Academicianul Gheorghe Ghidirim – omagiat la 85 de ani în cadrul unei conferințe științifice
- vizualizări: 237
Membrii comunității universitare, academicieni, medici chirurgi din întreaga țară, discipoli și studenți s-au întrunit în cadrul unei conferințe naționale dedicată profesorului universitar Gheorghe Ghidirim, care a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani. Manifestarea s-a desfășurat pe data de 22 aprilie 2024 cu genericul „Academicianul Gheorghe Ghidirim – o viață consacrată chirurgiei și științei medicale”, fiind organizată de Catedra chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Asociația Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova.
În numele comunității universitare, rectorul Emil Ceban i-a exprimat omagiatului gratitudine și profunde sentimente de recunoștință, accentuând că distinsul profesor Gh. Ghidirim se numără printre personalităţile notorii care au făurit istoria medicinei naţionale, contribuind la restructurarea şi reformarea sistemului de sănătate, a învăţământului superior medical și a asistenței medicale chirurgicale în țara noastră. „Domnia sa a dat dovadă de o muncă titanică pe tărâmul ştiinţei, la patul bolnavului şi în sala de operaţie pe parcursul anilor, fapt ce l-a transformat într-un talentat şi experimentat pedagog, educator cu o vastă erudiţie, cu un bagaj de cunoştinţe profesionale enciclopedice și complexe, o gândire clinică de excepţie şi o tehnică chirurgicală excelentă”, a subliniat rectorul.
În contextul aniversării, rectorul Emil Ceban i-a conferit profesorului Gheorghe Ghidirim Diploma de Excelență a USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru îmbunătățirea continuă a procesului de studii prin implementarea metodelor moderne de instruire și cercetare, contribuţie substanţială la formarea și perfecționarea specialiștilor în domeniul chirurgiei, pentru aplicarea metodelor contemporane de diagnostic și tratament și realizări remarcabile în dezvoltarea științelor medicale, organizarea și consolidarea serviciului chirurgical în țara noastră.
La rândul său, profesorul Gheorghe Rojnoveanu, șef al Catedrei chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, a menționat că academicianul Ghidirim este unul dintre cei mai valoroși profesori de chirurgie și savanți de care a avut parte Republica Moldova. „Intervențiile chirurgicale realizate de Domnia sa au fost întotdeauna demonstrații de tactică intraoperatorie și chirurgicală, fiind adevărate lecții practice pentru numeroșii săi discipoli. A format chirurgi, care ulterior au devenit distinși specialiști, șefi de secții, directori de unități sanitare și profesori universitari. Suntem norocoși să-i învățăm lecțiile de chirurgie și de viață, pentru că în toate ce face ne demonstrează valori supreme, bunătatea și simplitatea unui om mare, prin care este plămădită întreaga ființă a distinsului profesor”, a afirmat prof. Rojnoveanu.
Academicianul Gheorghe Ghidirim a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru mesajele sincere și profunde, menționând că toată viața s-a condus după principiul însușit de la tatăl său Petru: Grăbește-te să faci un bine! În cei 60 de ani de activitate m-am convins că succesul oricărui om este asigurat de minimum trei factori: voința, munca asiduă și talentul.
În continuare, în cadrul conferinței științifice au fost prezentate următoarele rapoarte: „Pancreatita acută: istoric, evoluția diagnosticului și tratamentului”; „Diagnosticul şi tratamentul chirurgical al pancreatitei acute infectate”; „Tratamentul pancreatitei acute – experiența Clinicii de chirurgie nr. 2”.
Gheorghe Ghidirim s-a născut la 22 aprilie 1939 în satul Olăneşti, raionul Ștefan Vodă. După absolvirea cu menţiune a Școlii de şapte clase din satul natal (1953), studiază la Colegiul de Medicină din Tighina (1953-1956). Îşi continuă studiile la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, unde, datorită faptului că a înregistrat rezultate deosebite la învăţătură, este angajat imediat după absolvire în calitate de asistent la Catedra de anatomie, topografie şi chirurgie.
În 1969 susţine teza de doctor în științe medicale, iar în 1983 – cea de doctor habilitat. Trei ani mai târziu, obţine titlul de profesor universitar. Din anul 1992, timp de 24 de ani, a fost şef al Catedrei de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a USMF „Nicolae Testemițanu”. În 1993 este ales academician al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar peste un an – membru de onoare al Academiei Române.
Este admirabil faptul că academicianul Gheorghe Ghidirim a reușit să îmbine excelent practica chirurgicală cu cea didactică și managerială, oferind astfel un exemplu remarcabil discipolilor săi. Această combinație de calități este esențială într-un mediu academic și medical complex și dinamic.
S-a dedicat profesiei timp de 56 de ani, contribuind la educarea a 55 de promoții pentru sistemul național de sănătate. Felul Domniei sale de a comunica, de a discuta orice problemă, de a-şi trata interlocutorul de la egal la egal, indiferent de statut sau funcţie, denotă calităţile unui Om cu suflet nobil, marcant prin modestie, curaj şi demnitate.
Personalitatea academicianului Gheorghe Ghidirim este unică și impresionantă, iar dimensiunea sa multilaterală, cultura, integritatea și verticalitatea sunt elemente remarcabile care l-au diferențiat în mediul academic și medical. Însăși persoana dumnealui emană înțelepciune, bunătate, mărinimie, patriotism, dorință arzătoare de a ajuta semenii, esențialul fiind salvarea vieților omenești.
Putem afirma că numele Gheorghe Ghidirim este sinonim cu chirurgia medicinei moldave, reprezentând o figură emblematică și respectată în întreaga țară. Toată viața și-a dedicat-o îngrijirii și salvării sănătății oamenilor, promovând acțiuni de îmbunătăţire a calității serviciilor medicale și de asigurare a accesibilității la acestea conform standardelor internaționale.
Activitatea științifică și cea chirurgicală ale prof. Gh. Ghidirim sunt cu siguranță motorul ce a alimentat îmbunătățirea continuă a sistemului de ocrotire a sănătății și dezvoltarea științelor medicale în Republica Moldova. Prin cutezanța sa, savantul a impulsionat progresul științific în domeniu, fiind într-o continuă căutare a inovației.
Ca mentor și cadru didactic, profesorul a influențat o generație întreagă de medici și chirurgi, cărora le-a transmis cunoștințe teoretice și practice și i-a pregătit pentru provocările și oportunitățile din domeniul chirurgical.
Este unul dintre cei mai apreciați și talentaţi savanți de care a avut parte medicina autohtonă, cucerind prin viziunile sale impresionante, cunoștințele teoretice şi abilităţi de cercetare inedite. Cea mai importantă trăsătură a profesorului este atitudinea binevoitoare față de oameni, fapt pentru care a reușit să adune în jurul său persoane cu idei și scopuri comune, creând cea mai mare și recunoscută școală de chirurgie din Moldova.
Opera sa științifică, cristalizată pe parcursul anilor, include peste 850 de lucrări științifice, cinci monografii, două manuale şi 15 brevete de invenții. Sub îndrumarea prof. Gh. Ghidirim au fost susținute 14 teze de doctor habilitat și 19 teze de doctor în științe medicale. La inițiativa Domniei sale a fost fondată Secția medicală a Academiei de Știinţe a Moldovei, iar grație competenței și muncii asidue, a reuşit să pună bazele școlii științifice în pancreatologie. Rodul activității clinice este reprezentat prin sute de pacienți tratați, cărora le-a dat o nouă șansă la viață.
Concomitent cu activitatea chirurgicală şi ştiinţifico-didactică, Gheorghe Ghidirim a avut un rol esenţial şi în viaţa social-politică a ţării. A fost deputat în ultimul legislativ unional (1989-1991) și în primul Parlament al Republicii Moldova, ministru al ocrotirii sănătăţii (1990-1994). Este unul dintre deputații care au participat la elaborarea Declarației de Independență a Republicii Moldova și la adoptarea simbolurilor de stat: imnul, stema și drapelul. A depus eforturi extraordinare pentru optimizarea procesului didactic prin implementarea și dezvoltarea continuă a subordinaturii ca etapă de studii postuniversitare. Totodată, a avut un aport considerabil la implementarea învățământului medical cu predare în limba română, participând activ la traducerea materialelor didactice din limba rusă. Cu susținerea ministrului Gheorghe Ghidirim, în 1991 a fost fondată Liga Medicilor din Republica Moldova, a fost discutat proiectul Legii sănătăţii, inițiate şi promovate reforme privind asistenţa medicală primară şi serviciul spitalicesc. Domnia sa a fost președintele Asociației chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, actualmente președinte de onoare.
Activitatea prodigioasă a academicianului Gheorghe Ghidirim a fost apreciată înalt cu numeroase distincții guvernamentale: titlul onorific „Om Emerit” (1995), Medalia „Dimitrie Cantemir”, Ordinul „Gloria Muncii” (2000), Medalia „Nicolae Testemițanu” (2004), Ordinul Republicii (2005), Premiului Naţional în domeniul ştiinţei (2011), Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova (2019) pentru activitate prodigioasă și îndelungată în domeniul ocrotirii sănătății, dezvoltarea școlilor de chirurgie, devotament și contribuție personală la dezvoltarea științelor, învățământului superior și a practicii medicale în țara noastră. Totodată, este Cetățean de onoare al municipiului Chișinău și al raionului Ștefan Vodă.
În semn de apreciere și profund respect, mai multe organizații profesionale și instituții de cercetare din țară și de peste hotare l-au desemnat membru de onoare, printre acestea fiind: Societatea Română de Chirurgie, Societatea de Chirurgie Laparoscopică din România, Societatea Internațională de Chirurgie „Nicolai Pirogov” din Rusia, Societatea Internațională de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică, Societatea Mondială de Chirurgie, Academia Medicală din România, Academia Română ș.a.
Fiind adeptul modului sănătos de viaţă, acad, Gh. Ghidirim practică sportul până în prezent, în special badmintonul, a deţinut și funcţia de preşedinte al Clubului Republican al Badmintoniștilor. În toți acești ani și-a afirmat plenar spiritul civic, voința, viziunea, tenacitatea, patriotismul și abilitățile profesionale. Întotdeauna a muncit cu cea mai mare dăruire de sine, cu pasiune, abordând probleme de actualitate, demonstrând devotament şi responsabilitate în toate funcţiile deținute. S-a evidențiat ca o personalitate notorie a neamului, promovând limba română, țara și medicina autohtonă în toată lumea.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii