Gala Laureaților-2024 la USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 648
La 18 octombrie 2024, Zilele Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au culminat cu Gala Laureaților – evenimentul tradițional la care sunt apreciate realizările notabile ale cercetătorilor și contribuțiile lor la dezvoltarea științelor medicale și farmaceutice.
În cadrul ceremoniei, academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, a prezentat un raport privind desfășurarea lucrărilor Conferinței științifice anuale „Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță”, pe data de 17 octombrie curent, totalizând activitățile științifice consacrate Zilelor Universității.
„Suntem în ajunul unui an excepțional, când vom celebra cea de-a 80-a aniversare a USMF „Nicolae Testemiţanu”, instituția cu un potențial mare în cercetare și în educație, obținând locuri prestigioase la nivel european și mondial. Universitatea noastră se află în topul universităților din Republica Moldova, conform ultimelor evaluări în Webometrics. În ultimii 5 ani, Universitatea a evoluat, fapt ce confirmă calitatea pregătirii cadrelor, cercetării și educației”, a remarcat academicianul.
Potrivit prorectorului, conferința științifică a fost organizată pe 8 profiluri tematice și în 25 de sesiuni în secții. La forum au participat speakeri din România, Austria, Grecia și participanți din 19 țări, în număr total de 3100 – cu prezență fizică și 700 – on-line. În total, au fost prezentate 326 de comunicări orale, 24 de rapoarte plenare și 172 de e-postere. De asemenea, au fost desfășurate 28 de cursuri educaționale și workshopuri medicale, la care s-au înregistrat cca 1700 de participanți.
În cadrul Galei, rectorul Emil Ceban și prorectorul Stanislav Groppa au înmânat diplome cercetătorilor, cadrelor științifico-didactice și studenților-doctoranzi, care au excelat la concursul de performanță „Impactul activității de cercetare”.
Laureații din acest an sunt:
La secțiunea Articolul publicat în reviste cu cel mai mare factor de impact de către cadrele științifico-didactice au fost premiați: Svetlana Șciuca, dr. hab. șt. med., profesor universitar la Departamentul Pediatrie (factorul de impact de 7,2), Anatolie Vataman, dr. șt. med., asistent universitar la Catedra de neurologie nr. 2, (factorul de impact 5,1), Eugen Melnic, dr. hab. șt. med, conferențiar universitar la Catedra de patologie (factorul de impact 4,5), Diana Călăraș, dr. șt. med., conferențiar universitar la Disciplina de pneumologie și alergologie (factorul de impact 3,9), Valeriana Pantea, dr. șt. med., cercetător științific la Laboratorul de biochimie (factorul de impact 3,9), Rodica Gramma, dr. șt. med., conferențiar universitar la Catedra de medicină legală (factorul de impact 2,4), Andrei Mostovei, dr. șt. med., conferențiar universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan” (factorul de impact 2,4), Ludmila Sidorenko, dr. șt. med., lector universitar la Catedra de biologie moleculară şi genetică umană (factorul de impact 2,1), Igor Mișin, dr. șt. med., cercetător științific principal în Laboratorul de chirurgie hepato-pancreato-biliară (factorul de impact 2,1) și Ghenadie Curocichin, dr. hab. șt med., profesor universitar la Catedra de medicină de familie (factorul de impact 2,0).
La secțiunea Articolul publicat în SCOPUS, cotate ISI, de către studenți-doctoranzi au fost nominalizați: Olga Corlăteanu, anul III, specialitatea Boli interne, coautor – 9 articole, Natalia Mazuruc-Gladcova, anul I, specialitatea Anatomia omului, prim autor – 1 articol, coautor – 6 articole, Daniela Efremova, anul V, specialitatea Neurologie clinică, prim autor – 1 articol, coautor – 5 articole, Cornelia Fursenco, anul V, specialitatea Farmacie, prim autor – 1 articol, coautor – 2 articole, Victor Tomacinschii, anul V, specialitatea Hematologie și Hemotransfuzie, prim autor – 1 articol, coautor – 1 articol, Anna Belenciuc, anul III, specialitatea Neurologie clinică, prim autor – 1 articol, coautor – 1 articol.
În final, rectorul i-a acordat o diplomă de onoare academicianului Stanislav Groppa în semn de apreciere și recunoștință pentru fortificarea domeniului cercetare și inovare, crearea Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și pentru contribuție substanțială la promovarea performanțelor științifice ale Universității.
În cadrul Zilelor Universității, Departamentul Cercetare, în colaborare cu facultățile, a organizat expoziția cu genericul „Realizări în domeniul cercetării și inovării în cadrul facultăților universitare”, unde au fost expuse postere electronice, obiecte de proprietate intelectuală, trofee și diplome obținute la târguri și expoziții internaționale de inventică. Expozițiile au avut scopul de a evidenția contribuțiile reprezentanților facultăților în domeniul științific și de identifica noi direcții de cercetare și inovare. Biblioteca Științifică Medicală a vernisat o expoziție de publicații didactice și științifice cu genericul „USMF Nicolae Testemițanu: Realizări și performanțe”.
În final, rectorul a felicitat audiența cu prilejul aniversării a 79-a a Almei Mater, exprimând apreciere și gratitudine pentru eforturile constante, tenacitatea și dedicarea, realizările și contribuțiile fiecărui membru al comunității universitare la dezvoltarea și promovarea învățământului superior medical și farmaceutic în țara noastră.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii