ambasadorul chinei

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 18.05.2022

 

ambasadorul chinei

Excelența Sa dl YAN Wenbin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, a efectuat o vizită de documentare la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în data de 17 mai curent. Delegația a avut o întrevedere cu reprezentanții echipei administrative a Universității și șefi de departamente.

Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a  făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei și realizărilor instituției, evidențiind etapele de dezvoltare și evoluția prin care a reușit să-și creeze un nume sonor atât în țară, cât și peste hotare. 

„Internaționalizarea este unul dintre obiectivele strategice ale universității noastre pentru următorii zece ani, de aceea suntem deschiși să instruim tineri din alte țări. În timp, Universitatea și-a fortificat colaborarea cu instituții de învățământ superior medical din China, grație cărora a reușit să deschidă Centrul de Medicină Tradițională Chineză și să creeze condiții optime pentru studierea și aplicarea metodelor tradiționale chineze. La Centrul Universitar de Reabilitare Medicală se practică pe larg kinetoterapia și alte proceduri adiționale”, a opinat rectorul.

În acest context, profesorul Ceban a informat că, în anul curent, USMF „Nicolae Testemițanu” va lansa un nou program de studii de licență – Fiziokinetoterapie și reabilitare, ce are misiunea de a pregăti specialiști calificați pentru asistența medicală primară, spitalicească și comunitară. De asemenea, rectorul a menționat că există numeroase oportunități de organizare a mobilităților academice pentru profesori, studenți, medici-rezidenți și studenți-doctoranzi, care beneficiază de schimb de experiență în procesul educațional, în domeniul cercetării științifice, în aplicarea metodelor moderne de diagnostic și tratament.

olga cernetchi

Prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, a prezentat istoricul cooperării Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză, subliniind faptul că relațiile de colaborare în domeniul sănătății datează din anul 1961, când renumitul profesor Link Cin I a vizitat țara noastră pentru promovarea medicinei tradiționale chineze, iar fiul său și-a făcut studiile la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău și a continuat ideea tatălui. Profesorul a menționat că proiectele realizate cu suportul Republicii Populare Chineze au un rol esențial atât pentru USMF „Nicolae Testemițanu”, cât și pentru medicina națională. De asemenea, prorectorul a relatat despre experiența impresionantă pe care au trăit-o studenții noștri în spitalele Universității de Medicină Tradițională Chineză din Gansu, dar și a cadrelor științifico-didactice care au vizitat Republica Populară Chineză.

„Am avut onoarea să vizitez China, să beneficiez de un stagiu, să colaborez cu colegi medici și să cunosc potențialul enorm al medicinei tradiționale chineze în tratamentul pacienților cu diferite patologii, dar și să vizitez instituții de învățământ dotate cu utilaj de ultimă generație. Este impresionant ce am văzut acolo - serviciile oferite pacienților de către sistemul de sănătate. Ne dorim să colaborăm în domeniul științei cu instituții medicale din China de la care avem ce învăța”, a adăugat academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare.

ambasadorul chinei

Ambasadorul Yan Wenbin s-a arătat impresionat de primirea caldă de care a avut parte la universitatea noastră, dar și de activitatea amplă pe care o desfășoară instituția, inclusiv pe segmentul promovării medicinei chineze. Înaltul oaspete a declarat că este dispus să ofere suport Universității, pledând pentru extinderea relațiilor de cooperare și cu alte instituții medicale chineze, în special în domeniul cercetării și inovării. „Acordăm o importanță deosebită parteneriatului de durată stabilit între instituțiile noastre și suntem deschiși pentru orice propunere de colaborare din partea Dumneavoastră. Pe lângă Universitatea din Gansu cu care colaborați de ceva timp, urmează să intensificăm cooperarea și cu alte regiuni economic dezvoltate, cu infrastructură de educație și cercetare”, a accentuat diplomatul chinez.  

Rectorul Emil Ceban a exprimat recunoștință delegației chineze pentru deschidere și dialog productiv, menționând că Universitatea a fost onorată de vizita E.S. Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, exprimându-și convingerea că lucrurile începute frumos au finalitate cu succes.

În cadrul vizitei la USMF „Nicolae Testemițanu”, Excelența Sa a fost însoțit de YE Ting, secretar al treilea al Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova. După întrevedere, oaspeții chinezi au vizitat Muzeul de anatomie a omului și Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.

ambasadorul chinei
ambasadorul chinei
rector emil ceban
decani usmf
delegatie din china
delegatie din china
delegatie din china
ambasadorul chinei
ambasadorul chinei
rector emil ceban
decani usmf
delegatie din china
delegatie din china
delegatie din china
usmf
ambasador
china
medicină chineză tradiţională
delegație
administrație

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii