Bioetica - verigă esenţială în învățământul și știința medicală
- vizualizări: 534
Specialiști notorii în bioetică, din țară și de peste hotare, s-au reunit la Chișinău în cadrul unei conferințe științifice pentru a aborda noi aspecte ale sănătății și medicinei prin prisma bioeticii. Forumul a fost organizat de Catedra de filosofie și bioetică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Centrul Național de Bioetică din Republica Moldova şi Asociația pentru Filosofie din Republica Moldova, în cadrul proiectului instituțional „Promovarea și implementarea practică a bioeticii medicale în Republica Moldova”.
În cadrul conferinței științifice au fost abordate subiecte actuale din diverse domenii ale științei și filosofiei, ce relevă problemele sănătății umane în condițiile societății din prima jumătate a secolului al XXI-lea, şi prezentate realizările științifice recente din domeniu.
Rapoartele au fost structurate în trei secții: Medicina și societatea: între realizări și probleme presante; Cadrul spiritual și asigurarea calității vieții, bunăstării și siguranței în sănătate; Viața și sănătatea omului contemporan din perspectivă multidimensională.
„Fără bioetică, în medicină sunt de neconceput planificarea, realizarea și interpretarea datelor științifice obținute. Bioetica este știința care se află la baza elaborării programelor de învățământ ale instituțiilor de profil medico-biologic, iar universitatea noastră oferă un loc onorabil acestei discipline, având un rol esenţial în sfera învățământului și științelor medicale și biologice”, a declarat, în deschiderea conferinței, prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică.
Potrivit profesorului Vitalie Ojovanu, șeful Catedrei de filosofie și bioetică, studiile prin prisma bioeticii sunt o nouă tendință în știința modernă, ce integrează nu doar cunoștințele fundamentale, dar și cele sociale și psihologice ce ajută la dezvoltarea personală și profesională, pentru a deveni oameni integri.
Profesorul Ojovanu a mai menționat că acest forum reprezintă etapa finală în realizarea proiectului „Promovarea și implementarea practică a bioeticii medicale în Republica Moldova”, datorită căruia au fost realizate studii fundamentale și sociologice în vederea identificării carențelor în mediul medical din țara noastră. Per total, a fost chestionat un eşantion reprezentativ de 62 la sută dintre toți medicii din sistem, iar în concluzie s-a constatat că mai sunt multe de realizat în acest domeniu. „Mulți medici și chiar manageri de spitale nu aplică în mod consecvent, după toate rigorile, principiile impuse de bioetica contemporană. Aceste principii nu sunt o modă, ele vin în ajutorul cadrelor medicale și al pacienților, ultimii nu-și cunosc drepturile lor, iar medicii nu știu cum să procedeze în anumite circumstanțe pentru a nu le fi lezată onoarea profesională. Din acest considerent, am reușit să organizăm un ciclu de traininguri pentru personalul medical și am creat un centru de consultanță pentru a le facilita activitatea profesională”, a spus profesorul.
Potrivit profesorului Ojovanu, rezultatele obţinute, în corelare cu experiența specialiștilor din țările vecine, relevă faptul că avem reuşite în acest domeniu. Aceste realizări s-au fructificat și în două lucrări de curs utile atât pentru studenți, cât și pentru cadrele medicale, pentru asimilarea unui bagaj corespunzător de cunoştinţe.
Cea de-a doua ediție a conferinței a avut genericul „Sănătatea, Medicina și Bioetica în societatea contemporană: studii inter și pluridisciplinare” și s-a desfășurat în zilele de 8 și 9 noiembrie 2019, întrunind invitați din România, Ucraina și Belarus.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii