„Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!”: campanie de comunicare
- vizualizări: 410
„Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!” este o nouă campanie de comunicare lansată în data de 17 decembrie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Inițiativa este susținută de Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării, Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Republica Moldova și Societatea de Pediatrie din Republica Moldova.
La inaugurarea conferinței, rectorul Emil Ceban, a subliniat că societatea noastră are păreri împărțite privind vaccinarea împotriva COVID-19, iar campania de comunicare va tinde să convingă membrii societății în ceea ce privește beneficiile imunizării și efectul acesteia în stoparea pandemiei COVID-19. „Universitatea a susținut întotdeauna ideea că prin vaccinare vom elimina acest flagel. Din primele zile de declanșare a pandemiei, USMF „Nicolae Testemițanu” s-a implicat activ în depășirea crizei, inclusiv prin acțiuni de vaccinare a populației, fiind deschise două puncte de imunizare și organizate mai multe maratoane de vaccinare, prin aceasta demonstrând întregii țări că se poate reuși. La moment, Universitatea a atins cea mai înaltă rată de vaccinare: 98,8% – studenți internaționali, 90% – studenți autohtoni și 90,5% – personal didactic și nedidactic”, a accentuat rectorul.
„În țară și în Universitate a început administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID-19, proces ce se desfășoară cu aceeași dificultate ca și primele etape de imunizare. Actualmente Republica Moldova este asigurată cu vaccinuri de înaltă calitate și trebuie să avem încredere în siguranța lor și în recomandările specialiștilor. Vom depăși această perioadă dificilă dacă fiecare își va asuma mai multă responsabilitate și grijă pentru persoanele dragi nouă, vaccinându-se și, astfel, protejându-le”, a opinat profesorul Emil Ceban.
Profesorul universitar Ninel Revenco, șefa Departamentului Pediatrie, președintele Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizării, a specificat că un factor important în diminuarea răspândirii COVID-19 este informarea corectă a populației, în special a adolescenților, părinților și îngrijitorilor. Informațiile false și miturile despre vaccin au determinat stagnarea procesului de imunizare și sporirea morbidității și a numărului de decese. „Există o mulțime de informații false în jur, de aceea este vital să venim aproape de oameni cu informații veridice, bazate pe dovezi științifice, pentru a-i determina să ia deciziile corecte. Fiecare dintre noi poate ajuta la oprirea pandemiei prin vaccinarea anti-COVID-19. Este nevoie să acționăm aici și acum! Este nevoie să acționăm împreună!”, a îndemnat profesorul Ninel Revenco.
Printre obiectivele campaniei se numără prevenirea morbidității și mortalității în rândul populației țintă care poate rămâne nevaccinată din cauza temerilor cu privire la siguranța vaccinului și a percepțiilor greșite. Alte obiective țin de fortificarea încrederii părinților în vaccinarea copiilor și dezvoltarea mesajelor cheie privind siguranța, eficiența și beneficiile vaccinării împotriva COVID-19, diseminate prin intermediul echipei multisectoriale, precum și de crearea formatorilor de opinie în rândul studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior și mediu.
Publicul țintă al campaniei îl reprezintă populația din municipiul Chișinău, raioanele Ungheni, Hîncești, Cahul, Cantemir și unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului. Printre aceștia sunt furnizorii de servicii medicale – actualii și viitorii studenți ai USMF „Nicolae Testemițanu”, factorii de decizie locali – primari, consilieri, mass-media, reprezentanții cultelor religioase, actualii și viitorii părinți.
Activitățile sunt direcționate spre prevenirea morbidității și mortalității, pe acțiuni de comunicare cu privire la siguranța vaccinului și beneficiile imunizării anti-COVID-19; sporirea încrederii în imunizare; creșterea ratei de acoperire vaccinală națională în cazul imunizării de rutină a copiilor și vaccinării populației generale împotriva coronavirusului de tip nou.
Daniela Demișcan, șefa Direcției politici în sănătate publică, Ministerul Sănătății (MS), prezentă la eveniment, și-a exprimat recunoștința față de universitatea noastră pentru inițiativele și proiectele implementate în sfera combaterii pandemiei, în special pentru rata înaltă de vaccinare înregistrată. „Sunteți lideri în promovarea beneficiilor vaccinului, având în spate o astfel de echipă. Sunteți un exemplu pentru alte universități, care au preluat această practică de a imuniza atât studenții, cât și cadrele didactice. Rezultatele Universității de Medicină sunt impresionante”, a opinat reprezentantul MS.
Campania de informare presupune eforturi participative pentru a atinge obiectivul de acoperire vaccinală a populației de până la 70 de procente, așa cum recomandă specialiștii.
Alexei Ceban, coordonator Program imunizări, Biroul OMS în Republica Moldova, a subliniat că dezinformarea populației și miturile legate de vaccin fac dificilă activitatea specialiștilor în această perioadă de criză în sănătate. La nivel global au decedat deja 5 milioane de persoane, iar în Republica Moldova – peste 9000 de oameni, cifră echivalentă cu populația din două sate. Ne propunem ca până la sfârșitul anului curent să atingem o rată de vaccinare de 40%, iar până la jumătatea anului 2022 – de 70%. „Odată cu apariția variantei Omicron ne așteptăm la o sporire considerabilă a cazurilor de infectare, dar este cert că vaccinul protejează de forme severe și deces, de aceea ținta noastră este continuarea imunizării populației, în special, a celor cu vârsta de peste 60 de ani. Noi putem fi mesageri în schimbarea comportamentului oamenilor vizavi de beneficile vaccinului”, a spus expertul OMS.
Conferențiarul universitar Angela Paraschiv, Disciplina de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă, a elucidat unele aspecte ale virusului SARS-CoV-2, în special varianta omicron – diferită și cu multe mutații la nivelul proteinei Spike. Cercetătorii au demonstrat că și manifestările clinice sunt diferite la persoanele contaminate, iar lipsa mirosului și a gustului nu mai sunt factorii care demonstrează prezența virusului, acestea fiind neafectate. În țările cu o rată de vaccinare joasă cazurile grave de îmbolnăvire și deces sunt mai frecvente, deoarece infectarea se produce de 70 de ori mai rapid cu omicron. Printre persoanele vaccinate aceasta se manifestă în forme ușoare. Doza booster intensifică răspunsul imun. Specialistul a accentuat că vaccinul este eficient, dar metodele de protecție – purtarea măștilor, distanța fizică și igiena mâinilor etc. nu trebuie neglijate.
Angela Capcelea, reprezentantul Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova, a menționat că organizația pe care o reprezintă este responsabilă de procurarea vaccinurilor și este liderul de distribuire a vaccinului anti-COVID prin platforma COVAX. Astfel, UNICEF procură doar vaccinuri certificate de OMS.
Este demonstrat că vaccinarea a contribuit nu doar la micșorarea numărului de îmbolnăviri, dar și a cazurilor de spitalizare și de deces. UNICEF mai atenționează că în ultimii doi ani elevii au pierdut un an de studii din cauza pandemiei. „Chemăm populația să se vaccineze ca să revină la locurile de muncă, iar copii în școli. Să ne imunizăm, alăturându-ne celor aproape un milion de cetățeni moldoveni vaccinați și să diminuăm consecințele COVID-19 în rândul persoanelor vulnerabile, cu comorbidități”, este îndemnul reprezentantului UNICEF Moldova.
Campania „Împreună oprim pandemia: fii vocea comunității tale!” se va desfășura la nivel național, în perioada decembrie 2021 - mai 2022.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii