100 de ani de la naşterea savantului epidemiolog Eli Naum Şleahov

Publicat: 07.02.2020

 

Eli SleahovAstăzi, 7 februarie 2020, comunitatea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova marchează 100 de ani de la nașterea savantului epidemiolog Eli Naum Şleahov, primul șef al Catedrei de epidemiologie (inițial – Cursul de epidemiologie), fondată în anul 1967, prin Ordinul Ministerului Ocrotirii Sănătății din Republica Moldova nr. 124 din 6 iunie 1967, semnat de ministrul Nicolae Testemiţanu.

Eli Naum Şleahov s-a născut pe 8 februarie 1920, în Chişinău, într-o familie de provizori. În anul 1938, absolvind cu succes Liceul „Alexandru Donici”, este admis la Facultatea de Medicină a Universităţii din Bucureşti, unde îşi face studiile primii doi ani. Impus de intemperiile războiului, îşi continuă studiile medicale în Odesa (Ucraina) şi în Taşkent (Uzbekistan). 

După absolvirea facultăţii, pe parcursul anilor 1942-1945, a activat ca medic epidemiolog în Republica Autonomă Karakalpakstan, iar între anii 1945-1950, revenind la Chişinău, a exercitat funcţia de şef-adjunct al Direcţiei sanitaro-epidemiologice a Ministerului Ocrotirii Sănătăţii al RSSM. În perioada 1950-1974 a activat la Institutul de cercetări ştiinţifice în domeniul igienei şi epidemiologiei din Moldova, inițial, în funcţia de şef al Laboratorului de epidemiologie a bolilor infecţioase, iar pe parcursul anilor 1960-1974, în postul de director adjunct al acestei instituții. Concomitent, din anul 1967, conduce, prin cumul, cursul, apoi Catedra de epidemiologie a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (astazi Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”), iar din 1974 până în 1990 – a fost şef titular al acestei catedre. În total, Domnia Sa a activat la USMF „Nicolae Testemiţanu” 23 de ani, timp în care a pregătit mai multe generaţii de medici epidemiologi.

Eli ȘleahovÎn anul 1950 susţine teza de doctor în ştiinţe medicale, iar în 1966 - teza de doctor habilitat, în acelaşi an fiindu-i conferite titlul de profesor universitar şi titlul de Om Emerit în ştiinţe al Republicii Moldova.

Este semnificativă contribuţia renumitului epidemiolog la dezvoltarea teoriei și practicii medicale. Studiază multiaspectual zooantroponozele, elaborează sistemul de clasificare a bolilor infecţioase, acceptat şi aplicat ulterior atât în ţară, cât şi peste hotare. 

Un aport esențial l-a avut în studierea patogenezei şi imunologiei antraxului. În domeniul ştiinţei aplicative conduce şi participă la elaborarea preparatelor de diagnostic imunologic – „Antraxina”  şi „Tetanina”, preparate care au fost utilizate pe larg nu numai în practica medicală națională, dar şi în cea internațională. Sunt înalt apreciate de către specialişti lucrările în domeniul epidemiologiei infecţiilor respiratorii şi digestive, imunostimulării procesului vaccinal, infecţiei stafilococice, mecanismului vertical de transmitere, realizate sub conducerea profesorului Eli Şleahov.

Pe lângă explorările teoretice, ilustrul savant a participat activ la organizarea şi promovarea diverselor acţiuni antiepidemice pe teren şi de instruire a cadrelor. A pregătit 19 doctori şi doctori habilitaţi în ştiinţe medicale şi un număr mare de specialişti-epidemiologi care activează aproape în toate centrele de medicină preventivă din ţară, precum și în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Eli ȘleahovEste deosebit de fructuoasă activitatea sa editorială. A publicat peste 400 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 23 de monografii și manuale. Îndrumarul „Epidemiologia practică” s-a bucurat de un succes deosebit printre medici şi studenţi, pe parcursul a trei decenii fiind publicat în 5 ediţii în ţară și, de asemenea, tradus şi editat în Franţa.

Peste un sfert de veac (1964-1990), profesorul Eli Şleahov a condus Societatea Ştiinţifică a Epidemiologilor, Microbiologilor şi Parazitologilor, precum şi Societatea Imunologilor din Republica Moldova (1978-1990). Timp de 45 de ani (1946-1990) a activat ca membru-expert al Comisiei Extraordinare Antiepidemice a Consiliului de Miniştri din Republica Moldova.

În activitatea zilnică a distinsului epidemiolog se mai înscriu funcţiile de: vicepreşedinte al Consiliului Ştiinţific Medical de pe lângă Ministerul Ocrotirii Sănătății al RSSM (1960-1990), specialist principal în epidemiologie al ministerului respectiv (1967-1990), redactor şef-adjunct al revistei „Ocrotirea sănătăţii” (în prezent „Curierul medical”), între anii 1977-1990, membru al Consiliului redacţional al revistei „Microbiologie, epidemiologie şi imunologie” (Moscova). Mai mulţi ani la rând (1974-1990) conduce Comisia republicană de atestare profesională a epidemiologilor, microbiologilor, imunologilor şi parazitologilor din republică. A fost membru al mai multor consilii știinţifice din Republica Moldova şi din Ucraina, membru al Centrului Republican de Terminologie pe lângă Academia de Ştiințe a Moldovei și membru al conducerii Societăţii de prietenie URSS - Franţa.

Fiind un savant cu renume şi poliglot, Eli Şleahov a ţinut prelegeri referitoare la probleme de epidemiologie în mai multe ţări (Franţa, România, Ungaria, Bulgaria, Cambodgia, Guineea, Senegal, Gabon ș.a.), a fost lector permanent al cursurilor internaţionale de epidemiologie din cadrul Institutului Pasteur din Paris, precum şi membru al Asociației Vaccinologilor din Lyon (Franţa).

Eli ȘleahovPentru performanţe considerabile în ştiinţă, pregătirea cadrelor medicale şi activitate publică prodigioasă, profesorului Eli Şleahov i-a fost conferită medalia de aur la Expoziţia Internaţională din Plovdiv (Bulgaria), medalia de aur şi de argint la Expoziția Realizărilor Economiei Naționale din Moscova (Rusia), a fost distins cu insigna „Om Emerit al ocrotirii sănătăţii din RM” şi cu patru diplome de onoare ale Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM, mai multe medalii şi distincţii guvernamentale.

Atitudinea deosebită faţă de obligaţiile sale profesionale şi față de ştiinţă, erudiţia şi tactul de pedagog, modul de viaţă bine organizat şi calităţile personale excelente i-au adus reputatului specialist respectul şi dragostea binemeritată din partea colegilor şi a prietenilor, a numeroșilor discipoli şi studenţi.

În 1990, la vârsta de 70 de ani, se stabilește cu traiul în Israel, unde se dedică ştiinţei epidemiologice până la sfârşitul vieţii, activând în cadrul Departamentului de Boli Infecţioase al Centrului Medical „Sheba” din Tel-Hashomer. 

În anul 1992, la cel de al III-lea Congres al Igieniştilor, Epidemiologilor, Microbiologilor şi Parazitologilor din Republica Moldova este ales membru de onoare al Societăţii Ştiinţifice a Epidemiologilor, Microbiologilor şi Parazitologilor din țară noastră. 

Profesorul universitar Eli Naum Şleahov a fost o personalitate marcantă în ştiinţa naţională şi mondială, talentat epidemiolog şi pedagog, doctor habilitat în ştiinţe medicale, Om Emerit al Republicii Moldova, membru activ al Academiei de Știinţe din New-York.

S-a stins din viaţă pe 28 iulie 2005, în orașul Netania (Israel), la vârsta de 86 de ani.

Eli Șleahov
Eli Șleahov
Eli Șleahov
Eli Șleahov
Eli Șleahov
Eli Șleahov
Eli Șleahov
Eli Șleahov
Eli Șleahov
Eli Șleahov
USMF
in memoriam
Eli Naum Şleahov
Catedra de epidemiologie
savant
profesor universitar
om emerit

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii