Ion Prisacari

Conferință comemorativă dedicată profesorului universitar Ion Prisacari

Publicat: 06.02.2025

conferințăLa 5 februarie 2025,  reprezentanți ai administrației Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, cadre științifico-didactice și studenți, precum și reprezentanți ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară au participat la lucrările Conferinței comemorative dedicate profesorului universitar Ion Prisacari, eminent pedagog și Om Emerit în Științe, cu prilejul celor 90 de ani de la naștere. 

În deschidere, rectorul Emil Ceban a menționat că viața și activitatea distinsului profesor Ion Prisacari servesc ca exemplu demn de urmat pentru tinerele generații de medici specialiști. „Valoroasa moștenire științifică, ideile și năzuințele sale continuă să trăiască prin discipolii săi, prin membrii Catedrei de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”.

 Ion PrisacariProfesorul universitar Tudor Grejdianu, președinte al Asociației Sănătate Publică și Management, a menționat că „evenimentul înscrie o nouă pagină în istoria medicinei naționale – a omului-legendă Ion Prisacari, proeminent savant și om de stat. El va rămâne personalitatea secolului XX, care a pus temelia dezvoltării oratoriei în Universitate, dar și în republică”.

Potrivit profesorului universitar Elena Raevschi, șefa Catedrei de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”, acest eveniment vine să exprime recunoștința noastră față de distinsul înaintaș și să ne inspire un plus de siguranță pentru ziua de mâine.

conferințăProfesorul Mihail Ciocanu, vicedirector medical al Institutului de Medicină Urgentă, unul dintre primii discipoli ai profesorului Ion Prisacari, a evidențiat susținerea extraordinară pe care a avut-o din partea dumnealui. „Odată cu numirea sa în funcția de decan al Facultății de Perfecționare a Medicilor, am avut oportunitatea să lucrăm împreună, eu fiind prodecan. Acolo m-am format ca specialist, am aflat în detalii despre structura sistemului de sănătate, tipurile de servicii, elaborarea actelor normative ș.a.”, a adăugat profesorul..

De asemenea, la eveniment au participat cu comunicări: profesorii universitari Ion Mereuță și Mihai Ciobanu, conferențiarii universitari Valeriu Pantea și Mihai Palanciuc, și Alexandru Lavric, lector superior.  

Manifestarea științifică a fost organizată de Catedra de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu” a  USMF „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Asociaţia Ştiinţifico-Practică Sănătate Publică şi Management. și se înscrie în lista activităților planificate în contextul aniversării a 80-a de la fondarea Almei Mater

 

Ion Prisacari s-a născut la 5 februarie 1935 în satul Ruseni, raionul Edineţ. Până în anul 1950 frecventează clasele gimnaziale din satul natal, după care își continuă studiile la Școala de Felceri și Moașe din orașul Bălți, pe care o absolvă cu succes în 1953. În același an este înmatriculat la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (în prezent Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu’’), fără a susține examenele de admitere. 

După absolvire, în anul 1959, este angajat în calitate de medic otorinolaringolog la Spitalul din orășelul Corneşti, raionul Ungheni. După trei ani de activitate își continuă studiile prin doctorat la Catedra de traumatologie și ortopedie a ISMC, fiind direcționat la Institutul de Cercetări Știinţifice în domeniul Traumatologiei şi Ortopediei din oraşul Kiev, pe care le finalizează în 1967 cu susținerea tezei de doctor în științe medicale cu tema „Traumatismul la întreprinderile industriei de conserve şi profilaxia lui”. Continuă cercetările ştiinţifice în acelaşi domeniu, iar în anul 1977 susţine și teza de doctor habilitat cu tema „Aspectele social igienice ale traumatismului şi organizarea asistenţei medicale traumatologice pentru populaţia din mediul urban și rural”. 

În perioada 1963-1968 deține funcția de instructor în Secția administrativă, ulterior, în Secția ocrotirii sănătății și protecției sociale a Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova.

PrisacariÎncepe să activeze la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău  în anul 1968, inițial ca asistent, apoi ca lector superior și conferenţiar la Catedra de medicină socială și organizarea ocrotirii sănătății, condusă pe atunci de renumiții profesori Moisei Ghehtman și Nicolae Testemițanu. În anul 1979 i-a fost conferit titlul științifico-didactic de profesor.

În 1982, Ion Prisacari este promovat, în bază de concurs, în funcţia de şef al Catedrei de medicină socială şi organizare a ocrotirii sănătăţii la Facultatea de Perfecţionare a Medicilor, apoi este desemnat decan al acestei facultăți (1986-1990). Exercitând aceste funcţii, profesorul Ion Prisacari desfăşoară o activitate amplă orientată spre perfecţionarea sistemului de instruire postuniversitară, elaborând un concept revoluționar de selectare a cadrelor de conducere în sistemul de sănătate. 

Fiind înzestrat cu capacităţi organizatorice excelente, dar şi de savant experimentat, profesorul Ion Prisacari, împreună cu profesorul Nicolae Testemiţanu, participă la fondarea Laboratorului de cercetări știinţifice în domeniul asistenţei medicale acordate populaţiei din localitățile rurale. Rezultatele cercetărilor Domniei sale stau la baza elaborării programelor şi a politicilor de promovare a sănătăţii și reformării sistemului național de sănătate în condițiile social-economice noi.

Calităţile de pedagog iscusit, savant ilustru, organizator excelent al medicinei i-au sporit reputaţia, ca rezultat fiind ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova (1990-1993), exercitând, concomitent, și funcția de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru problemele ocrotirii sănătăţii şi asistenţei sociale. În perioada respectivă, conlucrează la trasarea liniilor strategice de dezvoltare a sistemului de sănătate, inclusiv la elaborarea legislaţiei şi metodologiei adiționale în contextul tranzacţiei la asigurarea socială a sănătăţii din Republica Moldova. De asemenea, a  fost fondatorul şi primul preşedinte al Ligii Medicilor din Republica Moldova.

Ion Prisacari are un valoros palmares științific, publicând peste 200 de lucrări științifice, inclusiv 8 monografii. În cercetările sale ştiinţifice, profesorul universitar Profesorul Prisacari a abordat multiple probleme ce țin de morbiditate, mortalitate, traumatismul şi organizarea asistenţei medicale populaţiei din mediul urban şi rural. Respectiv, a inițiat direcţia  de studiere a aspectelor sociale ale traumatismului, implementând metode de pronostic a dinamicii şi nivelului diferitor tipuri de traumatisme. În decurs de peste 10 ani a argumentat ştiinţific şi a elaborat proiecte și programe complexe de îmbunătăţire a sănătăţii populaţiei din Republica Moldova, înaintate administrației publice locale și centrale. A contribuit la aplicarea diverselor metode şi forme noi de organizare a asistenţei medicale: „Organizarea asistenţei medicale a muncitorilor după principiul teritorial profesional”, „Ajutorul medical de urgenţă populaţiei rurale”, „Organizarea asistenţei medicale a populaţiei în ambulatoriile medicale rurale şi aprecierea eficacităţii activităţii lor”, „Formele colective de organizare şi remunerare a muncii personalului medical”, „Activitatea profesională a medicului de familie”, „Organizarea ajutorului traumatologic populaţiei” și „Organizarea asistenţei medicale copiilor în circumscripţiile rurale”.

 Pe durata carierei sale, prof. Ion Prisacari a avut o colaborare îndelungată cu Academia de Ştiinţe a Moldovei în domeniul sociologiei, ecologiei şi matematicii aplicative. A fost preşedinte al Secției probleme sociale în ocrotirea sănătății a Asociaţiei Sociologilor din Republica Moldova şi conducător al proiectului „Omul şi Biosfera”. Ion Prisacari a elaborat lucrări de anvergură în domeniul definitivării căilor de dezvoltare a asistenţei medicale populaţiei de la sate, prin elaborarea şi realizarea proiectelor de conlucrare ştiinţifică cu subdiviziuni de profil din Rusia, Ungaria, Bulgaria și România. În parteneriat cu Institutul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului au fost efectuate cercetări ştiinţifice cu scopul studierii aspectelor medico-sociale ale mortalităţii infantile la domiciliu în localităţile rurale. Astfel, s-a elucidat diversitatea factorilor de risc ce condiţionează mortalitatea infantilă. Rezultatele acestor studii au stat la baza programelor complexe de profilaxie a mortalităţii infantile şi ajustarea legislaţiei cu privire la ocrotirea sănătăţii materne şi a copiilor. 

Sub conducerea Domniei sale au fost elaborate și susţinute 15 teze de doctor în științe medicale și 4 teze de doctor habilitat.

Pentru merite deosebite în formarea și educarea cadrelor medicale, aport considerabil la dezvoltarea științelor medicale, în anul 1989 i-a fost conferit titlul onorific „Om Emerit în știință’’.

Ion Prisacari s-a stins din viață la 30 august 1996, în urma unui atac de cord.

Profesorul universitar Ion Prisăcari va rămâne în amintirea colegilor și a discipolilor un pedagog de vocație, savant redutabil și un orator desăvârșit, care a lăsat urmașilor un tezaur științific impresionant. În luna februarie 2023, pe frontispiciul edificiului din str. 31 august 1989, nr. 137, unde altădată era amplasată Catedra de igienă socială şi organizare a ocrotirii sănătăţii nr. 2, a fost instalată o placă comemorativă în amintirea distinsului înaintaș.

conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
conferință
usmf
comemorare
conferință comemorativă
profesorul Ion Prisacari

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii