Priorități strategice în activitatea de cercetare și inovare în 2021

Published: 09.03.2021

groppaOpt priorități strategice în domeniul cercetării și inovării au fost identificate de către Departamentul Cercetare al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru a fi realizate în anul curent. Acțiunile au fost stabilite în conformitate cu Strategia de fortificare a domeniului cercetării și inovării pentru perioada 2020-2030 și a Planului de acțiuni aprobat în acest sens. Declarația aparține prorectorului pentru activitate de cercetare, Stanislav Groppa, care a prezentat un raport la ședința Senatului universitar din data de 25 februarie 2021.

Academicianul Stanislav Groppa a menționat că printre cele opt obiective figurează modernizarea structurii sectorului de cercetare, care, în acest an, prevede instituirea funcției de prodecan pentru activitățile de cercetare și coordonarea activităților respective în cadrul facultăților. Un alt obiectiv vizează transformarea infrastructurii de cercetare în una contemporană prin reconstrucția Centrului de Cercetare în domeniul Sănătății și Biomedicinei din cadrul Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate a Universității, proiect ce ar putea fi realizat cu susținerea directă a unor parteneri din Turcia. Tot aici, va fi elaborat Planul general de management al infrastructurii de cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu”, încadrarea cercetării în Sistemului Informațional de Management Universitar, crearea Secției de transfer tehnologic cu incubator inovațional, crearea Centrului de tehnologii biomedicale, a Centrului de antiplagiat universitar, organizarea Biobăncii și reorganizarea Vivariului. Un aspect important al acestui obiectiv ține și de selectarea prin concurs și instruirea continuă a resurselor umane care vor activa în acest Centru de cercetare.

open scienseUn aspect extrem de important, accentuat de prorectorul Groppa, a fost implementarea principiului de instruire prin cercetare și asigurarea continuității activităților de cercetare pe tot traseul ciclurilor de învățământ (universitar, rezidențiat, doctorat și cu extindere în postdoctorat), promovarea educației prin cercetare, asigurarea competitivității științifice și a interacțiunii cu partenerii naționali și internaționali. „Internaționalizarea proceselor de cercetare constituie una dintre prioritățile anului 2021, prin racordarea direcțiilor strategice de cercetare ale USMF „Nicolae Testemițanu” la cele internaționale, fapt ce ar putea fi realizat prin crearea noilor platforme de cercetare și utilizarea celor existente”, a subliniat prorectorul. 

„În acest an, avem și misiunea excepțională de a ne prezenta în fața Comisiei Europene pentru a ne confirma legitimația și posibilitatea de menținere a logoului Excelența resurselor umane în cercetare”, a informat acad. Groppa. O altă  inițiativă a Departamentului este lansarea platformei de comunicare, colaborare și, schimb de experiență cu diaspora prin intermediul www.diamed.md, cu scopul de a coopera cu comunitatea științifică medicală, în special, cu studenți, rezidenți, doctoranzi din țară și conaționalii noștri de peste hotare, unde deja am obținut acceptul în acest sens, fiind instituit Consiliul de coordonare al diasporei.  

Un alt obiectiv vizează sporirea vizibilității cercetărilor prin fortificarea potențialului Revistei de Științe ale Sănătății din Moldova: introducerea identificatorului digital unic al articolului, inserarea identificatorului ORCID al cercetătorului, elaborarea website-ului revistei. Calitatea rezultatelor științifice obținute ar spori și datorită extinderii aplicării principiilor științei deschise și dezvoltarea repozitoriului instituțional și a bibliotecii electronice, protejarea  drepturilor de proprietate intelectuală și asigurarea protecției juridice a obiectelor de proprietate intelectuală.

Prorectorul pentru cercetare a menționat că toate aceste inițiative deja se implementează în Universitate și că cel mai mult se mizează pe profesionalismul și devotamentul personalului universitar față de Alma Mater. „Dacă fiecare membru va fi pătruns de responsabilitatea de a se implica în cercetare, în conformitate cu logoul Excelență în cercetare, și va conștientiza că educația în medicină este posibilă doar prin intermediul cercetării, vom reuși”, a punctat prorectorul.

emil cebanRectorul Emil Ceban a susținut planul de activitate enunțat mai sus și a subliniat că toate aceste direcții sunt strategice pentru anul curent. „Este obligatorie conlucrarea între membrii comunității universitare, de la student până la profesor, precum și internaționalizarea proceselor, doar astfel vom avea o vizibilitate mai mare, mai multă promovare și mai multă știință”, a conchis rectorul. 

În cadrul aceleiași prezentări a prorectorului pentru cercetare au fost menționate și realizările din domeniu pentru anul 2020. Academicianul Groppa a amintit că anul trecut, instituția a obținut 27 de proiecte în cadrul Programelor de stat pentru anii 2020-2023, ce urmau a fi finanțate de la buget cu 20,1 milioane de lei. În 18 proiecte Universitatea participă în calitate de beneficiar direct, iar în altele 9 – de partener. USMF „Nicolae Testemițanu” urma să obțină 13,4 milioane de lei, reieșind din cota prevăzută pentru cofinanțare instituțională în domeniul cercetării ce este evaluată la circa 40%, dar în realitate au fost alocate doar 2,1 milioane de lei. Unele proiecte nu au realizat activitățile de cercetare planificate din cauza finanțării instituționale reduse. 

proiecte stiintificeAnul trecut au fost înaintate alte 18 propuneri de proiecte noi, dintre care 8 deja au fost anunțate câștigătoare. În prezent, subdiviziunile universitare implementează 22 de proiecte de cercetare de nivel internațional, iar numărul acestora este în creștere. Totodată, s-au câștigat 3 proiecte bilaterale (unul moldo-belarus, două moldo-turce), precum și două proiecte privind crearea platformei de cercetare COVID-19.

Anul 2020 a fost caracterizat și de creșterea indicelui de vizibilitate națională și internațională a Universității, fiind înregistrate peste 1700 de publicații științifice, dintre care 692 de articole științifice, 96 de articole de anvergură în reviste indexate în baza de date SCOPUS, unde este înregistrat un salt considerabil cu dublarea numărului de autori și a publicațiilor înregistrate. La fel de importantă este și creșterea indicelui Hirsch - de la 25 la 34. 

Colaborarea cu Centrul Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologii (ICGEB) al ONU are un rol strategic pentru instituția noastră. Grație acestuia, Universitatea a devenit parte componentă a Repozitoriului GISAID – inițiativă științifică globală și o sursă primară ce oferă acces liber la datele genomice ale virusurilor.

Implementarea triunghiului cunoașterii educație-cercetare-inovare reprezintă un imperativ pentru comunitatea academică. În anul precedent, Universitatea a obținut 83 de distincții la cinci expoziții, a înregistrat 129 de obiecte de proprietate intelectuală, brevete și certificate de autor. Plus valoare în promovarea Universității au adus persoanele care s-au învrednicit de premiul național în domeniu.

cercatre si inovare
USMF
activitatea de cercetare
Strategia de cercetare și inovare
Stanislav Groppa
rector Emil Ceban
Open Science
logo Excelență în cercetare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii