă cuprinde vizite de documentare la catedrele și bazele clinice ale Universității, întrevederi și convorbiri individuale cu rectorul Ion Ababii, prorectorii, decanii facultăților, șefii catedrelor și ai altor subdiviziuni universitare, personalul didactic și științifico-didactic, studenți, medici-rezidenți, absolvenți și potențiali angajatori.

Comisia va evalua infrastructura instituției, blocurile didactice și gradul de dotare cu utilaj modern, va aprecia nivelul de pregătire a cadrelor didactice și științifico-didactice în realizarea programelor de studii, calitatea prelegerilor și a lecțiilor practice, aplicarea metodelor inovative de predare-învățare-evaluare.

La finalul vizitei, Comisia va prezenta un raport, care va include concluzii și, eventual, propuneri de îmbunătățire.

„Administrația Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este preocupată de mai mult timp de evaluarea și acreditarea instituţională de către Federația Mondială pentru Educație Medicală. Acest fapt este prevăzut și în Strategia de dezvoltare a Universității, iar acreditarea instituțională internațională este unul dintre obiectivele majore stabilite pentru anul 2019. În acest scop, comunitatea universitară întreprinde toate măsurile necesare pentru a racorda activitatea instituției și programele de studii la standardele de calitate ale WFME”, a declarat rectorul Ion Ababii.

În anul 2014, instituția noastră a fost vizitată de președintele Federației Mondiale de Educație Medicală și de cel al Asociației Școlilor Medicale din Europa, care au apreciat înalt activitatea instituției: „Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu este un exemplu de bune practici pentru țările din regiune atât din fosta Uniune Sovietică, cât și din regiunea Mării Negre”.

Menționăm că, în anul 2018, programele de studii Medicină, Stomatologie și Farmacie au fost acreditate de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), iar programele Optometrie și Asistență medicală generală au obținut autorizarea provizorie, cu toate că ultimul a fost lansat în anul universitar 2018-2019. De asemenea, anul trecut, Facultatea de Stomatologie a fost acreditată complet de către Consiliul Dentar din statul California, SUA, fapt ce a permis admiterea la studii a cetățenilor americani.

În data de 21 mai curent, USMF „Nicolae Testemițanu” a fost desemnată de către ANACEC drept „Promotorul calității - Cristalul calității” și menționată cu Diplomă de recunoștință în semn de înaltă apreciere pentru promovarea culturii calității și rezultate excelente obținute în procesul de evaluare externă a programelor de studii superioare de licență din domeniul Sănătate.

 

O comisie de experți a Agenției Independente de Acreditare și Rating din Kazahstan va evalua Universitatea de Medicină
usmf
procesul de acreditare
acreditare instituțională
acreditare internațională
vizite de documentare
programe de studii
Strategia de dezvoltare
Federația Mondială de Educație Medicală
Agenția Independentă de Acreditare și Rating

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii