75 de studenți-doctoranzi au fost admiși la Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale
- vizualizări: 2078
Oferta educațională propusă în acest an de Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale (ȘDDȘM) a fost suplinită integral. Toate cele 67 de locuri finanţate din bugetul de stat, precum și alte opt cu taxă au fost completate de către candidații dornici de a efectua studii superioare de doctorat (ciclul III) în anul universitar 2023-2024. Concursul de admitere a avut loc în perioada 2-20 octombrie 2023.
Directorul ȘDDȘM, profesorul universitar Lilian Șaptefrați, a subliniat că spectrul proiectelor științifice oferite studenților-doctoranzi este unul actual și variat, fapt ce va contribui la consolidarea cercetărilor fundamentale și aplicative în țara noastră. „Avem drept scop promovarea excelenței în cercetare, orientarea spre soluționarea problemelor actuale ale medicinei și farmaciei, și transferul tehnologic al rezultatelor cercetărilor științifice de doctorat. Vom sprijini studenții-doctoranzi în dezvoltarea abilităților de cercetare, planificarea și gestionarea eficientă a timpului în vederea obținerii rezultatelor scontate. Mizăm mult pe acești tineri cercetători și sunt convins că o bună parte dintre ei vor fortifica corpul științifico-didactic al Universității – ei sunt viitorul nostru!”, a opinat directorul ȘDDȘM.
Potrivit rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, îmbunătățirea și dezvoltarea continuă a activității de cercetare și inovare reprezintă una dintre prioritățile strategice în dezvoltarea Almei Mater. „Strategia de fortificare a domeniului Cercetare și Inovare la USMF „Nicolae Testemițanu” 2020-2030 reprezintă o provocare pentru întreaga comunitate academică. Aceasta prevede participarea activă în implementarea conceptului educație prin cercetare a tuturor cercetătorilor, inclusiv a celor tineri. Rezultatele activității de cercetare vor sta la baza analizei performanțelor obținute și a promovării personalului în cadrul concursurilor”, a menționat rectorul.
În procesele de reformare și coordonare a activității de cercetare la universitatea noastră, Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate reprezintă o structură importantă, ce are misiunea de a dezvolta capacitățile și abilitățile cercetătorilor și a infrastructurii, de a iniția parteneriate în vederea pregătirii cadrelor științifice în domenii prioritare, organizării schimbului de specialiști pentru realizarea transferului de cunoștințe și a expertizei, a mobilităților academice pentru tineri, de a spori vizibilitatea rezultatelor științifice și a inovațiilor ș.a.
În acest context, prin intermediul proiectului Băncii Mondiale „Programul de îmbunătățire a învățământului superior” vor fi create două centre de cercetare: Centrul de Medicină Moleculară și Centrul de Medicină Personalizată, ce vor permite interconectarea celor mai importante structuri de cercetare și integrarea acestora în procesul științifico-didactic. În continuare este necesar de a crea echipe și platforme de cercetare pentru elaborarea proiectelor, dar și a le oferi suportul necesar pentru identificarea partenerilor străini și dezvoltarea colaborărilor transnaționale.
„Cert este că cercetarea necesită abilități profesionale înalte, iar pregătirea unui cercetător științific are loc după principiul construcției unei piramide, ce își are temelia în procesul de studii universitare cu extinderea la următoarele etape evolutive. Un rol esențial în acest proces îl are Consorțiul Școlii Doctorale în domeniul Științe Medicale. Contingentul de conducători științifici este de o înaltă ținută academică, iar rezultatele sunt evidente. În perioada septembrie 2022 – octombrie 2023 la universitatea noastră au fost susținute public 34 de teze (28 de doctor și 6 de doctor habilitat în științe medicale), iar până la finele anului curent urmează să fie susținute încă 33 de teze de doctor și 3 de doctor habilitat în științe medicale/farmaceutice”, a precizat rectorul.
În data de 9 noiembrie a avut loc Ședința de bun venit a studenților-doctoranzi, la care au participat academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, profesorul universitar Lilian Șaptefrați, director al ȘDȘM, conducătorii de doctorat, cadre științifico-didactice și studenții-doctoranzi admiși în anul I.
Academicianul Stanislav Groppa și-a exprimat convingerea că noii studenți-doctoranzi vor înscrie mari realizări științifice în istoria USMF „Nicolae Testemițanu”, în acest scop îndemnându-i să citească cât mai mult în această perioadă, să se documenteze și să se inspire din teze de doctor și să-și publice, la rândul lor, lucrările în Revista de Științe ale Sănătății din Moldova și în reviste internaționale cu factor de impact. „Vă încurajez să vă implicați în diverse mobilități și în proiecte internaționale de cercetare, ca ulterior să obțineți rezultate excepționale”, a subliniat academicianul.
La rândul său, profesorul Lilian Șaptefrați, a informat tinerii cercetători și conducătorii științifici despre activitatea Școlii Doctorale în domeniul Științe Medicale, Planul individual al studiilor de doctorat, structurat pe ani, Programul de instruire avansată și termenii de realizare a tuturor etapelor de studii doctorale, exprimându-și deschiderea comunității academice și științifice în acordarea suportului studenților-doctoranzi în activitatea lor de cercetare.
Menționăm că Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale este structura responsabilă de organizarea studiilor superioare de doctorat, creată în baza Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 816 din 11 noiembrie 2015, în cadrul Consorțiului format din USMF „Nicolae Testemițanu” și instituțiile organizatoare de doctorat din domeniul medical: Centrul Național de Sănătate Publică, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul de Cardiologie, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Institutul Oncologic, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, Institutul de Medicină Urgentă. În prezent, ȘDDȘM întrunește 271 de conducători de doctorat și 472 de studenți-doctoranzi.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii