Al II-lea Congres al studenţilor farmacişti din Republica Moldova a reunit specialiști de profil din țară și de peste hotare
- vizualizări: 1074
„Dezvoltarea medicamentului este unul dintre elementele cheie ale activității farmaceutice care se realizează datorită științei și cercetării. De aceea, dragostea studentului față de studiile chimice și teoretice constituie elementul forte pentru a îmbunătăți și a dezvolta domeniul farmaceutic la cel mai înalt nivel, dar și pentru o societate sănătoasă”, a declarat Cristian Negru, președintele Asociației Studenților Farmaciști din Republica Moldova în deschiderea celui de-al II-lea Congres al studenţilor farmacişti din Republica Moldova, cu genericul „Medicamentul și Farmacistul: Actualități și perspective”.
Tânărul farmacist a menționat că aniversarea Facultății de Farmacie pe care o reprezintă a fost motivul și inspirația organizării forumului științific, deoarece fiind viitori farmaciști, avem nevoie de resurse noi de informare și motivare pentru a ne fortifica capacitățile personale. Un alt factor important al evenimentului este dezvoltarea relațiilor personale și profesionale cu colegii centrelor universitare de profil din alte state, a punctat studentul.
La inaugurarea Congresului, care a avut loc în data de 14 noiembrie, a participat și profesorul Emil Ceban, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, care a exprimat recunoștință întregii echipe a Facultății de Farmacie și organizatorilor Congresului, în special, pentru aportul adus în dezvoltarea imaginii și a prestigiului studentului farmacist în societate. „O știință adevărată impune implicare și dedicare, de aceea este necesar să vă construiți o perspectivă pentru viitor, încă din tinerețe. Aveți un potențial deosebit de afirmare, iar noi, administrația, vă asigurăm de toată susținerea și condiții favorabile pentru studiu și cercetare. Vă îndemnăm să aplicați la diverse programe de mobilitate, să publicați articole în reviste științifice de profil atât din țară, cât și de peste hotare, să faceți cercetări multiple, deoarece farmacia este un domeniu vast cu un viitor luminos”, a accentuat rectorul Emil Ceban.
Asociația Studenților Farmaciști este o aripă tânără a Facultății de Farmacie ce are noi viziuni și dornică de afirmare, care a reușit să se impună prin acțiuni concrete și bine definite, a remarcat, în deschiderea evenimentului, decanul Facultății de Farmacie Nicolae Ciobanu.
Făcând o incursiune în istoria facultății, conferențiarul a subliniat că Facultatea de Farmacie a USMF „Nicolae Testemițanu” se mândrește cu cei 4348 de specialiști instruiți în domeniul farmaciei, care activează în diferite structuri în aria sănătății, nu doar în țară, ci și peste hotare. Actualmente, la Facultate își fac studiile 400 de studenți în cadrul a cincisprezece catedre fundamentale. În pregătirea acestora sunt antrenate peste 150 de cadre științifice și didactice.
Decanul a apreciat drept laudabil faptul că cel de-al II-lea Congres al studenţilor farmacişti din Republica Moldova este dedicat aniversării a 55-a a Facultății de Farmacie, marcată în acest an.
Pe parcursul a trei zile, participanții la forum discută subiecte prioritare ce țin de cercetările din domeniul medicamentului şi de actualităţile în practica farmaceutică: abilități de înțelegere și de utilizare a informației cu privire la automedicație, efectele adverse ale anabolicelor, surse naturale și netradiționale de coloranți, surse de celule stem pentru terapie și frumusețe, problematica bolilor rare în sistemul de sănătate și medicamentele orfane în activitatea farmacistului clinician, elaborarea sistemului informațional automatizat de evidență a personalului farmaceutic, bioingineria genetică - viitorul industriei farmaceutice autohtone, interacţiuni medicamentoase semnificative clinic, oportunitatea dezvoltării carierei unui farmacist, cercetări în domeniul farmaceutic, repere teoretice şi practice privind principiul legalităţii actului farmaceutic etc.
Congresul include conferinţe magistrale, ateliere, workshopuri, ţinute de către profesori autohtoni şi invitaţi de peste hotare.
În cadrul atelierelor practice, participanții discută despre rolul farmacistului în prevenirea erorilor de medicație, incompatibilitățile și interacțiunea la asocierea medicamentelor într-o singură seringă, comunicarea cu pacienții și consilierea lor ș.a.
Evenimentul, care desfășoara în perioada 14-17 noiembrie, a reunit peste 150 de participanți, inclusiv specialiști notorii în domeniu din România, Austria şi Republica Moldova.
Mai multe fotografii vedeți în album: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2722378204481249
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii