Basic Surgical Skills 2019
- vizualizări: 768
Catedra de anatomie topografică şi chirurgie operatorie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a organizat workshopul Basic Surgical Skills, ediția a XI-a, în perioada 17-19 octombrie curent, în cadrul Zilelor Universității.
Studenţi din anii II-VI şi medici-rezidenţi (în total 24 de persoane) au avut posibilitatea să-şi modeleze şi să-şi perfecţioneze dexteritățile de mânuire a utilajului chirurgical de bază. Participanţii au fost supravegheaţi de 10 formatori şi profesori din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, care i-au ghidat în realizarea manevrelor chirurgicale.
Studenții de la Medicină au afirmat că au rămas impresionați de atelier: „Chiar dacă teoretic cunoșteam multe lucruri, am acumulat o experienţă bogată datorită lecțiilor practice şi a fost foarte interesant. Am realizat mai multe suturi şi am învăţat lucruri noi din chirurgia vasculară și digestivă. Sperăm că acest proiect va continua, deoarece oferă studenţilor prilejul de a pune în practică cunoştinţele acumulate la cursuri”.
Totodată, mediciniştii au remarcat competenţa trainerilor, care au răspuns la toate întrebările participanţilor, acordându-le ajutorul şi explicaţiile de rigoare.
Potrivit conferențiarului universitar Serghei Suman, inițiatorul acestui proiect, echipa de formatori a reuşit să motiveze viitorii medici să-şi aprofundeze cunoştinţele în domeniul chirurgiei. „Cele trei zile de practică le-au permis studenților să parcurgă primele etape în lumea tehnicilor chirurgicale. Proiectul a pus un accent deosebit pe manevrele practice chirurgicale de bază, începând cu cele mai simple şi continuând cu manopere mai complexe. Fiecare tehnică a fost repetată până când toţi participanţii s-au obişnuit cu ea, apoi s-a trecut la următoarea. Principalele obiective ale proiectului au fost de a oferi mediciniștilor posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice în domeniul chirurgiei şi de a însuşi tehnicile şi manevrele chirurgicale de bază pe materiale biologice”, a menţionat conferențiarul universitar.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii