Activitatea de cercetare și inovare la USMF „Nicolae Testemițanu”: realizări și perspective
- vizualizări: 390
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova este o instituție modernă de învățământ, ce confirmă în timp geniul nativ al frumoaselor tradiții ale școlilor de cercetare și ai savanților iluștri, fapt recunoscut și de Comisia europeană prin acordarea logoului Excelența resurselor umane în cercetare. Aprecierea vine din partea prorectorului pentru activitatea de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, care, în data de 23 octombrie curent, în cadrul Ședinței solemne a Senatului universitar, a prezentat Raportul privind activitatea de cercetare și inovare la USMF „Nicolae Testemițanu”: realizări și perspective.
Potrivit prorectorului, potențialul uman științific al Universității este unul competitiv și înalt profesional – membri ai Academiei de Științe a Moldovei, doctori habilitați și doctori în științe, profesori universitari, cercetători științifici, cadre didactice și științifico-didactice, potențialul de aur fiind medicii-rezidenți, studenții-doctoranzi și studenții. În anul 2020, Universitatea a aprobat Strategia de fortificare a cercetării și inovării, iar ca urmare, a fost fondat Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate cu scopul de a transforma infrastructura de cercetare în una contemporană, aptă să servească cercetării științifice avansate, educației prin cercetare și să fie parte a rețelelor internaționale de cercetare și transfer tehnologic.
Un rol deosebit în pregătirea cadrelor îl are Școala doctorală în domeniul Științe medicale, care este integrată în rețeaua structurilor medicale și biomedicale. Actualmente, aici își fac studiile de doctorat 392 de studenți-doctoranzi, iar de postdoctorat - 2. De la începutul activității sale, 139 de persoane și-au susținut tezele de doctor și doctor habilitat în științe medicale ș.a.
Noua Strategie și Planul de acțiuni 2020-2030 prevăd și revitalizarea activităților de cercetare a studenților, prin asigurarea funcționării cercurilor științifice. „Vom pune accentul pe asigurarea caracterului inter- și transdisciplinar al cercetărilor, asigurarea continuității activităților de cercetare pe tot traseul ciclurilor de instruire - universitar, rezidențiat, doctorat”, a menționat prorectorul. Un rol important în organizarea cercetării studențești la USMF „Nicolae Testemițanu” revine Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, care a organizat, în anul curent de învățământ, participarea a 78 de studenți în proiecte europene și internaționale. Ediția din acest an a Congresului internațional MedEspera, organizat de ASRM, a întrunit 1200 de participanți internaționali, dintre care 600 cu comunicări.
Internaționalizarea procesului de cercetare și implementarea principiilor științei deschise este un alt obiectiv al Strategiei, care prevede promovarea cercetătorilor prin colaborări internaționale, includerea Universității în sistemele internaționale de infrastructuri de cercetare și inovare. Pe parcursul anului 2020, Universitatea a înregistrat o creștere a celor mai importanți indicatori ai vizibilității în cercetare - indicele Hirsch - numărul colaboratorilor citați și a citațiilor Universității în bazele de date Scopus, Publons, Google Scholar. Cercetarea, inovarea și implementarea rezultatelor reprezintă un imperativ al comunității academice, ce va facilita integrarea Universității în circuitul internațional de cercetare. Doar în anul 2020 au fost câștigate 27 de proiecte naționale, trei proiecte bilaterale, două proiecte ale platformei COVID-19 și alte 18 sunt înaintate pentru a fi audiate.
În prezent, USMF „Nicolae Testemițanu” colaborează cu 90 de universități din peste 30 de țări în baza a 145 de acorduri în domeniul cercetării. Grație conlucrării cu Laboratorul de virusologie din cadrul Centrului Internațional de Inginerie Genetică și Biotehnologie (CIIGB) din Trieste, Italia, și a renumitului profesor Alessandro Marcello a devenit posibilă secvențierea ADN-ului viral și aprecierea structurii virusului SARS-COV-2 în populația țării noastre. Astfel, în luna august, Republica Moldova a devenit parte componentă a repozitoriului GISAID - inițiativă științifică globală și o sursă primară ce oferă acces liber la datele genomice ale virusurilor.
Integrarea diasporei în activitățile țării reprezintă o prioritate la nivel național. De aceea, prin intermediul platformei diamed.md, urmează a fi valorificată comunicarea dintre cercetătorii din Republica Moldova și discipolii USMF „Nicolae Testemițanu” plecați peste hotare.
Referitor la Congresul științific aniversar Calitate, Excelență, Performanță, academicianul Stanislav Groppa l-a apreciat ca fiind un eveniment de anvergură pentru comunitatea academică și cea medicală din țară, la care au participat delegați din 31 de țări, iar lucrările au fost urmărite de 320 de moderatori și speakeri naționali și 31 internaționali. Transmisiunile live ale congresului, pe diferite platforme, au înregistrat peste 100 de mii de vizualizări pe site-ul Universității https://usmf.md, facebook.com/usmf.md, Privesc.eu și platforma Google Meet. Sesiunile State of the Art Lectures au avut un impact grandios asupra comunității științifice, iar tematicile variate ale celor nouă sesiuni plenare au fost vizualizate de peste 50 de mii de persoane. Programul științific al Congresului a cuprins 32 de cursuri educaționale și workshopuri medicale, centrate pe componenta aplicativă, care au avut ca scop îmbunătățirea competențelor specialiștilor la opt profiluri tematice: chirurgie, farmacie, stomatologie, medicină internă, sănătatea mamei și a copilului, sănătate publică, științe medico-biologice, unde au participat 200 de delegați și au fost înregistrate 8 mii de vizualizări.
Abstract Book cuprinde peste 700 de rezumate recenzate, care abordează cele mai actuale probleme din domeniul medical și farmaceutic. Totodată, menționăm că materialele Congresului au fost publicate în șapte reviste științifice și științifico-practice din domeniul sănătății. Au fost recenzate 447 de postere electronice, iar un adevărat tezaur îl reprezintă articolele scrise la invitație, sintezele de literatură, articolele originale, notele tehnice.
În cadrul Congresului aniversar, participanții au fost apreciați cu 4200 de certificate de participare, cuantificate cu 30 de credite de educație medicală continuă; 37 de diplome de onoare pentru invitații cu comunicări și 157 de diplome pentru contribuție în organizarea sesiunilor.
Cei mai buni cercetători ai Almei Mater au fost premiați la Gala Laureaților - ceremonie ce a avut loc în cadrul Ședinței solemne a Senatului universitar.
Albumul cu mai multe fotografii de la Gala laureaților este accesibil pe https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=3609422255776835
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii