Alexandru Mustea: „Atunci când Alma Mater are nevoie, noi trebuie să fim receptivi și să revenim imediat!”
- vizualizări: 321
Rețeaua DiaMed@usmf.md numără în prezent peste 400 de membri ai diasporei medicale – profesioniști originari din Republica Moldova care activează în diverse instituții medicale de peste hotare, dornici de a coopera profesional cu Alma Mater. Oportunitățile de colaborare cu diaspora medicală sunt create prin intermediul proiectului „Implicarea cadrelor medicale înalt calificate din diasporă în dezvoltarea țării de origine DiaMed@USMF Nicolae Testemițanu”, cu scopul de a intensifica colaborarea între comunitatea medicală din Republica Moldova și cadrele medicale din afară. Această inițiativă a devenit posibilă grație proiectului „Fondul de consiliere în politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În cadrul acestui proiect, universitatea noastră invită specialiști din diasporă, printr-un program de vizite de scurtă durată, cu scopul de a intermedia colaborările între Universitate și instituțiile gazdă, de a desfășura activități de educare și formare profesională pentru membrii comunității universitare, precum și de a dezvolta în comun proiecte de cercetare/doctorat.
În acest context, în data de 19 ianuarie 2024 a fost organizată o masă rotundă cu tema „Stabilirea și promovarea oportunităților strategice de inovare în sistemul de sănătate cu participarea membrilor diasporei medicale”. Evenimentul a fost organizat de reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu”, în comun cu GIZ Moldova și Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Emil Ceban a accentuat disponibilitatea instituției noastre de a interacționa constant cu specialiștii care activează în afara țării.
„Este esențial să cunoaștem cadrele medicale care au plecat să studieze sau să activeze peste hotare și să menținem un dialog continuu între specialiștii din țară și cei din diasporă. Doar prin organizarea sistematică a unor activități comune legate de cercetare, cum ar fi publicații, proiecte și schimb de opinii, vom putea atinge excelența în cercetare și în activitatea practică. Diaspora medicală reprezintă ambasadorii USMF „Nicolae Testemițanu” și ai sistemului de educație medicală în străinătate. Noi vom explora toate modalitățile prin care ei să inițieze sau să participe la sporirea excelenței în cercetare la Alma Mater și la progresul cercetărilor biomedicale în Republica Moldova” , a precizat profesorul Ceban.
„Dovadă a efortului nostru continuu de a deveni o universitate cu renume este prezența absolvenților noștri în instituții de prestigiu din străinătate. Anume ei vor contribui la transferul de know-how prin metode noi de diagnostic, tratament și cercetare, și vor participa, inclusiv prin telesănătate, la instruirea studenților, medicilor rezidenți, studenților-doctoranzi și la educația medicală continuă a cadrelor medicale din țară. Membrii DiaMed vor fi consultați în planificarea și elaborarea politicilor în sănătate și educație și vor fi implicați în calitate de parteneri, experți și evaluatori în proiectele internaționale derulate”, a accentuat prorectorul pentru activitate de cercetare Stanislav Groppa.
În context, academicianul Groppa a venit cu propunerea de a prelua modelul pentru curricula la toate ciclurile de studii de licență, integrate, master și rezidențiat, precum și ce ține de consultarea experților la lucrările științifice: „Ne dorim să ridicăm nivelul de pregătire a studenților la rigorile acceptate pe piața europeană și să integrăm cercetarea în arealul internațional, astfel încât pregătirea medicilor în Republica Moldova să fie una de excelență, apropiată de calitatea asistenței medicale oferită populației din Europa”.
Cu un mesaj de susținere la această inițiativă s-a alăturat și Sergiu Porcescu, consilier pentru mobilizarea diasporei, Fondul de Consiliere în Politici, GIZ Moldova, menționând că: „USMF „Nicolae Testemițanu” este un deschizător de drumuri. Când abia se discuta despre relația între cercetare și educație, USMF a fost prima care a creat Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate (INCMS), a elaborat o strategie de cercetare și acum demonstrează, cu prisosință, că este cea mai internaționalizată universitate din Republica Moldova atât prin numărul de studenți străini, precum și prin acest spațiu virtual creat pentru foștii absolvenți și, respectiv, prin profesioniști din domenii aferente ale cercetărilor biomedicale în sănătate”.
Reprezentantul GIZ și-a exprimat opinia că Guvernul federal al Germaniei apreciază înalt conaționalii noștri care activează la ei și a accentuat că cercetarea și educația nu au frontiere, iar pandemia a demonstrat că doar împreună putem să rezolvăm problemele cu care se confruntă umanitatea în domeniul sănătății. Totodată, Sergiu Porcescu a transmis conducerii Universității mesajul de apreciere din partea Cancelariei de Stat vizavi de proiectul „DiaMed”: „Proiectul este parte a Programului guvernamental de colaborare cu diaspora, aprobat în decembrie 2022. Peste un milion de cetățeni moldoveni sunt stabiliți peste hotare și, ținând cont de parcursul european al țării, suntem obligați să valorificăm această inițiativă. Pe partea de cercetare aceasta este reciproc avantajoasă. În prezent guvernul inițiază un șir de programe de mobilizare a diasporei, încât aceste vizite de scurtă durata pot capătă o amploare și mai mare, iar DiaMed va avea doar de câștigat”.
Invitat special la masa rotundă a fost Alexandru Mustea, director al Clinicii Universitare de Ginecologie și Ginecologie Oncologică din orașul Bonn, absolvent și Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”, care și-a exprimat entuziasmul și aprecierea că a fost cooptat să participe în acest proiect, având convingerea că și cei peste 400 de colegi din diasporă se vor alătura acestei inițiative.
„Atunci când Alma Mater are nevoie, noi trebuie să fim receptivi și să revenim imediat. Este de datoria mea să susțin proiectele ce se vor lansa, mai ales că deja avem o istorie bogată de colaborare. Acum câțiva ani, Universitatea a intermediat cooperarea cu instituții medicale din țară, alături de care am realizat proiecte importante, ce au fost valorificate în publicații comune, a fost creată Banca tumorală cu statut european și, sper, să continuăm și pe alte segmente pe viitor”, a precizat declarat profesorul.
Totodată, profesorul Mustea a prezentat audienței modelul de activitate din clinica medicală germană pe care o conduce, ce deservește anual peste 50 de mii de pacienți cu urgențe medicale și se clasează pe locul doi la nivel național în Germania, după calitatea și diversitatea serviciilor prestate.
Prezent la eveniment, Lilian Șaptefrați, directorul Școlii Doctorale în domeniu Științe Medicale, a vorbit despre modificările introduse în ultimii ani în programul de studii de doctorat, menționând că ȘDDȘM înregistrează 270 de conducători de doctorat și circa 400 de studenți-doctoranzi care ar avea nevoie de expertiză din partea colegilor din diasporă. „Domeniile obstetrică și ginecologie și cel oncologic sunt foarte vaste, conducătorii de doctorat depun proiecte, iar colegii care coordonează proiectul DiaMed ne consultă în identificarea conducătorilor prin cotutelă din diasporă. În acest context ne exprimăm dorința de a vă contacta pentru a conlucra în proiectele de cercetare”, a subliniat directorul Școlii Doctorale.
Ruslan Baltaga, directorul Institutului Oncologic (IO), a remarcat că evenimentul se derulează într-o perioadă foarte importantă pentru țară și pentru medicină, odată cu deschiderea negocierilor de aderare la UE. Este important să prindem acest vânt în pânze și să facem ceea ce nu am reușit până acum, ba chiar și mai mult. Totodată, managerul IO a vorbit despre realitățile și provocările domeniului oncologic din Republica Moldova.
„Pe segmentul oncologie, activitățile derulează în cadrul unui program național de control al cancerului și în trei programe de screening, ceea ce reflectă o maturitate a societății și a sistemului medical. Sunt modernizate metodele de diagnostic și tratament, secțiile au fost dotate cu echipament, inclusiv cele din teritoriu. La moment este primordială instruirea specialiștilor în acest domeniu, de aceea avem o colaborare frumoasă cu Universitatea, cu suportul căreia reușim să dezvoltăm programe noi de studii. Cercetarea cancerului este un subiect prioritar pentru comunitatea europeană și noi suntem eligibili pentru proiecte comune cu țări din Europa. Ne implicăm în diferite inițiative, dar avem nevoie și de experiența colegilor europeni, care deja au trecut aceste etape. Cert este că reușim să câștigăm proiecte, dar nu avem resurse umane pentru a le implementa”, a remarcat directorul Baltaga.
Prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitatea didactică, a reiterat câteva momente din istoricul colaborării cu profesorul Mustea în domeniul obstetricii și ginecologiei: „A ținut un curs important privind ginecologia laparoscopică, iar mai mulți dintre colegii de la catedră au beneficiat de vizite în Clinica din Germania. Dumnealui este recunoscut ca cel mai bun specialist în tratamentul oncoginecologic în medicina din Germania. Este o mandrie pentru noi toți că avem așa un absolvent, care ține mult la colegi și la mentorii care l-au ghidat”.
Cu referire la proiectele de viitor, prim-prorectorul a specificat că vor fi identificate posibilități de conclucrare în ginecologia operatorie în vederea dezvoltării acestui segment în procesul didactic și științific. Trebuie să realizăm cercetări științifice în comun, deoarece pacienții sunt aceiași în RM și în Germania”, a concluzionat profesorul Cernețchi.
Profesorul universitar Mircea Sofroni, șef al Catedrei de oncologie, unul dintre foștii mentori ai Dr. Mustea, și-a amintit că Alexandru Mustea a fost unul dintre cei mai buni medici rezidenți pe care i-a cunoscut: „Avea har, studia și făcea știință în paralel. Pe atunci cunoștea mai multe limbi străine: franceza, engleza, rusa și germana, ceea ce i-a avantajat ascensiunea profesională. Profesorul Mustea a reușit să atragă în Republica Moldova mai mulți profesori din Germania, prin intermediul cărora instituțiile medicale au stabilit diverse colaborări atât pe segmentul clinic, cât și cel științific. Unele dintre acestea se desfășoară până în prezent”.
La eveniment a participat și Eliferii Pitel, președintele Societății de Endoscopie, Chirurgie Miniminvazivă și Ultrasonografie „V.M. Guțu” din Republica Moldova, care, la rândul său, a venit cu aprecieri atât în adresa conducerii Universității pentru implementarea proiectului cu diaspora medicală, cât și în adresa profesorului Alexandru Mustea.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii