hans bjorn

Hans Bjorn Bakketeig – Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 20.10.2022

Senatul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” i-a decernat titlul onorific Doctor Honoris Causa dlui Hans Bjorn Bakketeig, specialist remarcabil în Optometrie – recunoscut atât în Norvegia, cât și în întreaga lume. Ceremonia a avut loc în data de 20 octombrie 2022 și s-a înscris în șirul evenimentelor consacrate Zilelor Universității.

rector emil cebanÎn Laudatio, rectorul Emil Ceban a prezentat parcursul profesional de succes al dlui Bjorn Bakketeig, evidențiind contribuția sa substanțială la inițierea Programului de colaborare între USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea de Sud-Est din Norvegia, susținut de Guvernul Regatului Norvegiei prin intermediul Centrului Norvegian pentru Cooperare Internațională în Educație. Acest fapt a permis lansarea programului de studii de licență Optometrie (în anul 2017) și a programului de masterat Optometrie clinică (în anul curent), dotarea Catedrei de oftalmologie și optometrie cu echipament modern pentru diagnostic și tratament, organizarea schimbului de experiență pentru cadrele didactice și a stagiilor practice ale studenților optometriști în Norvegia, și dezvoltarea serviciului oftalmologic în țara noastră.

Instruirea continuă a specialiștilor în domeniu a fost o prioritate în activitatea sa în Republica Moldova. În colaborare cu Centrul ”LOW VISION”, Catedra de oftalmologie și optometrie a USMF „Nicolae Testemițanu”, Brien Holden Vision Institut din Australia, Organizația Optometry Giving Sight din Norvegia, Domnia Sa a desfășurat trei cursuri de optometrie pentru medicii rezidenți şi medicii oftalmologi, 10 seminarii tematice și cursuri de instruire privind metodele de evaluare a vederii funcționale și strategiile de îmbunătățire a performanței vizuale cu dispozitive optice pentru medicii oftalmologi din toată ţara.

„Hans Bjorn Bakketeig are un aport considerabil în dezvoltarea sistemului educațional universitar. Cu suportul dumnealui, în cadrul universității noastre au fost elaborate programe de instruire pentru studenți, medici-rezidenți, medici-cursanți privind noile metode de diagnostic și tratament chirurgical, printre care: extracția cataractei prin facoemulsificare, panfotocoagularea laser în retinopatiile diabetice, laserdiscizia secundară a cataractei, trabeculoplastia în glaucom, metode conservatoare de tratament, reabilitarea persoanelor cu vedere slabă etc. Drept urmare, mii de pacienți cu cataractă senilă și complicată, glaucom și retinopatie diabetică au beneficiat de servicii moderne de diagnostic și tratament. Îi suntem profund recunoscători pentru deschidere și beneficiile aduse Universității și țării, în general”, a opinat rectorul Emil Ceban.

valeriu cusnir

Profesorul Valeriu Cușnir, șef al Catedrei de oftalmologie și optometrie, a amintit cum a avut loc prima întâlnire cu specialistul norvegian și care au fost concluziile Domniei Sale după ce a consultat câțiva copii de la o școală de slab văzători: „Copii cu erori de refracție corectabilă cărora nu li se acordă suficientă asistență medicală specializată, lipsa echipamentului oftalmologic și a serviciilor de reabilitare pentru persoanele cu deficiențe vizuale, calitatea slabă a prestatorilor de servicii medicale oftalmologice ș.a.”. O altă carență era lipsa unei politici naționale pentru prevenirea orbirii evitabile, dar și procesele învechite de management în oftalmologie. După identificarea punctelor slabe, în urma mai multor discuții, vizite la nivel guvernamental și instituțional, s-a propus dezvoltarea infrastructurii prin donare de echipament medical oftalmologic, instruirea specialiștilor oftalmologi în toată țara, îmbunătățirea serviciilor medicale oftalmologice la nivel național. „În rezultatul activității asidue a oftalmologului Hans Bjorn Bakketeig, care a făcut nenumărate apeluri și la Guvernul Norvegiei, au fost dotate 45 de spitale și policlinici cu echipament oftalmologic performant, mobilier specializat și oferite multe alte ajutoare ce servesc la asigurarea asistenței calitative populației”, a accentuat profesorul Cușnir. Șeful catedrei și-a exprimat recunoștința față de expertul norvegian pentru timpul acordat Republicii Moldova, inclusiv pentru dotarea subdiviziunii didactice pe care o conduce cu utilaj oftalmologic performant.

În susținerea deciziei Senatului privind conferirea titlului onorific a intervenit și profesorul Eugeniu Bendelic, șef al Catedrei de oftalmologie: „Nu există oftalmolog sau optometrist în Republica Moldova care să nu cunoască cine este Hans Bjorn. Aflându-se aici de două decenii, a reușit să străbată țara în lung și-n lat, descoperind problemele din sistem, dar și frumoasele tradiții pe care le avem. Misiunea noastră în continuare este să valorificăm acele echipamente performante, dar și instruirile de care am beneficiat cu toții”.

„Pe lângă faptul că a reușit să revoluționeze sistemul oftalmologic din Republica Moldova, Hans Bjorn a abordat individual fiecare pacient, oferind încrederea în sine persoanelor slab văzătoare, în special tinerilor, că au șansa de a deveni persoane integre în societate, prescriindu-le dispozitive de corecție optică, ajutor vizual și opțiuni de tratament. Un exemplu elocvent este un copil cu vedere slabă, șansele căruia erau foarte mici de a realiza ceva, însă după ce i-au fost oferiți ochelari speciali, băiatul face înot de performanță”, a punctat Tatiana Ghidirimschi, directoarea Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă ”LOW VISION”. Potrivit ei, Hans Bjorn este un profesionist desăvârșit, un coleg receptiv, deschis, discret în același timp, un manager și un lider dedicat, un bun familist și un model de altruism.  

Un mesaj de recunoștință a enunțat și Galina Clemov, director executiv al Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (platformă ce reprezintă 55 de organizații în domeniul promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități): „Aportul lui Hans Bjorn pentru persoanele cu dizabilități a însemnat o schimbare a calității vieții, beneficiind de suport complet de diagnosticare, instruire și oferire a tehnologiilor asistive avansate, fapt ce a permis acestor persoane să se integreze în societate. Familiile acestora au devenit mai fericite și cu încredere în ziua de mâine”.

hans bjorn

Hans Bjorn Bakketeig a adresat mulțumiri Senatului USMF „Nicolae Testemițanu” pentru titlul acordat și încrederea oferită: „Este o plăcere deosebită pentru mine să colaborez  cu optometriștii și oftalmologii moldoveni, și să comunic cu pacienții. Acum douăzeci de ani, Republica Moldova mi-a devenit a doua casă. La prima mea vizită nici nu bănuiam că îmi voi petrece o parte din viață în Moldova și mă voi dedica oamenilor de aici. Atunci am constatat că există o mare necesitate de echipament medical, personal calificat, tratamente noi ș.a., de aceea am luat decizii radicale și am stabilit unele obiective. Desigur, nu aș fi reușit de unul singur toate cele menționate, dacă nu erau colegii mei din Norvegia, Australia, dar și voi, cei de aici”.

Optometristul norvegian a accentuat că studiile oferite de USMF „Nicolae Testemițanu” sunt la nivel european. Este esențial de a stimula și motiva în continuare tinerii să opteze pentru programul de studii Optometrie. „Dezvoltarea acestei specialități va duce la îmbunătățirea asistenței oftalmologice acordate populației și la diminuarea problemelor oculare ale populației. Eu și organizația pe care o reprezint Îmi pasă Norvegia ne dorim să fim în continuare o parte a protecției văzului în Republica Moldova și să menținem această frumoasă cooperare”, a afirmat Hans Bjorn. 

 

Hans Bjorn Bakketeig s-a născut la 17 august 1956 în Norvegia. A avut parte de o copilărie fericită, ce l-a marcat și l-a orientat spre a-și dedica întreaga viață oamenilor, în special persoanelor neajutorate. Acest vis nobil s-a realizat în 1982, după absolvirea cu succes a Universității din Kongsberg, specialitatea Optometrie.

A debutat în carieră în ultimul an de studii universitare, în calitate de optometrist în domeniul reabilitării vederii slabe. Pe parcursul anilor a acumulat cunoștințe vaste și abilități profesionale, devenind un specialist de valoare, înalt apreciat în țară și în lume.

„Destinul nu este legat de noroc, este mai degrabă legat de alegere”… În anul 2001, fiind invitat în Republica Moldova de organizația ”Hjelp Moldova” pentru a consulta copii cu vedere slabă și a le prescrie corecție optică specială și tehnologii de adaptare, descoperă carențe majore în asistența oftalmologică acordată pacienților. Astfel, începe o nouă etapă în cariera sa profesională. Pe parcursul a 10 ani (2007-2017) a exercitat funcția de președinte al organizației ”Hjelp Moldova”. 

În anul 2009 acordă suport la fondarea Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă ”LOW VISION” din capitală, care până în anul 2022 a oferit peste 11 mii de consultații, dintre care 1/3 – copii. Odată cu instituirea acestui centru, pacienții cu vedere slabă, în premieră pentru țara noastră, au obținut posibilitatea de a-și menține independența prin utilizarea dispozitivelor vizuale optice, non-optice sau electronice. Astfel, calitatea vieții multor persoane cu deficiențe de vedere s-a îmbunătățit considerabil: aceștia au devenit apți de a studia, de ași găsi un loc de muncă și de a participa la activități sociale, lucru extrem de necesar cu impact colosal pentru integrarea lor în societate. 

Meritele lui Hans Bjorn Bakketeig în calitate de optometrist sunt recunoscute la nivel mondial. În 2010 a obținut premiul Asociației Norvegiene de Optometrie, în  2012 a fost desemnat „Optometristul internațional al anului” de către Consiliul Mondial de Optometrie din Chicago, SUA, și i-a fost acordat onorabilul premiu Rotary ”Paul Harris Fellow”, iar în 2017 a fost distins cu titlul „Cavaler de prima clasă al Ordinului Regal Norvegian de Merit”, pentru activitate dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere din Moldova, și a primit un premiu din partea Organizației Națiunilor Unite, pentru munca sa în apărarea drepturilor omului. În anul 2013 și 2016 a fost apreciat cu diplome din partea Guvernului Republicii Moldova. 

Actualmente este în Norvegia, alături de colegii săi, și dezvoltă o nouă asociație ”Eye Care Norway”.

doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
doctor honoris causa
usmf
doctor honoris causa
optometrie
Optometrie clinică
Catedra de oftalmologie şi optometrie
Hans Bjorn Bakketeig
specialist optometrist
Norvegia

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii