„Abordări interdisciplinare în stomatologie”: conferință internațională în memoria profesorului Pavel Godoroja
- vizualizări: 78
Reprezentanții comunității stomatologice din Republica Moldova și România s-au întrunit în cadrul conferinței internaționale „Abordări interdisciplinare în stomatologie”, organizată în memoria distinsului profesor Pavel Godoroja.
Moderatorul evenimentului, profesorul universitar Valeriu Fala, șef al Catedrei de stomatologie terapeutică, membru corespondent al AȘM, a declarat că această conferință are o semnificație simbolică, fiind consacrată regretatului profesor Pavel Godoroja care, prin întreaga sa activitate, a inspirat tinerele generații să tindă spre excelența profesională, dedicare, respect față de pacient și pasiunea pentru cunoaștere. „Acest eveniment este un gest de recunoștință și continuitate, o punte între generații și între specialități, ne dorim ca aceasta să fie o platformă vie de dialog științific, în care se întâlnesc idei, experiențe, perspective și aspirații, spirit de colegialitate, rigoare și deschidere”, a specificat profesorul Fala.
La conferință a participat și ministra sănătății Ala Nemerenco, care a subliniat importanța colaborării interdisciplinare, la etapa în care medicina depășește limitele sistemelor impuse anterior. „Stomatologia îmbină foarte reușit profilaxia, diagnosticul și tratamentul și ne dorim ca pe viitor să creștem o generație mult mai sănătoasă, iar dumneavoastră să fiți pilonii de bază în creșterea unui copil sănătos prin formarea unor abilități privind sănătatea orală din fragedă copilărie”, a menționat oficiala, îndemnându-i pe participanți să realizeze mobilități academice și schimburi internaționale pentru creșterea competențelor profesionale.
În continuare, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, m.c. al AȘM, a vorbit despre obligația morală și o dovadă de maturitate civică între generații de a comemora personalitățile notorii care au activat în educația medicală, care au format școli științifice, au educat zeci de generații de specialiști, și a apreciat efortul catedrelor de a organiza această manifestare la cel mai înalt nivel. „Pe parcursul a 46 de ani de activitate în universitatea noastră, profesorul Pavel Godoroja a manifestat frumoase calități umane și profesionale. Este inestimabilă contribuția Domniei sale la dezvoltarea specialității și serviciului stomatologic din țară, la fondarea catedrelor de stomatologie pediatrică, și a Catedrei de protetica dentară și ortodonție, la dezvoltarea Facultății de Stomatologie, în calitate de decan. Dumnealui a fost cel care a pus bazele colaborării între Statele Unite ale Americii și Republica Moldova în domeniul stomatologiei. Problemele interdisciplinare în stomatologie astăzi sunt în ordinea de zi. Cred că Facultatea de Stomatologie este la o etapă crucială, de schimbare, și ne dorim ca tot ce este aplicat în stomatologia practică să fie inclus în materialul didactic pentru studenții de la Stomatologie”, a punctat rectorul.
Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu, a evidențiat tendințele din știința modernă, care se axează pe multidisciplinaritate, aceasta reprezentând și unul din obiectivele Deceniului Științelor pentru Dezvoltare Durabilă în spațiul românesc adoptat anul trecut de oamenii de știință de pe ambele maluri ale Prutului. Domnia sa a îndemnat audiența la consolidarea activității științifice, pentru că în actualul context socio-politic toată lumea așteaptă soluții de la cercetători.
Eva Gudumac a remarcat frumoasa colaborare între AȘM, Ministerul Sănătății și USMF „Nicolae Testemițanu”, și suportul necondiționat din partea partenerilor din România. Totodată, academiciana a încurajat tinerii să participe la dezvoltarea domeniului științific, pentru că știința are nevoie de forțe noi pentru inovare și progres.
Invitați de onoare la conferință au fost profesorii din România, Vasile Burlui și Norina Consuela Forna – membră de onoare al AȘM, care au accentuat necesitatea consolidării colaborării științifice între Republica Moldova și România.
Potrivit conferențiarului universitar Oleg Solomon, președinte al Asociației Stomatologilor din Republica Moldova, profesorul Pavel Godoroja a fost un formator de caractere și o sursă de inspirație. Astăzi, el trăiește prin discipolii săi, prin valorile pe care le-a promovat.
Despre personalitatea complexă a savantului Pavel Godoroja și dezvoltarea stomatologiei din Republica Moldova au vorbit și Andrei Mostovei, decanul Facultății de Stomatologie, și profesorul universitar Diana Uncuța, șefa Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”.
Printre temele abordate la conferință s-au numărat tehnologiile digitale aplicate în chirurgia pro-implantară, provocările actuale din chirurgia oro-maxilo-facială și rolul crucial al sedării în creșterea confortului pacientului în timpul tratamentelor stomatologice, evaluarea complexității în reabilitarea pacienților cu edentații, influența genetică asupra edentațiilor congenitale, precum și soluții actuale pentru reabilitarea pacienților cu defecte osoase extinse.
O serie de comunicări științifice au pus accent pe integrarea terapiilor complementare și a cercetărilor recente în practica medicală privind relevanța kinetoterapiei în reabilitarea disfuncțiilor temporomandibulare, tratamentul afecțiunilor sinusului maxilar și al fracturilor de mandibulă în contextul pregătirii implantare, indicele de severitate a infecției odontogene și aplicabilitatea în managementul flegmoanelor cervico-faciale, influența dietei asupra sănătății orale la adulți tineri ș.a.
S-au evidențiat, de asemenea, prezentări despre noile direcții în imagistica dentară și modularea regenerării tisulare cu ajutorul remediilor medicamentoase, care au subliniat importanța colaborării interdisciplinare. Au urmat discuții privind provocările periimplantare și tratamentul osteomielitei toxice, cazuri ce necesită o coordonare strânsă între specialități medicale.
Ulterior, prezentările au vizat tehnici avansate de restaurare biomimetică în cazurile de abraziune dentară severă, subliniind importanța esteticii și funcționalității în stomatologia contemporană. De asemenea, au fost discutate metodele minim invazive pentru tratarea chisturilor odontogene și abordări gnatologice aplicate în tratamentele ortodontice, reflectând interesul tot mai mare pentru terapii personalizate și centrate pe pacient.
Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de postere și comunicări orale, în care tinerii cercetători și-au expus rezultatele studiilor științifice.
Conferința cu participare internațională a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul a avut loc în zilele de 11 și 12 aprilie 2025 și a reunit academicieni, profesori, cadre didactice, cercetători, stomatologi practicieni, studenți și medici rezidenți.
Sursa foto: Academia de Științe a Moldovei
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii