congres

Domeniul radiologiei și imagisticii medicale evoluează rapid, iar specialitatea Tehnologie radiologică devine tot mai solicitată

Publicat: 11.09.2023

congresMedici, tehnicieni radiologi și imagiști, experți internaționali din domeniul radiologiei și imagisticii medicale s-au întrunit la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în cadrul Congresului anual al Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din Republica Moldova, pentru a împărtăși bunele practici privind efectuarea diagnosticului radiologic sau ecografic, precum și pentru îmbunătățirea abilităților profesionale. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Școala Europeană de Radiologie, a avut loc în data de 7 septembrie curent și a inclus, în premieră pentru țara noastră,  un  Curs de radiologie musculo-scheletală.

Forumul a fost inaugurat de către prim-prorectorul Olga Cernețchi, prorector pentru activitate didactică, care a menționat că domeniul radiologiei și imagisticii medicale evoluează rapid, instituțiile medico-sanitare au nevoie de specialiști și, respectiv, specialitatea Tehnologie radiologică devine tot mai solicitată, deoarece spectrul de activitate al medicului radiolog s-a extins ca rezultat al dotării clinicilor și spitalelor cu echipament performant pentru ultrasonografie, radiologie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară ș.a. 

Olga CernețchiTehnologiile imagistice au un impact deosebit și în Republica Moldova atât asupra practicii medicale, cât și asupra procesului de instruire medicală, fapt ce a determinat universitatea noastră să lanseze un nou program de studii de licență de 4 ani - Tehnologie radiologică, iar prima promoție va absolvi în anul 2024. 

„Sistemul de sănătate din ţară se confruntă cu o criză acută de specialiști în domeniul radiologiei. În acest context, conducerea Universității și reprezentanții Catedrei de radiologie şi imagistică și-au asumat responsabilitatea în instruirea specialiștilor prin programe de studii superioare de licență și integrate, postuniversitare prin rezidenţiat şi de educaţie profesională continuă a medicilor. O atenţie deosebită se acordă procesului de armonizare a instruirii la standardele europene şi mondiale la toate etapele de formare şi perfecţionare a specialiştilor în domeniu”, a punctat prim-prorectorul.

În mesajul său de salut, Simion Marga, președintele Societății de Radiologie și Imagistică Medicală din Republica Moldova, a subliniat că evenimentul științific este de anvergură europeană. „Schimbul de experiență și colaborarea internațională în domeniu au o relevanță deosebită în menținerea tempoului de dezvoltare a tehnologiilor imagistice, cât și pentru alinierea la standardele internaționale. Sperăm că discuţiile axate pe cele mai actuale şi stringente probleme, schimbul de idei şi experienţă între diferite şcoli de imagistică, informațiile de ultimă oră prezentate în cadrul Cursului de radiologie musculo-scheletală vor deschide noi orizonturi şi oportunităţi de a prelua modele de bune practici pe care le vom putea implementa la noi”, a adăugat specialistul.  

La forum au participat medici radiologi și imagiști, medici rezidenți și specialişti notorii din România, Belgia, Grecia și Republica Moldova.

congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
congres
usmf
universitate
congres
Congresul anual al Societății de Radiologie și Imagistică Medicală

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii