MASA ROTUNDĂ

Activitatea clinică a catedrelor universitare în perioada pandemiei COVID-19

Publicat: 10.09.2020

 

sedință

Odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus în țara noastră, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și-a asumat un rol important în gestionarea situației epidemiologice. Un accent deosebit a fost pus pe activitatea clinică în care s-au implicat cadre profesoral-didactice, medici-rezidenți și studenți. „Membrii comunității universitare au reacționat din primele zile, când multe lucruri erau neclare, când situația era ambiguă și era necesitatea de a se implica într-o arie nouă, necunoscută”, a declarat profesorul Valeriu Revenco, prorector pentru activitate clinică și rezidențiat, în cadrul mesei rotunde, care s-a desfășurat în data de 4 septembrie. 

Prorectorul a menționat că un aport deosebit l-au avut profesorii de la catedrele universitare de profil (Epidemiologie, Igienă, Boli infecțioase, Medicină de familie, Igienă generală, Boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală, Anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, Anesteziologie și reanimatologie nr. 2, Departamentul Pediatrie, Departamentul Obstetrică și Ginecologie, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Școala de Management în Sănătate Publică ș.a.), care au oferit suport Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Agenției Naționale pentru Sănătate publică. 

Specialiștii noștri au elaborat mai multe protocoale și ghiduri clinice, ce au fost aprobate de MSMPS: Protocolul clinic național provizoriu „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, modificat recent conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS); Ghidul practic „Managementul complicațiilor severe cauzate de infecția provocată de coronavirus (COVID-19)”; Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie privind infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) ș.a.

Tot în această perioadă, cadrele științifico-didactice de la catedrele de Anesteziologie și reanimatologie nr. 1 și nr. 2 au organizat traininguri și instruiri on-line privind terapia intensivă și intubația oro-traheală la pacienții cu COVID-19 pentru medici și medici-rezidenți de la profilul chirurgical și terapeutic atât din spitalele clinice republicane, municipale, cât și din instituțiile medico-sanitare raionale. Aceeași activitate au realizat-o și Catedra de medicină de familie și Departamentul Pediatrie, în parteneriat cu OMS și MSMPS, care au instruit on-line medici și medici-rezidenți de la specialități conexe antrenați în managementul pacienților cu infecția COVID-19, cât și a copiilor și a femeilor însărcinate”, a subliniat profesorul Revenco. 

rezidenți la spitalul COVID

„Constatăm cu mândrie că majoritatea catedrelor universitare ale căror baze clinice se află în spitalele cu secții de profil COVID-19 (ATI,  Boli infecțioase ș.a.) și-au oferit disponibilitatea de a acorda asistență medicală și tratament direct pacienților infectați cu noul tip de coronavirus. Semnificativ a fost și aportul studenților (cca 300) implicați în activități de voluntariat și a celor angajați în calitate de asistenți medicali (470), precum și a 208 medici-rezidenți care se află în prima linie de luptă cu COVID-19”, a subliniat prorectorul pentru activitate clinică.

Cu regret, o parte dintre persoanele care au oferit asistență medicală  pacienților infectați cu noul tip de coronavirus și nu numai au fost suspecți de COVID-19 sau confirmați pozitiv. Astfel, 271 de membri ai comunității universitare, inclusiv 113 confirmați pozitiv, dintre care: 73 de studenți (inclusiv 33 pozitivi); 156 de rezidenți (55 confirmați) și 42 de angajați (inclusiv 25 de cazuri confirmate și un deces). 

La nivel instituțional, a fost elaborat și aprobat Planul de protecție a angajaților și de prevenire a riscurilor de infecție cu noul tip de coronavirus (COVID-19). De asemenea, grupul de lucru a elaborat Instrucțiunea de securitate și sănătate în muncă în legătură cu situația epidemiologică din țară și apariția riscului de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus și Instrucțiunea cu privire la măsurile antiepidemice organizate în cazul studenților și medicilor-rezidenți care prezintă forme clinice de IRVA sau care au fost în contact cu un bolnav suspect/confirmat cu COVID-19

Totodată, în această perioadă de criză, conducerea Universității a redus o parte din cheltuielile preconizate pentru alte activități și bunuri materiale și a redirecționat resursele financiare pentru achiziționarea a 3 370 de litri de soluție dezinfectantă pentru mâini; soluție dezinfectantă pentru suprafețe - 350 de litri; măsti - 5900 buc.; mănuși - 45 000 de perechi; dozatoare pentru soluție dezinfectantă pentru mâini - 120 buc.; săpun-spumă - 60 de cartușe (câte 1 litru) și dispensere pentru săpun-spumă - 30 buc. Până în prezent, cheltuielile pentru aplicarea măsurilor de profilaxie COVID-19 constituie în total 390 mii 359 de lei.

În perioada de referință, pentru a oferi siguranță beneficiarilor care locuiesc în căminele studențești, administrația a aplicat un șir de măsuri restrictive. Studenții internaționali, originari din India (380 de persoane), cazați în căminele nr. 12 și 13, au fost plasați în regim de restricționare de deplasare. Au fost vizitați zilnic de prorectori, decani și medicul igienist cu scop de monitorizare a stării lor de sănătate și a celei psiho-emoționale. Acestora li s-au oferit toate condițiile necesare de trai, apă, produse alimentare și de igienă personală, substanțe dezinfectante pentru salubrizarea căminelor și  prevenirea unui eventual focar în Campusul studențesc. Totodată, specialiștii Centrului de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră și pedagogii sociali au desfășurat ședințe individuale de consiliere psihologică și on-line pentru ei. „Niciun student internațional care a fost cazat în căminele Universității nu a fost confirmat cu COVID-19”, a accentuat profesorul Revenco.

LINIA VERDE

În scopul facilitării comunicării cu studenții în situații de criză, a fost instituită Linia Verde - 062 017 017, la care pot apela în caz de urgență 24/24 și a fost creat un Punct medical provizoriu în incinta Centrului de Medicină Tradițională Chineză, ce dispune de două săli de triaj și două boxe de izolare a persoanelor bolnave.

Situația epidemiologică în Universitate a fost monitorizată și raportată zilnic administrației Universității, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și MSMPS, prin note informative și scrisori, de către responsabilii pe domenii. 

La 3 septembrie a fost diseminată membrilor comunității universitare Instrucțiunea privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității Universității în contextul epidemiei cu COVID-19.

În final, rectorul Emil Ceban a exprimat recunoștință cadrelor științifico-didactice, medicilor-rezidenți și studenților, care acordă asistență medicală populației și suport prin diverse acțiuni de voluntariat, manifestând curaj, responsabilitate, dăruire de sine  și profesionalism.

Conducerea USMF „Nicolae Testemițanu” a îndemnat comunitatea universitară să dea dovadă de responsabilitate prin respectarea cu strictețe a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și a autorităților naționale, a prevederilor stipulate în ordinele rectorului și să se informeze din surse oficiale – MSMPS, ANSP, OMS.

sedință
rezidenți la spitalul COVID
sedință
rezidenți la spitalul COVID
USMF
masă rotundă
profesori universitari
academicieni
combaterea covid-19
activitatea clinică
restricţii
instrucțiuni
plan de acțiuni
Protocol clinic național
ghiduri

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii