Dr. Miroslav Petrovec – Associate Professor al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 361
Senatul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a decis conferirea titlului onorific de Associate Professor dlui Dr. Miroslav Petrovec, șef al Institutului de Microbiologie și Imunologie, Facultatea de Medicină, Universitatea din Ljubljana, Slovenia.
Ședința festivă s-a desfășurat în data de 24 mai 2022, fiind moderată de prorectorul pentru activitate de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, director al Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al USMF „Nicolae Testemițanu”.
Rectorul Emil Ceban a subliniat faptul că decizia Senatului a fost determinată de ,,suportul necondiționat al Dr. Miroslav Petrovec acordat Universității într-un domeniu atât de important pentru medicină precum cercetarea în microbiologie, mai ales în condițiile actuale, și intenția Domniei Sale de a pregăti tineri specialiști în micologia medicală”. În finalul discursului, profesorul Ceban i-a decernat dlui Petrovec diploma de Associate Professor al USMF „Nicolae Testemițanu”.
Academicianul Stanislav Groppa a subliniat că această colaborare cu Institutul de Microbiologie și Imunologie din Ljubljana este una dintre acțiunile strategice stabilite în Acordul de colaborare între USMF „Nicolae Testemiţanu” și Universitatea din Ljubljana, iar „Dr. Miroslav Petrovec este o figură proeminentă în domeniul microbiologiei și imunologiei, recunoscută la nivel internațional”.
Profesorul Petrovec s-a declarat onorat de titlul acordat, menționând că este o mare responsabilitate să fie în rândul personalului științifico-didactic al universității noastre. De asemenea, expertul sloven a mulțumit Senatului universitar pentru șansa de a colabora cu specialiștii noștri, deoarece ,,mereu există posibilitatea de a învăța unul de la altul”. Domnia Sa a rămas surprins de activitatea și planurile Universității, constatând că doar prin cooperare și muncă asiduă instituția a reușit să obțină asemenea performanțe. Deși a remarcat că nu-i place cuvântul a ajuta și preferă să spună a colabora, profesorul Petrovec a accentuat că vrea să ofere oportunități oamenilor din țara noastră. În acest context, a adus drept exemplu afirmația lui Bill Gates: „Cel care a beneficiat de multe trebuie să ofere, la rândul său, celorlalți la fel de mult”, și a dat promisiunea că va proceda similar.
În susținerea deciziei Senatului, Greta Bălan, conferențiar universitar la Disciplina de microbiologie și imunologie, Departamentul Medicină Preventivă, a venit cu un mesaj de felicitare în adresa Dr. Miroslav Petrovec, evidențiind suportul constant acordat, în special ,,în elaborarea și dezvoltarea strategiei Laboratorului microbiologic”. În finalul discursului, conferențiarul universitar și-a exprimat speranța la o colaborare productivă între Disciplina de microbiologie și imunologie și Institutul de Microbiologie și Imunologie din Ljubljana ,,în vederea lansării de noi proiecte frumoase și de impact, în scopul dezvoltării microbiologiei și imunologiei”.
În finalul ședinței, profesorul Petrovec a ținut o prelegere din seria State of the Art Lectures cu tema „Changing Epidemiology of respiratory viral infections – lessons from the COVID-19 pandemic”.
Vizita profesorului Petrovec a fost efectuată în contextul valorificării Acordului de colaborare încheiat între USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea din Ljubljana, care a fost semnat în septembrie 2021 și prevede dezvoltarea cooperării în domeniul cercetării medicinei și sănătăţii publice, instruirii medicilor şi a farmaciştilor.
Dr. Miroslav Petrovec s-a născut în anul 1968 în localitatea Celje, Slovenia. În 1987 a absolvit Școala gimnazială pentru profesioniștii din domeniul sănătății. În același an a început studiile la Facultatea de Medicină a Universității din Ljubljana, pe care a absolvit-o în anul 1995. În 1999 a susținut teza de doctor în științe medicale cu tema „Epidemiologia moleculară a ehrlichiozei în Slovenia”, în care a prezentat primele cazuri de anaplasmoză la populația din Europa.
În 2003 a finalizat studiile profesionale în microbiologie clinică. În anul 2005 a fost numit șef de laborator pentru diagnosticarea infecțiilor virale la Institutul de Microbiologie și Imunologie din Ljubljana. Din 2012 a ocupat postul de șef al Catedrei de microbiologie clinică și imunologie, iar din 2014 până în prezent - director al Institutului de Microbiologie și Imunologie, fiind la al doilea mandat ca prodecan pentru dezvoltarea relațiilor profesionale la Facultatea de Medicină, Universitatea din Ljubljana.
Timp de opt ani a fost președinte al Societății Slovene de Microbiologie Clinică și Infecții Spitalicești la Societatea Medicală Slovenă.
Activitatea didactică: Dr. Miroslav Petrovec este conferențiar universitar la facultățile de Medicină, Biotehnică și Farmaceutică. Atribuțiile sale de predare implică prelegeri la specialitatea Microbiologie pentru studenții facultăţilor: Medicină, Nursing, Medicină Dentară, Microbiologie, Științe Farmaceutice și Biomedicină. În anul 2014 a primit premiul „Lavrič”, fiind desemnat cel mai bun lector al anului la Facultatea de Medicină. De asemenea, este activ în programe postuniversitare și prelegeri într-un proiect comun cu Universitatea Tehnică din Zurich, Elveția, dezvoltând un curs pentru radiofarmaciști.
Cercetare: Implicarea sa în cercetare a început la Institutul de Patologie din perioada studenției. În calitate de student la Medicină a primit cea mai înaltă distincție a Universității - „Premiul Prešeren”, pentru realizările sale în cercetare și pentru activitatea experimentală în domeniul biologiei tumorale „Tumora de ascită Ehrlich pe modelul șoarecilor”. Din 1995 cercetările sale s-au concentrat în principal pe infecțiile transmise de căpușe, iar în 2006 a început cercetările în infecțiile virale respiratorii. De asemenea, a realizat cercetări în calitate de cercetător invitat la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention /CDC) din orașul Atlanta, Spitalul de Copii din St. Louis, SUA. În anul 2000 a lucrat două luni în regiunea Kosovo, în calitate de consultant al Organizației Mondiale a Sănătății pentru eradicarea epidemiei de febră hemoragică „Crimeea-Congo”. Până în prezent a publicat peste 80 de lucrări în reviste indexate în baza de date SCI (Science Citation Indexed) și este coautor și recenzent a mai multor cărți.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii