Împreună oprim pandemia COVID-19

Împreună oprim pandemia COVID-19!

Publicat: 29.10.2021

Împreună oprim pandemiaAutoritățile din sănătate și-au propus să atingă un nivel de vaccinare anti-COVID-19 de 40% din populația Republicii Moldova până la sfârșitul anului 2021 și de 70% - până la mijlocul anului 2022, pentru a putea reveni la viața normală sub aspect economic și social. În acest scop, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), Societatea științifico-practică a epidemiologilor și microbiologilor și Societatea de Pediatrie din Republica Moldova au organizat, în data de 29 octombrie, o conferința științifico-practică cu genericul „Împreună oprim pandemia Covid-19” în contextul marcării Săptămânii Imunizării la finalul lunii octombrie curent.

Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban a declarat, la inaugurarea forumului, că „situația epidemiologică din țară este una dramatică. Rata de vaccinare împotriva coronavirusului de tip nou este foarte redusă - de circa 25%, iar numărul persoanelor infectate sporește alarmant”. În context, rectorul Emil Ceban a venit cu îndemn către populație -  de a se vaccina, deoarece doar imunizându-ne vom rezista acestei pandemii.

Nicolae Jelamschi, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a subliniat că reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” au stat la baza elaborării cercetărilor științifice chiar din primele zile ale pandemiei și contribuie nemijlocit la  diagnosticul și tratamentul pacienților COVID. „Istoria omenirii demonstrează că vaccinurile au salvat sute de milioane de vieți. Actualmente ne confruntăm cu aceeași situație, iar comunitatea științifică mondială a pus la dispoziție mai multe vaccinuri ce  contribuie la reducerea poverii provocată de acest virus. Vaccinarea este un proces firesc și trebuie implementat și la nivel național, urmând exemplul țărilor cu un nivel ridicat de imunizare”, a remarcat directorul ANSP.

Potrivit Secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, acțiunile organizate în Săptămâna Imunizării reprezintă un apel de conștientizare a importanței vaccinării împotriva COVID-19. „Vaccinarea este soluția cea mai sigură, eficientă și disponibilă pentru a stopa pandemia, acest fapt fiind demonstrat de țările care au atins un nivel de vaccinare de circa 70 la sută a populației și au revenit la normalitate sub aspect economic și social”, a accentuat  Svetlana Nicolaescu. Oficialul a adăugat că implicarea mediului academic și a reprezentanților catedrelor USMF „Nicolae Testemițanu” este una crucială pentru a transpune aceste dovezi științifice în recomandări practice, exprimând recunoștință, în numele Ministerului Sănătății, administrației Universității și întregului corp academic care asigură medicii cu protocoale de tratament similare cu cele utilizate la nivel internațional. 

Împreună oprim pandemiaConferențiarul universitar Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, s-a referit la particularitățile procesului imunizării adulților la nivel național și internațional. „Vaccinarea oferă o protecție sigură și eficientă împotriva bolilor infecțioase înainte ca persoana să se molipsească, astfel fiind folosită apărarea naturală a corpului pentru a construi rezistență la anumite infecții și a întăriri sistemul imunitar”, a spus conferențiarul. Un studiu efectuat recent în România a demonstrat că riscul de deces cauzat de COVID-19 la persoanele nevaccinate este de 12 ori mai mare comparativ cu cele vaccinate, în timp ce imunizarea reduce de 5 ori riscul de infectare, de peste 10 ori – cel de spitalizare, de peste 14 ori – cel de internare în secțiile de terapie intensivă și de peste 20 de ori – riscul de deces.

„Stoparea pandemiei și a efectelor socio-economice ale acesteia pe termen lung  este posibilă doar datorită unei ponderi înalte a vaccinării, inclusiv în rândul copiilor. Deși copiii, preponderent, fac forme asimptomatice ale bolii, totuși se înregistrează și forme grave cum ar fi cazurile de sindrom inflamator multisistemic, nemaivorbind de faptul că încă nu se cunoaște cum vor fi afectați copiii în timp, din punct de vedere psihologic, în condițiile educației la distanță”, consideră profesorul universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie al Universității. În alt context, profesorul a venit cu dovezi prin care a înlăturat anumite mituri și informații eronate ce circulă vizavi de subiectul vaccinării: „Atitudinea negativă față de vaccinuri și incertitudinea sau nedorința de a se imuniza sunt bariere majore în gestionarea pandemiei COVID-19 pe termen lung. Doar cu eforturi comune putem opri pandemia în țara noastră”.

Împreună oprim pandemiaÎn opinia conferențiarului universitar Diana Spătaru, Disciplina de epidemiologie, administrarea dozei booster (a treia) de vaccin anti-COVID-19 este recomandată a fi inițiată, în baza dovezilor științifice  internaționale, în cazul în care nivelul de  vaccinare a populației cu primele doze este destul de înalt. 

La eveniment au mai participat reprezentanții Oficiului de țară al OMS și ai ANSP. Acțiunea face parte din Săptămâna Imunizării, organizată de Ministerul Sănătății în colaborare cu OMS, UNICEF Moldova, Banca Mondială și alți parteneri. Pe parcursul săptămânii curente și în perioada imediat următoare, autoritățile din sănătate își propun să organizeze mai multe evenimente pentru a încuraja oamenii să se vaccineze împotriva coronavirusului de tip nou. În același context, sâmbătă, 30 octombrie curent, în Piața Marii Adunări Naționale din centrul capitalei se va desfășura un flashmob cu participarea studenților și a medicilor-rezidenți ai USMF „Nicolae Testemițanu”, membri ai Asociației Studenților și Rezidenților în medicină din Moldova.

Foto-credit: ANSP.

 

Împreună oprim pandemia COVID-19
rectorul Emil Ceban
Împreună oprim pandemia COVID-19
Împreună oprim pandemia COVID-19
Împreună oprim pandemia COVID-19
Nicolae Jelamschi
Svetlana Nicolaescu
Stela Gheorghiță
Împreună oprim pandemia COVID-19
Împreună oprim pandemia COVID-19
Împreună oprim pandemia COVID-19
rectorul Emil Ceban
Împreună oprim pandemia COVID-19
Împreună oprim pandemia COVID-19
Împreună oprim pandemia COVID-19
Nicolae Jelamschi
Svetlana Nicolaescu
Stela Gheorghiță
Împreună oprim pandemia COVID-19
Împreună oprim pandemia COVID-19
usmf
conferinţă
pandemie
COVID
vaccinare
Săptămâna Imunizării
imunizare

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii