Congresul național al endocrinologilor dedicat diabetului zaharat
- vizualizări: 1012
Societatea de Endocrinologie în parteneriat cu Catedra de endocrinologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au convocat specialiștii, în data de 4 și 5 octombrie 2019, la al doilea Congres național de profil. Forumul științific a abordat subiecte stringente din domeniul endocrinologiei, în special, diabetul zaharat, considerat povara secolului al XXI-lea, riscul cardiovascular la persoanele cu diabet zaharat, precum și strategiile de combatere a patologiilor endocrine, tiroidiene și paratiroidiene ş.a.
Zinaida Alexa, președintele Congresului, asistent universitar, doctor în științe medicale, a menționat, în deschiderea evenimentului, că domeniul endocrinologiei și al diabetologiei are nevoie de o schimbare în Republica Moldova, iar un model, în acest sens, este Portugalia, care, în anul 2016, datorită profesorului Joao Filipe Raposo, a modificat Protocolul clinic național și a implementat un Program național de combatere a diabetului zaharat. „Progrese în domeniu se vor obține doar după ce vom produce o schimbare în atitudinea noastră, în felul de a gândi și de a aplica noi practici în endocrinologia și diabetologia țării noastre”, a menționat Zinaida Alexa.
Tatiana Zatîc, reprezentanta Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că în Republica Moldova sunt implementate treptat tehnologii medicale moderne, precum şi oportunităţi de preluare a experienţei internaţionale, în special din România, unde specialiștii noștri găsesc susținere și reușesc să îmbunătățească acele tehnici aplicate în tratamentul maladiilor endocrinologice, al diabetului zaharat și alte domenii ale medicinei. „Unele acțiuni realizate, din anul 2010, în acest domeniu au produs ceva schimbări, și anume au generat asigurarea totală cu medicamente pentru pacienții insulinodependenți, precum și oferirea medicamentelor compensate pentru diabet zaharat și pentru patologia glandei tiroide. În cadrul acestui congres este important ca fiecare să învețe din experiențele experților internaționali, dar și de la colegii lor, astfel ca să producem mai multe schimbări în calitatea vieții pacientului”, a menționat reprezentanta MSMPS.
Olga Tagadiuc, prorector pentru studii de doctorat la USMF „Nicolae Testemițanu”, a salutat participanții la forum din numele rectorului Ion Ababii și al rectorului nou ales, Emil Ceban, și a mulțumit participanților internaționali pentru prezență și bunăvoința de a împărtăși experiența și cunoștințele în favoarea endocrinologiei din Republica Moldova, pentru ca acest domeniu să se dezvolte în continuare sub aspect practic, ce ţine de asistența medicală, de instruirea studenților şi a medicilor rezidenți, precum şi de educația continuă a medicilor. Prorectorul a salutat prezența la forum a tinerilor specialişti și a medicilor-rezidenți, care au cel mai mult de învățat de la astfel de evenimente. Olga Tagdiuc a exprimat dorința de a dezvolta domeniul endocrinologiei și al diabetologiei pe segmentul științific.
Președintele Societății Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, prezentă la forum, a accentuat disponibilitatea părții române de a dezvolta relații de colaborare și de prietenie între instituții, precum de a oferi sprijin necondiţionat.
Natalia Zarbailov, conferențiar universitar, coordonator de proiect Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor nontransmisibile, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, a declarat că Societatea endocrinologilor este printre primii parteneri ai acestui proiect și „putem afirma că am reușit să facem unele schimbări - dezvoltarea unui concept de educație terapeutică, ceea ce a presupus asigurarea cu materiale relevante a persoanelor cu diabet pentru a-și controla boala. Am îmbunătățit Ghidul pacientului cu diabet zaharat, în vigoare, și am elaborat broșuri, postere şi pliante, făcând, astfel, problema diabetului zaharat mai vizibilă. Lucrătorii medicali au fost instruiți pentru a presta servicii calitative și am elaborat mai multe protocoale de: control glicemic, examinare a piciorului diabetic, dar și asigurarea instituțiilor de asistență medicală primară cu echipament minim pentru o bună examinare a bolnavilor cu această maladie”.
Congresul național al endocrinologilor a întrunit circa 200 de participanți - medici endocrinologi, medici de familie, cardiologi, internişti și invitați cu renume mondial din Belgia, Portugalia, Rusia, România, Ucraina și din țara noastră.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii