Angajează-te să renunți la fumat!
- vizualizări: 67
Fumătorii sunt de șase ori mai predispuși să sufere de complicații severe ale COVID-19. Avertismentul vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în contextul marcării anuale a Zilei Mondiale fără Tutun, la 31 mai. Genericul din acest an este „Angajează-te să renunți”.
Potrivit analizei efectuate în mai multe țări, reieșind din declarația OMS din 11 martie 2020 cu privire la starea de urgență generată de situația pandemică, s-a demonstrat că riscul de a se infecta cu COVID-19 este cu 40-50% mai mare în cazul fumătorilor decât în rândul celor nefumători. Totodată, utilizarea produselor din tutun și a nicotinei sporește riscul de îmbolnăvire cu diabet zaharat și cancer, dar și a maladiilor cardiovasculare și pulmonare. Specialiștii bat alarma că consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul total de decese provocate de cancer la nivel global.
OMS a venit în sprijinul fumătorilor din întreaga lume, prin lansarea unui serviciu digital de suport prin intermediul unui chatbot în aplicațiile mobile WhatsApp și Viber. În anul 2021, campania globală de renunțare la fumat își propune să încurajeze circa 100 de milioane de oameni să excludă din consum produsele de tutun.
La nivel național, autoritățile au desfășurat o serie de activități dedicate sensibilizării și informării populației despre riscurile consumului de tutun pentru sănătate și încurajării de a abandona fumatul. Campania națională de renunțare la fumat a inclus activități de informare prin intermediul seminarelor, ședințelor și distribuirii materialelor promoționale, dar și acțiuni de încurajare a consumatorilor să renunțe la fumat, prin sporirea accesului la servicii de consiliere, inclusiv la Linia Verde 0 800 10001, la care persoanele pot beneficia de consultații din partea psihologilor. Totodată, pentru a asigura respectarea unui mediu curat pe terenurile de joacă pentru copii, în toate parcurile din municipiul Chișinău au fost instalate panouri informative tematice.
În Republica Moldova, dintre cele 40 466 de decese provocate de bolile netransmisibile, înregistrate în anul 2020, peste 5600 (cca 14%) au fost cauzate de consumul tutunului. Dintre acestea, peste 60% de persoane sunt de vârstă activă. De asemenea, s-a stabilit că mortalitatea printre bărbați este de 2 ori mai mare decât în rândul femeilor. Cu toate acestea, fumatul afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature şi o greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi sporește riscul apariţiei sindromului morţii subite.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii