De Ziua Mondială a Inimii să ne amintim despre importanța sănătății sistemului cardiovascular
- vizualizări: 78
La nivel global, 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare, iar criza pandemică continuă să producă efecte negative asupra stării lor de sănătate, datorită vulnerabilității la formele severe de COVID-19. Reducerea controalelor de rutină la medicul specialist, lipsa contactului cu familia și prietenii, exercițiile fizice reduse sunt doar câteva dintre consecințele majore ale acestei pandemii, iar Ziua Mondială a Inimii, marcată anual în data de 29 septembrie vine să reamintească despre importanța sănătății cardiovasculare pentru întreaga populație.
În acest context, Disciplina de cardiologie din cadrul Departamentului Medicină Internă a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a marcat Ziua Mondială a Inimii printr-un workshop organizat cu participarea studenților străini. Atelierul a avut loc la Institutul de Cardiologie și a întrunit studenții grupelor nr. M1867 și M1910 de la Facultatea de Medicină nr. 2, ghidați de profesorul universitar Minodora Mazur și conferențiarul universitar Snejana Vetrilă.
Participarea mediciniștilor la acțiuni de informare pentru prevenirea și gestionarea factorilor de risc cardiovasculari a devenit o tradiție pentru reprezentanții acestei subdiviziuni. În cadrul evenimentului mediciniștii au discutat despre necesitățile pacientului cu boli cardiovasculare prin prisma mottoului Societății Europene de Cardiologie pentru anul 2021 – „Folosește inima pentru conectare”, ulterior au distribuit pacienților internați la Institutul de Cardiologie unele materiale informative și alte mici surprize. Studenții au transmis mesaje de încurajare pacienților, asigurându-i că comunitățile din care fac parte au cele mai bune șanse de a trăi vieți sănătoase pentru inimă.
Potrivit conferențiarului Snejana Vetrilă, Disciplina de cardiologie, medic cardiolog, criza medicală pe care o trăim în această pandemie a evidențiat nevoia urgentă de a găsi modalități diferite și inovatoare de a conecta oamenii la sănătatea inimii lor. „Dacă aveți o afecțiune de inimă – insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială sau obezitate, nu lăsați COVID-19 să împiedice vizitele regulate la medicul specialist. Și nu ezitați să apelați serviciul de urgență dacă aveți nevoie, pentru ca specialiștii să vă acorde ajutor medical. Aveți grijă de inimă respectând o dietă sănătoasă, spunând NU tutunului și făcând multă mișcare”, a recomandat medicul.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii