„Boli rare în gastroenterologie”: Curs postuniversitar

Publicat: 20.11.2020

 

Curs EAGENCirca 5% din populație suferă de una dintre cele peste 5000 de boli rare înregistrate, denotă datele statistice pentru țările europene. Aproximativ 26% dintre persoanele cu boli rare decedează înainte de a împlini vârsta de 5 ani, iar aproximativ 37% au speranța de viață redusă. Deoarece tubul digestiv și ficatul sunt organe afectate de unele dintre multitudinea de boli rare, Asociația Europeană de Gastroenterologie, Endoscopie și Nutriție (EAGEN) și-a propus organizarea unui curs postuniversitar cu genericul „Boli rare în gastroenterologie” pentru a familiariza medicii cu informații actuale ce țin de managementul acestor boli. Drept locație a evenimentului a fost selectat orașul Chișinău, fiind primul curs organizat de EAGEN în Republica Moldova.

Evenimentul s-a desfășurat în format on-line, în data de 14 noiembrie curent, iar printre organizatori se numără Disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă, și Laboratorul de gastroenterologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Asociația pentru Studiul Ficatului din Republica Moldova (ASFRM), Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și Societatea Bulgară de Gastroenterologie (BSG), în parteneriat cu Asociația Europeană de Studiu a Ficatului (EASL) și Societatea Europeană de Asistență Medicală Primară în Gastroenterologie (ESPCG).

Curs EAGENÎn inaugurarea evenimentului, profesorul universitar Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare al USMF „Nicolae Testemițanu”, academician al AŞM, a menționat că acest forum își propune drept scop promovarea domeniului gastroenterologiei în Republica Moldova, astfel încât expertiza internațională să aibă un impact major pentru îmbunătățirea condiției și stării de sănătate a populației.

„În același timp, asemenea întruniri ne oferă posibilitatea de a avea un dialog productiv între specialiștii din țara noastră și din alte state, astfel încât să oferim oportunități pentru a crea rețele și relații de colaborare internaționale fructuoase”, a punctat prorectorul.

Profesorul Eugen Tcaciuc, șeful Disciplinei de gastroenterologie, a apreciat evenimentul drept unul de înaltă calitate, ce contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru schimbul liber de cunoștințe și de opinii, care servește drept punte între cercetările științifice și aspectele clinice ale specialităților din domeniu. Profesorul a exprimat recunoștință  specialiștilor europeni pentru oportunitatea oferită de a organiza cursul EAGEN la Chișinău - ceea ce reprezintă o onoare pentru comunitatea medicală și cea științifică din întreaga țară.

Curs EAGENLa rândul său, profesorul Davor Stimac, președintele în exercițiu al EAGEN, a accentuat calitatea excepțională a evenimentului atât prin temele abordate, cât și prin organizarea acestuia, remarcând eforturile depuse de echipa din Republica Moldova.

Cursul a inclus patru sesiuni de lucru, unde au fost elucidate aspecte ce țin de bolile ficatului și ale tractului gastrointestinal - hepatita autoimună, boala Wilson, boala Gaucher, tumorile neuroendocrine, esofagita eozinofilică, gastrita autoimună, sindromul Budd-Chiari, hipertensiunea portală non-cirotică idiopatică, boala Wipple, colita microscopică ș.a, fiind prezentate atât informații teoretice, în conformitate cu ghidurile și protocoalele internaționale, cât și cazuri clinice reale. 

Comunicările au fost ținute de către specialiști din Republica Moldova – profesorii Eugen Tcaciuc, Svetlana Țurcan și Iulianna Lupașco, conferențiarul universitar Elina Berliba și chirurgul oncolog Sergiu Ușurelu.

Curs EAGENDe asemenea, cursul a inclus și prezentările unor specialiști notorii din domeniul gastroenterologiei și hepatologiei europene - profesorii: Dan Lucian Dumitrașcu și Teodora Surdea-Blaga (România), Peter Malfertheiner (Germania), Davor Stimac (Croația), Juan Mendive (Spania), Laszlo Herszeny (Ungaria), Tamara Matyssiak-Budnik (Franța), Jurate Kondrackiene (Lituania) Peter Dite (Cehia), precum și dr. Heinz Hammer (Austria), dr. Tim Vanuytsel (Belgia), dr. Simona Grad (România), dr. Sonya Dragneva (Bulgaria), dr. Trine Folseraas (Norvegia) ș.a.

Evenimentul a fost unul de amploare, reunind peste 460 de specialiști din diferite țări: România, Bulgaria, Polonia, Lituania, Ucraina, Marea Britanie, Irlanda, Tunis, Egipt și Brazilia. Reprezentanții EAGEN au menționat că acesta e cel mai mare număr de participanți înregistrat vreodată la un curs de educație medicală continuă.

curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
curs EAGEN
usmf
curs
boli rare
gastroenterologie
disciplina de gastroenterologie
Departamentul Medicină Internă
Laboratorul de gastroenterologie
EAGEN
bolile ficatului
bolile tractului gastrointestinal
curs postuniversitar

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii