Fii responsabil – renunță la tutun acum!
- vizualizări: 89
În situația în care în ultima perioadă se atestă o utilizare masivă a țigărilor electronice în rândul adolescenților și persoanelor cu vârsta tânără, specialiștii în domeniul sănătății publice bat alarma! Este demonstrat faptul că nicotina din țigările electronice este un aditiv ce creează rapid dependență și poate afecta grav creierul și dezvoltarea normală a copiilor. De asemenea, țigările electronice cresc riscul bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare.
Fii responsabil – renunță acum: este genericul din acest an al Zilei Naţionale de Renunțare la Tutun, marcată anual în a treia zi de joi din luna noiembrie, la inițiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. Scopul acțiunii este sporirea gradului de conștientizare a populației privind efectele nocive ale consumului de tutun, dar și descurajarea utilizării acestuia sub orice formă.
Unica cale de a evita consecințele consumului de tutun și al produselor conexe este renunțarea la fumat, fapt ce va aduce după sine beneficii tuturor, la orice vârstă, deoarece organismul începe să se recupereze. Astfel, dacă renunți:
-
Deja la 20 de minute scade ritmul cardiac și tensiunea arterială;
-
După 12 ore, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la normal;
-
În 2-12 săptămâni se îmbunătățește circulația sangvină și funcția pulmonară crește;
-
Pe parcursul a 1-9 luni se diminuează tusea și se normalizează respirația;
-
După 1 an riscul de boală coronariană scade cu 50%;
-
După 5 ani se reduce riscul de accident vascular cerebral;
-
După 10 ani scade în jumătate riscul de cancer pulmonar, comparativ cu cel al unui fumător;
-
După 15 ani riscul de boală coronariană este egal ca și în cazul unui nefumător.
Potrivit Studiului Global privind Fumatul la Adolescenți (GYTS), realizat în 2019 și făcut public de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, prevalența consumului de tutun la elevii din Republica Moldova cu vârsta de 13-15 ani este în creștere și constituie 16,3%, inclusiv a celor care consumă produse din tutun ce nu ard, cu încălzire electrică IQOS – 3,9% și 12,7% – a țigaretelor electronice. Circa 4 dintre 10 elevi (43,2%) interacționează cu alte persoane care fumează în spații și locuri publice și peste un sfert (28,3%) sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.
Pentru mai multă informație cum să renunțați cu succes la tutun, accesați platforma: www.prosanatate.md
0 800 10001 este numărul de telefon la Linia Verde a Dispensarului Republican de Narcologie, pentru a obține acces la serviciile de consiliere.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii