1,5 milioane de oameni mor de tuberculoză în fiecare an la nivel mondial
- vizualizări: 232
În acest an marcăm Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei cu sloganul Da! Putem pune capăt tuberculozei! La etapa actuală, tuberculoza rămâne a fi cel mai mare criminal infecțios din lume, provocând anual decesul a circa unui milion și jumătate de oameni în fiecare an, în special în țările în curs de dezvoltare.
Acest eveniment vine să inspire speranță și să crească gradul de conștientizare cu privire la necesitatea prevenirii îmbolnăvirii de tuberculoză în societatea noastră, să accelereze eforturile autorităților și factorilor de decizie pentru stoparea epidemiei globale prin adoptarea mai rapidă a noilor recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Totodată, se pune accentul pe dezvoltarea inovațiilor și instituirea unor acțiuni concrete în colaborarea multisectorială pentru combaterea epidemiei de tuberculoză.
În Republica Moldova, tuberculoza rămâne a fi una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Potrivit OMS, Moldova se regăsește printre cele 18 ţări din regiunea europeană în care controlul tuberculozei este prioritar şi printre cele 27 de ţări ale lumii cu povară înaltă a tuberculozei. În acest sens, Guvernul Republicii Moldova a adoptat anul trecut „Programul național de răspuns la tuberculoză pentru anii 2022-2025”. Prin implementarea acestuia vor fi atinse mai multe obiective: asigurarea accesului universal la screening sistematic al pacienților și grupurilor cu risc sporit la tuberculoză, inclusiv și pentru copii, reducerea incidenței tuberculozei cu 50% și a mortalității cu 75%, comparativ cu anul 2015; majorarea ratei de vindecare în rândul bolnavilor; îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament pentru toți cetățenii ș.a.
Ministerul Sănătății menționează că diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp pentru asistenţă medicală şi urmarea cu stricteţe a tratamentului indicat contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului.
Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei este marcată anual în data de 24 martie, începând cu anul 1882, odată cu descoperirea bacteriei ce provoacă tuberculoza de către savantul Heinrich Hermann Robert Koch. Această zi este destinată pentru a spori gradul de conștientizare a oamenilor și a depune eforturi comune în lupta contra acestei epidemii globale.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii