pediatric dentistry

Actualități în stomatologia pediatrică – abordate la o conferință științifică

Publicat: 02.04.2024

​​conferințăCirca 170 de specialiști, studenți și medici rezidenți au participat la lucrările conferinței științifico-practice naționale cu participare internațională „Actualități în stomatologia pediatrică – stomatologia pediatrică ieri, astăzi, mâine”. Evenimentul s-a desfășurat în zilele de 29 și 30 martie 2024, fiind organizat de Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan” și Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în  contextul Zilei Mondiale a Sănătății Orale.

Manifestarea științifică a fost inaugurată de rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, care a menționat că evenimentul accentuează importanța igienei dentare în prevenirea afecțiunilor cavității orale, dar și pentru menținerea sănătății întregului organism. „În acest mod, sunt atenționați guvernele, asociațiile și societățile de promovare a sănătății despre necesitatea susținerii financiare a programelor de prevenție, diagnostic și tratament al afecțiunilor orale. Este necesar de inițiat activități de prevenție de la vârste fragede, când procesele patologice se află încă în stadii incipiente, reversibile. În așa mod, oamenii vor fi scutiți de costuri exagerate, manopere invazive, stres și durere. Prezentul forum științific are și scopul de a valorifica noi oportunități de instruire, cercetare, finanțare și implementare în domeniul pediatriei, fapt ce va contribui la dezvoltarea unei etape calitative noi în teoria și practica pediatriei Republicii Moldova”, a remarcat rectorul Ceban.

conferintaLa rândul său, secretarul de stat al Ministerului Sănătății (MS), Angela Paraschiv, a subliniat importanța conferinței științifice, ce pune pe agenda comunității medicale probleme stringente din stomatologie. „Sănătatea orală este una dintre prioritățile incluse în Programul național de prevenire și combatere a maladiilor non-transmisibile, parte componentă a Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. La baza programului se află eliminarea factorilor de risc, printre care este și alimentația nesănătoasă, în special consumul de zahăr, alcool și a produselor din tutun, impactul cărora ne-am propus să-l reducem cu 25%. În acest sens, este important să ne consolidăm eforturile atât în planul prevenirii și diagnosticului, cât și al tratamentului. Desigur, componenta de bază ține de profilaxie, de aceea educația trebuie începută în copilărie, prin promovarea programelor educaționale pentru copii, ce vizează îngrijirea corectă a cavității bucale și explicarea impactului factorilor de risc asupra sănătății”, a specificat reprezentanta MS.

Academiciana Eva Gudumac, profesor universitar la Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, a menționat și alte probleme alarmante de sănătate publică și din pediatrie: natalitatea scăzută, morbiditatea sporită, creșterea numărului de copii născuți prematur – unul dintre motive fiind considerat migrația excesivă.

stomatologiaInvitata de onoare al conferinței a fost Dr. Consuela Norina Forna, profesor universitar, șefa Departamentului Implantologie și Protetică Dentară la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, România, care, în semn de apreciere a contribuției la dezvoltarea științelor medicale și a colaborării fructuoase cu USMF „Nicolae Testemițanu”, a fost aleasă membru de onoare al AȘM. 

Manifestarea științifică a întrunit specialiști din România, Turcia, SUA și țara noastră, care au abordat diverse subiecte, precum: proiecte prezente și de perspectivă în reabilitarea pierderilor de substanță la adulți și copii în aria oro-maxilo-facială, probleme actuale în stomatologia pediatrică focusată pe asistența neurostomatologică, boala de reflux duodeno-gastro-esofagian la copii, tehnici minim invazive în practica pedodontică, adenitele cervicale la copii ș.a. 

Totodată, în cadrul conferinței au fost desfășurate workshopuri și cursuri educaționale tematice: Patologia cavității orale la copii; Refacerea integrității coronare în dentiția temporară; Riscuri de malignizare a chisturilor odontogene la copii; Metode prechirurgicale alternative în managementul premaxilar ș.a.

stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
conferință
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
conferință
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
stomatologia pediatrică
usmf
universitate
stomatologie pediatrică
conferință internațională
Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”
Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii