diamed

DiaMed.MD – o inițiativă de succes ce a generat un șir de idei și direcții noi pentru colaborare

Publicat: 03.06.2024

Stanislav GroppaDiaMed reprezintă un mecanism de promovare a experienței internaționale a discipolilor și colegilor noștri stabiliți peste hotare și implicați în diferite sfere de activitate, precum și o modalitate de a beneficia de pregătirea și cunoașterea lor. În prezent, diaspora DiaMed numără peste 500 de membri în întreaga lume, ocupând diferite poziții – de la medic clinician până la manageri de clinici, cu o poziție internațională extrem de înaltă în raport cu exponenții acelor țări. O declarație în acest sens a fost făcută de către academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” „Nicolae Testemiţanu”, în cadrul evenimentului de finalizare a proiectului „DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu”, ce a fost desfășurat la 31 mai 2024 cu genericul „Designing and piloting activities for engaging highly skilled medical professionals from Diaspora”.

Potrivit prof. Stanislav Groppa, proiectul DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu este unul reușit, ce a înregistrat rezultate foarte bune de integrare, cooperare și susținere. „Acest proiect a generat un șir de idei, direcții noi pentru colaborare, astfel ca lucrurile frumoase pe care le-am efectuat să continue. Sănătatea populației este mai presus de orice, direcție ce trebuie abordată integral și sub diferite aspecte – de la naștere până la adânci bătrâneți. Proiectul dat a facilitat construirea anumitor relații, a creat oportunități pentru vizite la Universitate și în republică și de lansare a noilor proiecte, de aceea astăzi vorbim nu despre încheierea proiectului, ci despre trecerea la o nouă etapă a acestuia”, a precizat academicianul. 

violina donuViolina Donu, șefa Biroului Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, prezentă la eveniment, a menționat că participarea medicilor și a cercetătorilor moldoveni de înaltă calificare, care activează în universități, centre de cercetare, clinici și laboratoare din întreaga lume, prin împărtășirea experienței, cunoștințelor și abilităților lor, este extrem de importantă pentru dezvoltarea Universității, având impact asupra instruirii viitorilor medici și calității vieții în Republica Moldova. Potrivit reprezentantei BRD, DiaMed-ul este rezultatul inițiativei de colaborare cu diaspora medicală, lansată în anul 2021, proiect prin care USMF „Nicolae Testemițanu” și-a asumat misiunea de a crea o rețea a medicilor originari din Republica Moldova și de a-i ține împreună. Prin această inițiativă se urmărea promovarea și recunoașterea potențialului diasporei medicale pentru dezvoltarea țării de origine, prin promovarea unui număr tot mai mare de membri, ceea ce a demonstrat eficiența și impactul ei. 

„Proiectul implementat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) este un model de stabilire de parteneriate și un exemplu de rezultate concrete, ulterior va urma a II-a etapă. Vizitele de studiu efectuate pe parcursul proiectului au fost benefice, urmând ca să fie susținute de partenerii de dezvoltare, inclusiv de Cancelaria de Stat. Biroul Relații cu Diaspora este deschis să susțină continuitatea activităților proiectelor. Este o inițiativă de succes!”, a accentuat Violina Donu.

sergiu porcescuSergiu Porcescu, consilier pentru mobilizarea Diasporei (GIZ Moldova), a subliniat că membrii DiaMed nu sunt doar ambasadori ai studiilor de calitate realizate la USMF „Nicolae Testemițanu”, ci și ambasadorii țării noastre. „Pentru prima dată, Comisia Europeană a introdus pe agenda platformei pentru parteneriatul pentru cercetare și inovare un subiect dedicat diasporei științifice. Sperăm că activitățile realizate în acest proiect vor fi un model de mobilizare a membrilor diasporei medicale. Prin proiecte precum DiaMed facilităm accesul pacienților și al medicilor noștri la cele mai noi tehnologii și este important pentru că are efect asupra calității vieții”, a afirmat Sergiu Porcescu.

Svetlana Sidorenko, membru al diasporei (Clinica Valens, Bad Ragaz, Elveția), a menționat că participarea în cadrul proiectului DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu i-a permis să compare sistemele de reabilitare din Elveția și Republica Moldova: „Desigur, sistemul de reabilitare a pacienților din Elveția este unul avansat, exemplar, iar în Republica Moldova am găsit potențialul pentru a atinge acest nivel. Grație acestui proiect am inițiat discuții cu Ministerul Sănătății, specialiștii în reabilitare și am observat entuziasmul colegilor de aici de a implementa metodologii la nivelul celor europene, ceea ce va permite minimizarea pierderilor economice. Îmi doresc să-mi ajut țara, iar experiența de 7 ani în străinătate mă va ajuta să contribui la dezvoltarea centrelor naționale de reabilitare”.

În dialog cu membrii diasporei prin intervenții on-line, Sergiu Sorocean, neurolog, specialist al Unității STROKE, Clinica de Neurologie din cadrul Spitalului Bremen Mitte, Germania, a mulțumit pentru oportunitatea de face parte din acest proiect extraordinar, exprimându-și disponibilitatea de a oferi suport și a contribui la evoluția sistemului medical din Republica Moldova.

Daniela Mîrzac, medic rezident la specialitatea Neurologie, studentă-doctorandă la Universitatea „Johannes Gutenberg” din Mainz, Germania: „Vă mulțumesc pentru invitația de a participa în cadrul acestui proiect. A fost o plăcere deosebită de a împărtăși experiența acumulată aici în Mainz. Masa rotundă pe care am organizat-o a generat discuții lungi, dar acesta este doar începutul pentru o colaborare fructuoasă și sper să continuăm împreună în acest proiect.”

Alexandr  CeasovschihAlexandr  Ceasovschih de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, România, specialist în medicină internă și cardiologie, doctor în științe medicale și membru al Societății Europene de Ateroscleroză: „Vreau să felicit Universitatea pentru acest proiect prin care unește diaspora. Prima întâlnire pe care am avut-o în cadrul proiectului a fost în noiembrie anul trecut și împreună cu profesorul Alexandru Corlăteanu am reușit să facem câteva studii, rezultatele cărora le prezint acum la Congresul European de Ateroscleroză din Lyon (Franța) și vor fi publicate în reviste științifice. Am participat la congresul MedEspera 2024, unde am moderat 2 workshopuri dedicate electrocardiogramei. Acest proiect a inițiat colaborări de durată și sper că va aduce rezultate frumoase, bineînțeles cu aportul tuturor.”

 

Neli Sicora-UngureanuNeli Sicora-Ungureanu, medic neurolog, șefa Secției de neurologie la Clinica de Reabilitare Elbland din Grobenhain, Germania: „Salut inițiativa acestui proiect și cunosc care ar fi rolul meu în neurologia practicată acasă – dezvoltarea unei logopedii bune pentru tratarea disfagiilor de care suferă pacienții cu AVC. În acest sens voi găsi mereu timp să vin, să dezvoltăm acest aspect în clinicile din țară și cred că noi, cei din diasporă, suntem responsabili să implementăm inovațiile și să batem la ușile ministerelor pentru a aduce beneficii pentru toată populația, indiferent de zona de trai.”

Valeria Sajin, medic neurolog la Clinica Asklepios St. Georg din Hamburg, Germania: „Nu am mereu timp și posibilitate să revin acasă ori de câte ori aș vrea, dar pot susține cursuri on-line dedicate specialității mele pentru colegii care se află în pregătire la Universitate.”

Viorica Chelban, doctor în științe medicale în domeniul neuroștiințe, specialist în boli rare și genetice la Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie din Londra, Marea Britanie: „Acum 7 ani încercam să îmi imaginez cum am putea colabora la distanță și iată că această idee a adunat atâția specialiști. Punctul forte al acestui proiect este experiența înaltă a celor implicați și posibilitatea ca aceasta să fie transpusă într-un sistem de sănătate de calitate în Moldova.

În acest context, vin cu unele recomandări privind crearea echipelor multidisciplinare de comun cu membrii diasporei; încadrarea testelor de diagnostic costisitoare în proiecte de cercetare cu posibilitatea de a fi efectuate în străinătate, în centrele unde activează membrii diasporei; includerea aspectelor de colaborare internațională în acordurile interinstituționale și acordurile privind bioetica pentru a scăpa de impedimentele din proiecte legate de manipularea probelor biologice; pregătirea și implementarea programelor la nivel de stat, într-o instituție sau interinstituțional, ce ar permite medicilor rezidenți să realizeze vizite de studiu și cercetare, cu o durată de 3-6 luni, în instituțiile ce oferă astfel de programe la nivel internațional. Cu mare plăcere aș putea instrui 2-3 rezidenți, pe o perioadă de la 3 la 6 luni, în domenii ce nu sunt dezvoltate sau sunt în curs de dezvoltare în Republica Moldova, precum neurogenetica.”

Cristina Marcoci membru Diamed: „Sunt bucuroasă pentru oportunitatea de a participa în acest proiect. Astăzi este evenimentul de încheiere al acestuia, dar cred că este o  deschidere pentru următoarele colaborări. Fiind expert în scleroza multiplă sunt dispusă să îmi împărtășesc cunoștințele cu colegii din Republica Moldova, care vor să aleagă această cale și cu pacienții din Moldova care suferă de scleroză multiplă.”

Victor Juncu Victor Juncu, dr. șt. med., medic specialist obstetrician ginecolog de la Spitalul Municipal Mediaș, România: ,,Cerul este limita absolvenților USMF ,,Nicolae Testemițanu”, acum suntem  peste tot în lume. Dacă avem posibilitatea să ieșim din țară pentru o perioadă, este foarte benefic pentru noi ca medici. La Târgu Mureș sunt mereu așteptați colegii de acasă, mai ales studenții și rezidenții pentru a se forma în domeniul ginecologiei oncologice. Această formă de colaborare are mereu viitor.”

Proiectul „DiaMed@USMFNicolaeTestemițanu” a fost realizat de Universitate în perioada august 2023 – mai 2024, cu suportul proiectului „Fondul de Consiliere în Politici”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de  GIZ Moldova.

diamed final
usmf
DiaMed
diaspora medicală
GIZ Moldova
universitate
diaspora
Biroul Relații cu Diaspora

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii