Din 15 august, în Republica Moldova va fi interzisă expunerea produselor din tutun la vitrină
- vizualizări: 608
Începând cu data de 15 august, va intra în vigoare interdicția de expunere vizibilă a produselor din tutun și celor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, de reîncărcare sau de încălzire a acestora în toate spațiile comerciale din Republica Moldova, conform alin. (5) al art. 25 din Legea 278/2007 privind controlul tutunului. Noua prevedere legislativă impune agenții economici să depoziteze produsele de tutun în dulapuri sau în mobilier special pentru ca acestea să nu poată fi văzute de către cumpărător.
Astfel, fumătorii și utilizatorii dispozitivelor de încălzire a tutunului nu vor vedea produsele la vitrină, însă vor putea solicita o listă cu denumirea și prețul acestora. Lista produselor din tutun va fi prezentată de către vânzători, la solicitarea cumpărătorilor care au peste 18 ani. Aceasta nu va conține imagini sau evidențierea produselor sau a elementelor decorative.
De asemenea, se interzice afișarea inscripției sau indicatorului ce informează consumatorul despre comercializarea produselor din tutun în spațiile de vânzare. În același timp, se va permite inscripții cu denumirea generală a produselor, de genul „Tutun” sau „Tobacco”, însoțită de avertismentul: „Fumatul ucide. Renunță acum”. De menționat că asemenea restricții se aplică în numeroase state din spațiul european.
Ion Șalaru, director adjunct la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a menționat astăzi, la un briefing de presă, că, datorită acestei restricționări, Republica Moldova va face un pas important în reducerea disponibilității produselor din tutun și celor conexe, în special pentru copii și adolescenți.
Necesitatea aplicării acestei prevederi este dictată de situaţia alarmantă privind consumul de tutun în rândul populației și consecințele nocive asupra sănătății. La nivel global, actualmente, sunt 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Numărul lor ar fi cu mult mai mare, dacă jumătate dintre utilizatori nu ar fi decedat în urma bolilor provocate de consumul de tutun. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape 8 milioane de decese sunt cauzate anual de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de decese sunt înregistrate în Europa. Această cifră nu include cei 900 de mii de oameni care decedează din cauza expunerii la fumul de tutun, printre care aproximativ 190 de mii de copii.
Foto-credit: ANSP
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii