vaccinare

„Fiecare doză de vaccin contează”: conferință științifico-practică națională

Publicat: 04.05.2023

vaccinarePeste 400 de participanți: medici de familie, pediatri, specialiști în sănătate publică, epidemiologi, studenți și medici rezidenți, factori de decizie și reprezentanți ai organizațiilor internaționale au participat la conferința științifico-practică națională Fiecare doză de vaccin contează!, ce a avut loc în data de 28 aprilie 2023, în contextul Săptămânii Europene a Imunizării.

Prezentă la eveniment, ministra sănătății Ala Nemerenco a remarcat că în Republica Moldova cea mai înaltă rată de vaccinare a fost înregistrată împotriva tuberculozei – 97%, pe când la alte maladii este între 84-88%. „Vaccinurile salvează anual milioane de oameni la nivel global, cinci vieți într-o minută. Datorită Programului Național de Imunizări, în Republica Moldova sunt prevenite circa 42 de mii de cazuri de boli și în jur de 400 de decese”, a declarat oficialul de la sănătate.

vaccinareRectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, a evidențiat participarea activă a Universității la aprofundarea cunoștințelor în domeniul imunizării prin realizarea studiilor clinice și a cercetărilor. „Programele de studii universitare și postuniversitare pentru studenți și medici rezidenți includ cursuri intensive privind imunoprofilaxia bolilor infecțioase, realizate în cadrul departamentelor de Medicină Preventivă și Pediatrie, Catedrei de medicină de familie, precum și la catedrele de Boli infecțioase, Boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală. Pentru practicieni, în special pentru medicii de familie care sunt persoanele cheie în comunicarea cu populația a fost implementat cursul Imunoprofilaxie și comunicare interpersonală în imunizare”, a afirmat rectorul.

În aceeași ordine de idei, conferențiarul universitar Angela Paraschiv, şefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă, a evidențiat exemplul oferit de USMF „Nicolae Testemițanu” în procesul de vaccinare contra COVID-19, având cea mai înaltă rată de vaccinare atât printre studenți, medici rezidenți și angajați. „Datorită imunizării împotriva diverselor maladii, la nivel mondial sunt prevenite circa 3 milioane de decese printre copii, însă, cu regret, mai rămân nevaccinați 1,5 milioane de copii. În acest context, atât timp cât există acest indicator negativ, riscul de apariție a bolilor infecțioase mereu persistă”, a subliniat experta. 

Alexei Ceban, coordonator de programe la Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova, a menționat că anual, în țară, circa 5 mii de copii nu sunt imunizați conform calendarului de vaccinare. În acest context, OMS și-a propus să implementeze, în comun cu partenerii săi, o campanie globală pentru a identifica persoanele care au ratat vaccinarea, pentru a reuși să atingă indicatorii de imunizare din anul 2019, înregistrați până la pandemia de COVID-19.

vaccinareMaha Damaj, reprezentanta Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Republica Moldova, a subliniat că vaccinarea populației este o responsabilitate comună valabilă nu doar în Săptămâna Europeană a Imunizării, dar pe parcursul întregului an. „Comunicarea personală cu părinții și îngrijitorii, bazată pe empatie, încredere și informare este extrem de importantă pentru a spori rata de vaccinare și a atinge nivelul de protecție împotriva bolilor infecțioase, prevenibile prin imunizare”, a menționat reprezentanta UNICEF Moldova.

Programul conferinței științifico-practice naționale a continuat cu raportul Situația epidemiologică privind maladiile transmisibile prin vaccinare la nivel mondial, prezentat de către profesorul universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie, președinte al Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării.

În cadrul lucrărilor conferinței au fost abordate subiecte precum: actualități în Agenda de Imunizare 2030 a OMS; situația globală privind morbiditatea prin maladiile prevenibile prin vaccinare; succesele și provocările realizării Programului Național de Imunizare; vaccinarea populației cu diferite maladii cronice (oncologice, autoimune, alergice, neurologice, cardiologice ș.a.); situația epidemiologică privind cancerul colului uterin și prevenirea prin vaccinare; vaccinarea populației în situații de criză; comunicarea interpersonală în imunizare; mituri și falsuri în vaccinare.

Conferința științifico-practică națională Fiecare doză de vaccin contează! a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Societatea Epidemiologilor și Microbiologilor din Republica Moldova, Societatea de Pediatrie, UNICEF Moldova și Biroul OMS în Republica Moldova.

vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
vaccinare
usmf
universitate
vaccinare
Săptămâna Europeană a Imunizării
conferinţă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii