Delegați ai Universității Libere din Bruxelles în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu” 

Publicat: 19.02.2020

echipa administrativaParteneriatul cu Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB), Belgia, este unul esențial pentru Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Acesta contribuie la perfecționarea sistemului de educație medicală universitară, conform rigorilor europene, precum și la promovarea imaginii instituției la nivel internațional. Acest fapt a fost declarat de rectorul Universității Emil Ceban în cadrul întrunirii cu reprezentanții ULB - profesorul Elie Cogan și Yvon Lammens, regizor-cameraman, aflați în vizită, în perioada 13-18 februarie curent, la USMF „Nicolae Testemițanu”. 

Al 13-lea an consecutiv, delegații belgieni vizitează în această perioadă instituția noastră pentru a selecta candidați la bursele de specialitate FOSFOM, acordate anual pentru medici-rezidenți. Vineri 14 februarie, profesorul Cogan împreună cu decanul Facultății de Medicină nr. 1, Gheorghe Plăcintă, și decanul Facultății de Rezidențiat, Livi Grib, au intervievat candidații la burse. Totodată, profesorul belgian a realizat mai multe interviuri video cu beneficiarii burselor FOSFOM pentru un film documentar.

În data de 17 februarie, partenerii din Bruxelles au avut o întrunire de bilanț cu echipa administrativă a Universității. Astfel, rectorul Emil Ceban a ținut să evidențieze avantajele și momentele cheie ale acestui parteneriat interinstituțional, menționând că au fost dezvoltate mai multe direcții de activitate importante pentru universitate prin misiuni de predare a prelegerilor, stagii de instruire pentru studenți, medici-rezidenți și personalul științifico-didactic, elaborarea tezelor de doctor în cotutelă, acordarea premiului „Moisei Cogan” pentru cea mai bună teză de licență în domeniul medicinei interne ș.a. 

În alt context, rectorul a exprimat regretul în raport cu scăderea numărului de studenți în Filiera Universitară Francofonă, fapt ce impune o nouă abordare a acestui aspect la nivel de instituție, iar o primă soluție ar fi recrutarea studenților din țările francofone și pregătirea personalului didactic, în special pentru o exprimare mai bună în limba franceză. În contextul exodului de cadre, valabil în orice domeniu al economiei naționale, rectorul a subliniat că Universitatea obișnuiește de curând să încheie contracte pe un termen de 3-5 ani cu beneficiarii de burse sau de alte oportunități oferite de instituția noastră, fapt ce asigură menținerea personalului științifico-didactic și transferul de cunoștințe.

Elie CoganLa rândul său, profesorul Elie Cogan a informat că în ultimii doi ani se atestă o diminuare a numărului de candidați la burse, fapt ce minimizează șansele de obținere a burselor FOSFOM. Cerințele înaintate pentru candidați: să studieze în anul doi, să vorbească fluent limba franceză, să aibă capacitatea de a se adapta la un mediu nou și să posede cunoștințe aprofundate în domeniul de studiu.  În acest an au fost înregistrați și intervievați 5 candidați, iar verdictul va fi anunțat după ce comisia de la Bruxelles va analiza materialele video. 

În total, pe parcursul celor peste 10 ani de parteneriat, medicii-rezidenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” au beneficiat de 60 de burse FOSFOM, cele mai multe fiind acordate pentru domeniile: anesteziologie, medicină internă, chirurgie, radioterapie, obstetrică și ginecologie, neurologie și altele.  

În cadrul vizitei recente, delegații belgieni au realizat un șir de interviuri video cu foștii bursieri FOSFOM pentru a afla în ce mod a contribuit mobilitatea academică la formarea lor profesională. Interviurile video vor sta la baza unui film documentar. Printre protagoniștii filmului au fost rectorul Emil Ceban, asistentul universitar Victoria Sadovici, Disciplina de medicină internă-semiologie, și Stela Vudu, studentă-doctorand.

delegati belgieniÎn anul 2005, profesorul Elie Cogan a făcut parte din echipa de auditori externi CIDMEF care a evaluat pentru prima dată Facultatea de Medicină nr. 1 a universității noastre. Ca rezultat al recomandărilor auditorilor a fost reconceptualizat Planul de învățământ pentru medicina internă. În context, prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, a menționat că începând din anul 2021, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării impune noi reguli de predare în învățământul superior. De aceea, Universitatea a înaintat solicitarea către expertul belgian de a efectua o nouă expertiză a curriculei universitare, cu recomandări și sugestii de îmbunătățire a acesteia. 

Profesorul Elie Cogan, decanul onorific al Facultății de Medicină a Universității Libere din Bruxelles, este un bun prieten și un partener fidel al instituției noastre, care, prin misiunea Domniei Sale, reușește să promoveze cei mai buni studenți, vorbitori de limba franceză, în instituțiile medicale europene. Pentru acest fapt Senatul universitar i-a conferit, în anul 2013, titlul onorific doctor honoris causa.

Convenţia de cooperare între ULB şi USMF „Nicolae Testemiţanu” a fost semnată în anul 2006 şi se axează pe mobilitatea medicilor-rezidenți și a personalului academic și ştiinţific. 

delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
delegati fosfom
USMF
FOSFOM
Universitatea Liberă din Bruxelles
parteneriat interinstituțional
stagii
medici-rezidenţi
bursieri
bursieri FOSFOM
parteneriat
delegație
experţi
doctor honoris causa
interviuri
mobilitate

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii