Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 396
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost onorată de vizita directorului Reprezentanței Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Caroline Tissot, efectuată în contextul fortificării relațiilor de cooperare bilaterală. În cadrul vizitei, oficialul elvețian a fost însoțit de Viorica Crețu, director adjunct și Valeriu Sava, coordonator național al Programului de Sănătate.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” Emil Ceban a declarat că instituția noastră este deschisă spre cooperare cu toate structurile internaționale și că apreciază aportul substanțial al guvernului elvețian în dezvoltarea domeniului sănătății. Profesorul a informat că Universitatea conlucrează cu instituții de profil din spațiul francofon de peste 20 de ani, timp în care mai mulți studenți, medici-rezidenți și cadre didactice au beneficiat de mobilități academice, cursuri teoretice ș.a.
„Universitatea se află în continuă dezvoltare. Instruim studenți internaționali din 33 de țări, iar acest lucru ne mobilizează și ne dă un imbold să perseverăm în calitatea predării, actualizarea curriculei universitare şi racordarea programelor de studii la cerințele țărilor de origine ale studenților. Printre priorități în următorii ani rămân a fi crearea Spitalului Universitar și dezvoltarea ariei științifice”, a accentuat rectorul Emil Ceban.
Cu această ocazie, prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, a exprimat aprecierea sa pentru cooperarea anterioară pe segmentul Sănătate cu Biroul de Cooperare al Elveției, menționând rezultatele eficiente și impactul acestora la nivel instituțional, inclusiv în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, a Catedrei de medicină de familie şi a Departamentului Obstetrică şi Ginecologie.
La rândul său, Caroline Tissot şi-a anunţat disponibilitatea de a acorda tot sprijinul în vederea prelungirii cooperării cu instituția noastră pe diferite dimensiuni. „Republica Moldova rămâne, în continuare, o țară prioritară pentru Elveția, de aceea vom căuta posibilități de a identifica anumite programe pentru a putea fi implementate în Universitate”. În cadrul discuțiilor, reprezentanta Ambasadei Confederației Elvețiene în țara noastră a declarat că din moment ce va fi aprobată următoarea strategie de cooperare între Guvernul Elveției și Guvernul Republicii Moldova, va începe o nouă etapă de colaborare interstatală. „În prezent este implementată Strategia pentru perioada 2018-2021, care se axează și pe continuitatea domeniului Sănătate. Se planifică acordarea sprijinului în realizarea reformelor din sănătate, inclusiv în domeniul asistenței medicale primare, sănătății publice, regionalizării serviciilor spitalicești, precum și cele din domeniul educației”, a punctat oficialul.
Valeriu Sava, coordonator național al Programului Sănătate, a subliniat că Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova a demonstrat, prin numeroasele proiecte valoroase implementate, beneficiari ai cărora sunt cetățeni ai țării noastre, că sporirea accesului la servicii mai bune în sănătate și în educație contribuie la ridicarea nivelului de dezvoltare a populației. Totodată, coordonatorul național a menționat că, în lunile ce urmează, va participa la diverse forumuri internaționale în Elveția, în cadrul cărora va veni cu propuneri referitoare la domeniile de activitate ale USMF „Nicolae Testemițanu”.
La întrunire au participat prorectorii Olga Cernețchi, Stanislav Groppa, Victoria Craveț, Marcel Abraș și secretarul științific al Senatului, Didina Nistreanu.
Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, înființat în anul 2000, administrează asistența tehnică și este responsabil pentru planificarea, implementarea și monitorizarea Programului de cooperare elvețiană în țara noastră.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii