Distincții de stat pentru reprezentanți ai USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 1961
Mai multe cadre științifico-didactice de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost apreciate cu înalte distincții de stat din partea Președinției Republicii Moldova. Ceremoniile de premiere au avut loc pe parcursul lunii septembrie 2020, conform decretelor semnate anterior de președintele Igor Dodon.
Şeful statului le-a mulțumit celor prezenți pentru munca imensă și a apreciat înalt profesionalismul manifestat în depășirea dificultăţilor din „prima linie” în lupta cu pandemia. Igor Dodon le-a urat tuturor sănătate, succese, bucurii și multă perseverență în realizarea continuă a actului medical, asigurându-i, totodată, de susţinere plenară din partea conducerii ţării. Distincțiile au fost conferite pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție substanțială la implementarea formelor și metodelor avansate de tratament și pentru dăruirea și abnegația manifestate în actul medical, precum și pentru merite deosebite în dezvoltarea învățământului universitar, contribuție substanțială la pregătirea specialiștilor de înaltă calificare și activitate metodico-didactică și științifică prodigioasă.
Cu cea mai înaltă distincție - „Ordinul Republicii” - au fost menționați profesorul universitari Victor Cojocaru, șef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 2; profesorul universitar Valeriu Rudic, șef al Disciplinei de microbiologie și virusologie; conferențiarul universitar Galina Rusu, Catedra de boli infecțioase, și profesorii consultanți Victor Ghicavîi, Catedra de farmacologie și farmacologie clinică și Eremei Zota, Catedra de morfopatologie.
„Ordinul de Onoare” a fost acordat profesorului universitar Valentin Gudumac, Catedra de medicină de laborator; conferențiarilor universitari Gheorghe Gîncu, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, și Ana Eni, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”.
În mesajul de mulțumire, profesorul Victor Cojocaru a menționat condițiile extreme de activitate ale medicilor în această perioadă și a accentuat că serviciul de terapie intensivă din țară este viabil și niciun pacient, cu sau fără COVID-19, nu a fost lipsit de asistență medicală urgentă și de aparatul de ventilare.
La rândul său, Gheorghe Gîncu a subliniat că, în ultimele 6 luni, membrii sistemului medical sunt în fața unei testări severe și, cu certitudine, se isprăvesc. 99,9 la sută din personalul medical este format la USMF „Nicolae Testemițanu”, ceea ce dovedește înaltul profesionalism al cadrelor profesoral-didactice ale universității noastre.
Deținători ai Ordinului „Gloria Muncii” au devenit: profesorul universitar Minodora Mazur, Disciplina de medicină internă-semiologie; profesorul universitar Eugeniu Bendelic, șeful Catedrei de oftalmologie; conferențiarul universitar Gheorghe Plăcintă, decan al Facultății de Medicină nr. 1, șef al Catedrei de boli infecțioase; conferențiarul universitar Oleg Solomon, decan al Facultății de Stomatologie, șef al Catedrei de stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi”; conferențiarul universitar Nicolae Chele, șef al Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”; conferențiarul Iurie Nepaliuc, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu” și profesorul consultant Grigore Friptuleac, Disciplina de igienă.
Medalia „Meritul Civic” a fost acordată Victoriei Craveț, prorector pentru activitate economico-financiară și Silviei Stratulat, șefa Departamentului didactic și management academic; profesorilor universitari Nicolae Bodrug, șeful Disciplinei de geriatrie și medicină a muncii, și Mihail Ștefăneț, Catedra de anatomie și anatomie clinică, conferențiarilor universitari: Marcel Abraș, prorector pentru activitate socială, Disciplina de cardiologie; Igor Cemortan, șef al Catedrei de biologie moleculară și genetică umană; Elena Stepco, prodecană, Facultatea de Stomatologie; Victor Banuh și Nicolai Cojuhari, Catedra de stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi”; Mihail Brumărel, Catedra de farmacie socială „Vasile Procopișin”; Polina Ababii, Catedra de otoralingologie, și Mariei Muntean, asistent universitar la Catedra de medicină de familie.
De Medalia „Nicolae Testemițanu” s-au învrednicit profesorii universitari: Vasile Lutan, Catedra de fiziopatologie și fiziopatologie clinică; Serghei Suman, Catedra de anatomie topografică și chirurgie operatorie; Ilia Catereniuc, șeful Catedrei de anatomie și anatomie clinică; Livi Grib, Disciplina de cardiologie; Viorel Nacu, Catedra de Anatomie și anatomie clinică; Larisa Spinei, Catedra de medicină socială și management „Nicolae Testemițanu”; Lilian Șaptefrați, șeful Catedrei de histologie, citologie și embriologie; conferențiarii universitari: Mircea Bețiu, decan al Facultății de Medicină nr. 2; Catedra de dermatovenerologie; Nicolae Ciobanu, decan al Facultății de Farmacie, șef al Catedrei de tehnologie a medicamentelor; Valeriu Fala, șef al Catedrei de stomatologie terapeutică; Stela Adauji, șefa Catedrei de farmacie socială „Vasile Procopișin”; Sergiu Ungureanu, șef al catedrei chirurgie nr. 4; Diana Uncuța, șef al Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”; Ion Dumbrăveanu și Vitalii Ghicavîi, ambii de la Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală; Maria Robu, Disciplina de hematologie; Mihail Surguci, Disciplina de obstetrică, ginecologie și reproducere umană; Sergiu Berliba, Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, președinte al Comitetului sindical al angajaților Universității; Andrei Paulescu, medic chirurg la Clinica Universitară Stomatologică a USMF „Nicolae Testemițanu”; Alexandra Baraniuc, Catedra de stomatologie terapeutică și Teodor Popovici, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială „Arsenie Guțan”, precum și profesorii consultanți: Boris Curajos, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”; Gheorghe Ostrofeț, Disciplina de igienă; Marcu Rudi, Departamentul Pediatrie, și Ion Țîbîrnă, Disciplina de medicină internă-semiologie.
Titlul onorific „Om Emerit” al Republicii Moldova le-a fost conferit profesorilor universitari: Mihail Gavriliuc, șef al Catedrei de neurologie nr. 1; Dumitru Șcerbatiuc, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”; Liliana Groppa, șefa Disciplinei de reumatologie și nefrologie; Alexandru Sandul, Catedra de otolaringologie; Natalia Moraru, Catedra de radiologie și imagistică și Sergiu Matcovschi, șef al Disciplinei sinteze clinice; asistentului universitar Igor Gavrilașenco, Catedra de radiologie și imagistică, și profesorului consultant Nicolae Fruntașu, Catedra de anatomie și anatomie clinică.
În total, Președinția Republicii Moldova a acordat 413 distincții de stat specialiștilor din sistemul medical și farmaceutic național.
Adresăm sincere felicitări tuturor colegilor apreciați cu înaltele distincții de stat, care veghează sănătatea oamenilor și promovează valorile Almei Mater. Le dorim multă sănătate, noi performanțe și ascensiuni profesionale!
Foto-credit: presedinte.md
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii