Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova în vizită la USMF „Nicolae Testemiţanu”
- vizualizări: 102
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a fost onorată, în data de 22 octombrie 2018, de prezenţa Excelenţei Sale, Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Pascal le Deunff, care s-a aflat într-o Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova în vizită la USMF „Nicolae Testemiţanu”vizită de documentare în contextul fortificării relaţiilor de colaborare moldo-franceză.
Profesorul Ion Ababii, rector al USMF „Nicolae Testemiţanu”, a menţionat că relaţiile de cooperare ale universităţii noastre cu spaţiul francofon continuă de mai bine de 20 de ani. În această perioadă, peste 600 de studenţi, medici rezidenţi şi profesori au beneficiat de stagii în universitățile de profil și în instituţiile medicale din Franţa. „Apreciem că, astfel, am avut oportunitatea de a prelua experienţa Franţei în contextul remanierilor şi reformelor ce au avut loc nu doar în sistemul învăţământului superior medical, dar şi în sfera sănătăţii din ţara noastră, fapt pentru care suntem profund recunoscători Ambasadei Republicii Franceze şi guvernului francez”. Academicianul Ion Ababii şi-a exprimat speranţa că „relaţiile frumoase, stabilite anterior, cu universităţile din mai multe oraşe franceze vor avea continuitate atât la nivel de stagii profesionale pentru studenţi şi rezidenţi, cât şi în vederea efectuării cercetărilor ştiinţifice în laboratoare din Franţa”.
La rândul său, Ambasadorul Pascal le Deunff şi-a anunţat disponibilitatea de a acorda tot sprijinul său în vederea prelungirii cooperării cu instituţia noastră, inclusiv prin implicarea Agenţiei Universitare a Francofoniei în organizarea stagiilor pentru studenţi şi medici rezidenţi în centre spitaliceşti, precum şi identificarea universităţilor franceze pentru a crea parteneriate și a relansa cooperarea ştiinţifică.
Ambasadorul Pascal le Deunff a avut o întâlnire şi cu un grup de studenţi francofoni de la USMF „Nicolae Testemiţanu”. În timpul întrevederii, Cătălina Olaru, studentă în anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1, a remarcat că ar fi util dacă Ambasada Franceză ar putea contribui la organizarea stagiilor pentru medicii rezidenţi cu o durată mai mare de timp, ceea ce ar facilita o formare mai calitativă a specialiştilor, pentru ca, ulterior, la revenire, să poată avea un impact mai mare în medicina Republicii Moldova. Şi Irina Boiciuc, studentă în anul VI la aceeași facultate, şi-a exprimat doleanţa de a organiza, mai frecvent, conferinţe tematice pentru studenţii moldoveni care să fie ținute de profesori francezi.
Potrivit oficialului francez, datorită suportului Ambasadei Republicii Franceze și Ambasadei Germaniei, a fost creată Agenţia de Transplant din Moldova în parteneriat cu Agenţia de Biomedicină din Franţa, iar, actualmente, trei chirurgi moldoveni beneficiază de un stagiu în domeniul transplantologiei. Totodată, la sfârşitul lunii octombrie curent, Ambasada Franței va dona utilaj medical Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău și va oferi programe de formare pentru medici.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii