Actualități și perspective în studiul farmaceutic al plantelor medicinale
- vizualizări: 163
Catedra de farmacognozie și botanică farmaceutică și Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în colaborare cu Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova organizează Conferinţa știinţifico-practică națională cu participare internațională cu genericul „Actualități și perspective în studiul farmaceutic al plantelor medicinale”.
Evenimentul se va desfășura în zilele de 1-2 octombrie curent, cu începere de la ora 11:30, în regim on-line. Link de conectare - meet.google.com/oef-xbet-ngn
La manifestare se vor întruni cercetătorii științifici din diverse domenii, interesați de studiul plantelor medicinale - de la identificarea în teren, herborizarea, recoltarea, cultivarea, ameliorarea genotipului, studii morfo-cito-biologice și biochimice - până la studii farmacognostice, farmaceutice, terapeutice, managementul și controlul fitopreparatelor. La eveniment vor participa circa 250 de persoane, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor de cercetare din Republica Moldova, precum și din România, Italia, Germania și Franța.
Vor fi abordate aspecte ce țin de rezultate și perspective în studiul plantelor în domeniile: Studii biologice și farmacognostice; Tehnologia produselor fitoterapeutice; Studii chimice, farmacologice și fitoterapeutice și Managementul și controlul fitopreparatelor. Se va promova ideea studiului interdisciplinar, bazat pe investigații complexe și argumentate științific pentru valorificarea rațională și eficientă a plantelor medicinale în tratamentul diverselor maladii. Conferința va servi drept platformă de schimb de idei în elaborarea metodologiei de cercetare interdisciplinară experimentală și interpretativă, de continuare a colaborărilor, de inițiere a noilor proiecte de cercetare interinstituțională și internațională, precum și de generare a noilor idei pentru dezvoltarea și prosperarea științei și practicii farmaceutice.
Forumul este destinat cadrelor didactice, cercetătorilor, medicilor-rezidenți, studenților-doctoranzi, studenților și farmaciștilor-practicieni.
Conferința va avea loc în cadrul proiectului „Diminuarea consecințelor schimbărilor climatice prin crearea și implementarea soiurilor de plante medicinale și aromatice cu productivitate înaltă, rezistente la secetă, iernare, boli, ce asigură dezvoltarea sustenabilă a agriculturii, garantează produse de calitate superioară, predestinate industriei de parfumerie, cosmetică, farmaceutică, alimentară”, implementat de Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor în parteneriat cu USMF „Nicolae Testemițanu”. Proiectul a fost selectat pentru finanțate în cadrul concursului de proiecte Programul de stat, 2020-2023, organizat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii