Fii responsabil – renunță la tutun acum!

Fii responsabil – renunță la tutun acum!

Publicat: 17.11.2022

 

tutunÎn situația în care în ultima perioadă se atestă o utilizare masivă a țigărilor electronice în rândul adolescenților și persoanelor cu vârsta tânără, specialiștii în domeniul sănătății publice bat alarma! Este demonstrat faptul că nicotina din țigările electronice este un aditiv ce creează rapid dependență și poate afecta grav creierul și dezvoltarea normală a copiilor. De asemenea, țigările electronice cresc riscul bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare.

Fii responsabil – renunță acum: este genericul din acest an al Zilei Naţionale de Renunțare la Tutun, marcată anual în a treia zi de joi din luna noiembrie, la inițiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. Scopul acțiunii este sporirea gradului de conștientizare a populației privind efectele nocive ale consumului de tutun, dar și descurajarea utilizării acestuia sub orice formă. 

Unica cale de a evita consecințele consumului de tutun și al produselor conexe este renunțarea la fumat, fapt ce va aduce după sine beneficii tuturor, la orice vârstă, deoarece organismul începe să se recupereze. Astfel, dacă renunți:

Potrivit Studiului Global privind Fumatul la Adolescenți (GYTS), realizat în 2019 și făcut public de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, prevalența consumului de tutun la elevii din Republica Moldova cu vârsta de 13-15 ani este în creștere și constituie 16,3%, inclusiv a celor care consumă produse din tutun ce nu ard, cu încălzire electrică IQOS – 3,9% și 12,7% – a țigaretelor electronice. Circa 4 dintre 10 elevi (43,2%) interacționează cu alte persoane care fumează în spații și locuri publice și peste un sfert (28,3%) sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Pentru mai multă informație cum să renunțați cu succes la tutun, accesați platforma: www.prosanatate.md

0 800 10001 este numărul de telefon la Linia Verde a Dispensarului Republican de Narcologie, pentru a obține acces la serviciile de consiliere.

Fii responsabil – renunță la tutun acum!
usmf
Fii responsabil – renunță la tutun acum!
Ziua Naţională de Renunțare la Tutun
tutun
nicotina
țigări

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii