Instruiri în domeniul sănătății mintale susținute de experți din SUA
- vizualizări: 178
Cadre didactice, medici rezidenți și psihologi de la Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au beneficiat de o serie de instruiri, oferite de experți în sănătate mintală din Statele Unite ale Americii, în perioada 12-17 octombrie 2024.
Membrii echipei de formatori internaționali au fost: Laura Ann Roberts, conferențiar universitar, expert în consiliere psihologică de la Colegiul „Herbert H. Lehman”, Universitatea City din New York, Emiliya Zhivotovskaya, asistent universitar, Saybrook University, Pasadena, California, director general și fondator al “The Flourishing Center” și al Centrului pentru Educație Pozitivă, și Shimon Mazor, specialist în medicina virtuală privind sănătatea mintală, cofondator și director de marketing (CMO) al FloatVR.
Astfel, în zilele de 12 și 13 octombrie, specialiștii americani au participat la lucrările Congresului internațional „Dincolo de granițe: uniți pentru sănătatea mintală”, unde Shimon Mazor, specialist în medicina virtuală privind sănătatea mintală, a prezentat expertiza sa unică în tehnologie și wellness, prin care aduce inovația în sănătatea mintală și oferă soluții cu impact accesibile unor comunități mai largi.
O prezentare captivantă privind psihologia pozitivă aplicată a demonstrat asistentul universitar Emiliya Zhivotovskaya, care este și creatoarea renumitului program de certificare în acest domeniu, aplicat în 11 orașe din SUA, Canada și în mediul on-line, program în cadrul căruia au fost instruiți peste 700 de practicieni până în prezent.
La rândul său, conferențiarul Laura Ann Roberts a vorbit auditoriului despre experiența sa în cadrul programului de consiliere pentru studenți și absolvenți. Pe lângă activitățile sale didactice, dr. Roberts este psiholog autorizat și oferă consiliere copiilor și adulților care se confruntă cu stări psihologice grave.
Vizita de lucru a specialiștilor din SUA a continuat la Catedra de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie a USMF „Nicolae Testemițanu”. Shimon Mazor a organizat un workshop cu genericul “Revolutionizing Mental Health through Virtual Reality: How Technology Can Enhance the Quality of Therapeutic Care”, unde a demonstrat practici privind funcționarea realității virtuale în terapie. Ulterior, Emiliya Zhivotovskaya a moderat atelierul de discuții cu medicii rezidenți de la specialitatea Psihiatrie, cărora le-a vorbit despre formarea unei cariere de succes și le-a relatat despre parcursul său profesional, precum și despre oportunitățile de dezvoltare și perspectivele globale în domeniul sănătății mintale.
Pentru cadrele științifico-didactice și medicii rezidenți de la specialitatea Psihiatrie au fost organizate două ateliere de instruire: „Gestionarea ADHD la copii și adulți” și „Psihoterapia dialectic comportamentală”. Activitățile au fost moderate de expertul Laura Ann Roberts, care a adus o notă personală în discuțiile despre consilierea academică și gestionarea provocărilor psihologice precum anxietatea și ADHD. Experiența sa vastă privind lucrul cu studenți și adulți în situații dificile a oferit o înțelegere profundă și aplicabilă a suportului psihologic, cu accent pe necesitățile reale ale pacienților.
Mădălina Valache, medic rezident în primul an la specialitatea Sănătate mintală, a subliniat impactul pozitiv al instruirilor susținute de speakerii americani, oferindu-i noi perspective și cunoștințe esențiale pentru dezvoltarea sa profesională. „Experiența a fost nu doar informativă, ci și inspirațională, pentru noi care ne aflăm la începutul carierei. Am experimentat personal cum se folosește realitatea virtuală, am avut ocazia să aflăm despre principiile de bază ale psihologiei pozitive, însușind noi practici ce le vom utiliza în activitatea zilnică, dar, nemijlocit, și în calitate de viitori practicieni. Experții ne-au explicat care este abordarea lor terapeutică în mai multe patologii și am reușit să facem un schimb de experiență cu ei”, a conchis tânăra.
În opinia Lidiei Sanduleac, medic rezident în anul III, vizita specialiștilor din SUA a fost un moment de revelație și inovație pentru tinerii medici: „Emiliya Zhivotovskaya, expertă în psihologia pozitivă aplicată, a adus o perspectivă unică asupra dezvoltării rezilienței și a abilităților de dezvoltare personală, captivându-ne cu abordarea sa practică și impactul vast al programelor sale în educație și sănătatea mintală”. „Această vizită a subliniat cât de important este pentru medicii rezidenți să învețe de la experți internaționali și să fie la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul sănătății mintale. Într-o lume în care inovațiile tehnologice și noile abordări terapeutice evoluează constant, accesul la expertiza globală le permite viitorilor specialiști să-și îmbunătățească competențele și să ofere pacienților soluții mai eficiente și personalizate”, mai spune rezidenta.
Emiliya Zhivotovskaya, unul dintre formatorii americani, s-a declarat impresionată de preocuparea USMF „Nicolae Testemițanu” de a-și sprijini membrii comunității și de căldura oamenilor din Republica Moldova. „Ne-am simțit atât de inspirați de ceea ce am văzut. Bunătatea și generozitatea poporului moldovenesc au depășit așteptările noastre – de la bucatele delicioase până la conexiunile sincere, fiecare moment a fost un adevărat schimb cultural. Congresul nostru a coincis și cu Hramul Chișinăului, ceea ce ne-a permis să cunoaștem tradițiile acestei frumoase țări. Am dansat cu localnicii pe ritmurile muzicii tradiționale moldovenești, în centrul orașului, și am degustat dulceața mierii și a vinului – a fost ca și cum ai savura însăși esența culturii moldovenești. Dacă ospitalitatea ar fi un gen de sport olimpic, Moldova ar lua aurul!”, a afirmat Emiliya Zhivotovskaya.
Reprezentanții Catedrei de sănătate mintală, psihologie medicală și psihoterapie exprimă recunoștință Ambasadei SUA pentru această oportunitate extraordinară, ce a deschis noi perspective pentru educația și formarea medicilor rezidenți, contribuind astfel la îmbunătățirea serviciilor de sănătate mintală în țara noastră.
Vizita specialiștilor internaționali s-a desfășurat în cadrul proiectului “American Medical Speaker Program”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA, ce are ca scop transferul de cunoștințe, îmbunătățirea abilităților practice și consolidarea capacităților de cercetare și predare ale personalului științifico-didactic.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii