anticorupție

Asigurarea integrității instituționale la USMF „Nicolae Testemițanu” – subiect abordat în cadrul ședinței Senatului universitar

Publicat: 31.05.2024

anticorupțiePe data de 30 mai 2024 a avut loc ședința ordinară extinsă a Senatului Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova. 

În cadrul acesteia, Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), a prezentat rezultatele studiului privind nivelul de integritate academică în universitățile din Republica Moldova, realizat de MEC.

Totodată, prorectorul pentru activitate socială Marcel Abraș a făcut publice rezultatele sondajului privind integritatea instituțională, efectuat la nivel de universitate.

În acest context, Tatiana Novac, șefa Departamentului Juridic și al Departamentului Resurse Umane, a reamintit senatorilor și șefilor de subdiviziuni universitare despre măsurile întreprinse în acest scop la nivel instituțional. Astfel, anual, începând cu anul 2018, este elaborat și aprobat de către Senat Planul de acțiuni privind promovarea integrității și combaterea corupției în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, document aprobat și în curs de implementare în anul 2024. 

La 5 februarie 2021 a fost emis Ordinul rectorului nr. 37-A cu privire la regimul juridic al conflictelor de interese din cadrul Universității, ce este aplicabil în temeiul Regulamentului privind regimul juridic al conflictelor de interese în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”. Totodată, anual, începând cu anul 2021, este emis Ordinul rectorului cu privire la instituirea Comisiei de evidență și evaluare a cadourilor, în a.c. – Ordinul nr. 05-A din 11.01.2024. În fiecare an este aprobat Ordinul rectorului cu privire la integritatea instituțională și combaterea corupției în Universitate, ultimul fiind emis Ordinul nr. 05-A din 11.01.2024. 

În același timp, de cel puțin de două ori pe an, este efectuată chestionarea studenților, prin intermediul Sistemului Informațional de Management Universitar (SIMU), pentru stabilirea gradului lor de satisfacție, unde se pot expune inclusiv asupra aspectelor de integritate instituțională.

anticorupțieÎn cadrul Universității sunt aplicate mai multe mijloace de comunicare şi proceduri pentru raportarea neregulilor, suspiciunilor de fraudă sau acte de corupţie, cum ar fi: sesizarea prin intermediul adreselor electronice: rector@usmf.md, anticorupție@usmf.md, petiții@usmf.md; Linia telefonică anticorupție 032 205 875; SIMU, prin care beneficiarii de studii au posibilitatea să raporteze, în mod anonim, cazuri de încălcare a Codului moral și a integrității instituționale de către personalul didactic și non didactic, colegi ș.a. Totodată, este asigurată posibilitatea de a comunica direct cu decanii, prodecanii, prorectorii și rector.

La nivel instituțional sunt implementate un șir de registre și formulare, cum ar fi: Registrul reclamațiilor și al neconformităților; Registrul de evidență a petițiilor; Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale și al avertizărilor de integritate în cadrul Universității; Formularul dezvăluirii interne a practicii ilegale; Formularul dezvăluirii externe a practicii ilegale; Cererea de solicitare a protecției avertizorului de integritate.

De asemenea, în Universitate este constituită și funcționează Comisia de etică, care are competența de examinare a tuturor cazurilor de încălcare a Codului moral al Universității. 

„În comun cu reprezentanții Centrului Național Anticorupție au fost organizate ședințe pentru studenți privind modalitățile de sesizare în cazul existenței unor anumite forme de corupție în instituție. Anual, începând cu anul 2017, în Universitate se desfășoară Campania „Corupția contaminează, fii imun și acționează!”, prin care este efectuată sensibilizarea și informarea comunității universitare prin intermediul bannerelor, noutăților pe site-ul Universității și pe social media, inclusiv și articole în ziarul universitar Medicus ș.a.”, a accentuat Tatiana Novac. 

Senatorii au votat unanim decizia cu privire la asigurarea măsurilor de integritate instituțională, prin care a fost declarată „toleranța zero” la tentative și acte de corupție în cadrul Universității. 

anticorupțieÎn acest context, președintele Senatului, rectorul Emil Ceban, a solicitat prorectorilor, decanilor facultăților, șefilor de subdiviziuni universitare și de studii să asigure: informarea și atenționarea personalului universitar cu privire la respectarea Codului moral și a normelor de integritate instituțională prin  prevenirea și combaterea oricăror acțiuni ilegale în exercitarea activității profesionale, evitarea solicitării, acceptării și oferirii unor foloase materiale sau a unui avantaj necuvenit; organizarea periodică a ședințelor de informare a personalului universitar și beneficiarilor de studii cu privire la asigurarea integrității instituționale, confirmate prin proces-verbal și semnăturile tuturor participanților.

„Procesul de evaluare a cunoștințelor beneficiarilor de studii va fi modificat pentru a exclude factorul uman, respectiv, va fi antrenat personalul non didactic în sălile de evaluare pentru monitorizarea desfășurării activităților de evaluare a studenților. Vom instala camere video în sălile de evaluare, pentru a transmite în regim on-line în spațiile adiacente acestor săli”, a punctat rectorul.

Decanii și prodecanii facultăților, inclusiv organizațiile studențești, vor informa studenții despre decizia Senatului nr.6/1 din data de 30.05.2024 și Ordinul rectorului nr.172-A din data de 31.05.2024 cu privire la asigurarea integrității instituționale prin raportarea cazurilor de acțiuni ilegale, comise de către personalul didactic și științifico-didactic în exercitarea activității profesionale și a beneficiarilor de studii.

La ședință au participat: membrii Senatului, prodecanii, șefii de departamente/catedre/discipline, șefii de studii (studenți) și Doina Usaci, șefa Direcției politici în domeniul învățământului superior.

integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
integritate instituțională
usmf
universitate
integritate instituțională
anticorupție
senat
senatori

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii