Distincții de stat pentru reprezentanți ai USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 09.09.2020

 

distinctiiMai multe cadre științifico-didactice de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost apreciate cu înalte distincții de stat din partea Președinției Republicii Moldova. Ceremonia de premiere a avut loc în data de 8 septembrie 2020, conform decretelor semnate anterior de președintele Igor Dodon.

Şeful statului le-a mulțumit celor prezenți pentru munca imensă și a apreciat înalt profesionalismul manifestat în depășirea dificultăţilor din „prima linie” în lupta cu pandemia. Igor Dodon le-a urat tuturor sănătate, succese, bucurii și multă perseverență în realizarea continuă a actului medical, asigurându-i, totodată, de susţinere plenară din partea conducerii ţării. Distincțiile au fost conferite pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție substanțială la implementarea formelor și metodelor avansate de tratament și pentru dăruirea și abnegația manifestate în actul medical. 

Cu cea mai înaltă distincție - „Ordinul Republicii” - au fost menționați profesorii universitari Victor Cojocaru, șef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 2, și conferențiarul universitar Galina Rusu, Catedra de boli infecțioase a Universității.

„Ordinul de Onoare” a fost acordat conferențiarilor universitari Gheorghe Gîncu, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”, și Ana Eni, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”.

victor cojocaruÎn mesajul de mulțumire, profesorul Victor Cojocaru a menționat condițiile extreme de activitate ale medicilor în această perioadă și a accentuat că serviciul de terapie intensivă din țară este viabil și niciun pacient, cu sau fără COVID-19, nu a fost lipsit de asistență medicală urgentă și de aparatul de ventilare. 

La rândul lui, Gheorghe Gîncu a subliniat că în ultimele 6 luni, membrii sistemului medical sunt în fața unei testări severe și, cu certitudine, se isprăvesc. 99,9 la sută din personalul medical este format la USMF „Nicolae Testemițanu”, ceea ce dovedește înaltul profesionalism al cadrelor profesoral-didactice al universității noastre.  

Deținători ai Ordinului „Gloria Muncii” au devenit: conferențiarul universitar Gheorghe Plăcintă, decan al Facultății de Medicină nr. 1, șef al Catedrei de boli infecțioase; conferențiarul universitar Oleg Solomon, decan al Facultății de Stomatologie, șef al Catedrei de stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi”; conferențiarul universitar Nicolae Chele, șef al Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan” și conferențiarul Iurie Nepaliuc, Catedra de chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică „Natalia Gheorghiu”. 

Medalia „Meritul Civic” a fost acordată doamnei Victoria Craveț,  prorector pentru activitate economico-financiară, și conferențiarilor universitari: Igor Cemortan, șef al Catedrei de biologie moleculară și genetică umană, Elena Stepco, prodecană, Facultatea de Stomatologie, Victor Banuh și Nicolai Cojuhari, Catedra de stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi”, și Maria Muntean, asistent universitar la Catedra de medicină de familie.

distinctiiDe Medalia „Nicolae Testemițanu” s-au învrednicit profesorii universitari: Vasile Lutan, Catedra de fiziopatologie și fiziopatologie clinică; Serghei Suman, Catedra de anatomie topografică și chirurgie operatorie, și conferențiarii universitari: Valeriu Fala, șef al Catedrei de stomatologie terapeutică; Diana Uncuța, șef al Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”; Sergiu Berliba, Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, președinte al Comitetului sindical al angajaților Universității; Andrei Paulescu medic chirurg la Clinica Universitară Stomatologică a USMF „Nicolae Testemițanu”, Alexandra Baraniuc, Catedra de stomatologie terapeutică și  Teodor Popovici, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială „Arsenie Guțan”. 

Titlul onorific „Om Emerit” al Republicii Moldova le-a fost conferit profesorilor universitari Mihail Gavriliuc, șef al Catedrei de neurologie nr. 1, și Dumitru Șcerbatiuc, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”, în semn de apreciere înaltă a activității științifico-didactice.

În total, Președinția Republicii Moldova a acordat 413 distincții de stat specialiștilor din sistemul medical și farmaceutic național: Ordinul Republicii, Ordinul de Onoare, Ordinul Gloria Muncii, Medalia Meritul Civic, Ordinul Credință Patriei, Medalia Nicolae Testemiţanu și titlul onorific Om Emerit.

Adresăm sincere felicitări tuturor colegilor apreciați cu înaltele distincții de stat, care veghează sănătatea oamenilor și  promovează valorile Almei Mater. Le dorim multă sănătate, noi performanțe și ascensiuni profesionale!

 FOTO credit presedinte.md

 

distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
distincții de stat
USMF
distincții de stat
cadre didactice
medici
eroi din prima linie
președinția RM
coronavirus de tip nou
COVID-19

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

URMĂRIȚI-NE

Comentarii