Intensificarea răspunsului la HIV în Europa de Est și Asia Centrală
- vizualizări: 164
În premieră, la Chișinău s-au întrunit experți internaționali și locali pentru a discuta aspecte importante în combaterea HIV SIDA în cadrul simpozionului „Unirea eforturilor științei și comunității pentru a intensifica răspunsul la HIV în Europa de Est și Asia Centrală (EEAC)”. Forumul a fost organizat pe 11 noiembrie 2024 de către Asociația pentru prevenirea și controlul infecțiilor în parteneriat cu Societatea Internațională SIDA (IAS), Uniunea pentru Echitate și Sănătate, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.
Moderatoarea evenimentului Ala Iațco, președintele Uniunii pentru Echitate și Sănătate, a menționat că simpozionul reprezintă o oportunitate de reafirmare a angajamentelor comune asumate de sistemul medical împreună cu mediul academic și întreaga comunitate în lupta împotriva HIV/SIDA. „Știința și practica trebuie să fie puse în serviciul comunității, iar acest lucru presupune o colaborare eficientă între toate părțile. Este important să înțelegem că discutăm despre oameni, iar soluțiile nu depind doar de specialiști, ci și de implicarea întregii societăți. Este nevoie să fim mai aproape de cei care se confruntă cu aceste probleme și să colaborăm eficient pentru prevenirea maladiei și îmbunătățirea sănătății lor”, a subliniat Ala Iațco.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății Republicii Moldova, infecția HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică atât la nivel global, cât și în țara noastră. La nivel mondial, se estimează că, până în prezent, peste 42 de milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza infecției HIV. La sfârșitul anului 2023, aproximativ 40 de milioane de persoane trăiau cu HIV, dintre care 65% pe continentul african, iar 630.000 de persoane au decedat din cauza infecției. În Republica Moldova, numărul total de cazuri de HIV a ajuns la aproximativ 17 mii, cu 928 de cazuri noi raportate. Cu toate acestea, implementarea politicilor de sănătate publică și a programelor internaționale de combatere a infecției HIV au avut un impact semnificativ. Astfel, între anii 2010-2023, prevalența infecției a scăzut cu 43%, iar numărul deceselor cauzate de HIV s-a redus cu 29%.
„Una dintre realizările înregistrate la nivel de țară este aprobarea Programului național pentru prevenirea și controlul HIV/SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală pentru perioada 2022-2025, în care sunt stabilite priorități strategice în domeniu. Printre măsurile implementate se numără utilizarea testelor rapide ce au contribuit la creșterea accesibilității și reducerea timpului necesar pentru confirmarea diagnosticului în doar o zi, comparativ cu o săptămână anterior. De asemenea, s-a realizat descentralizarea tratamentului antiretroviral, iar la momentul actual există 23 de centre unde este oferit tratament gratuit”, a opinat Angela Paraschiv, secretar de stat la Ministerul Sănătății.
Și conferențiarul universitar Marcel Abraș, prorector pentru managementul activității clinice la USMF „Nicolae Testemițanu”, a subliniat progresul realizat în tratamentul și îngrijirea pacienților cu HIV/SIDA, în ultimii zece ani. „Dacă în trecut, pacienții erau adesea considerați că ar avea o „sentință” de moarte, fiind izolați și lipsiți de incluziune socială, în prezent există o tendință mai optimistă. Deși lupta împotriva HIV/SIDA încă nu a fost câștigată pe deplin, pacienții pot trăi acum o viață mai îndelungată și mai activă, cu condiția să respecte tratamentele antiretrovirale disponibile, ce sunt sigure și gratuite”, a punctat prorectorul.
În opinia lui Cristian Rotari, reprezentant al comunității cheie afectate de HIV în Republica Moldova (care include comunitatea LGBT, consumatorii de droguri, lucrătorii sexuali și persoanele infectate), implicarea tuturor membrilor comunității – de la funcționarii din birouri până la lucrătorii din teren și cei care se ocupă de elaborarea și implementarea politicilor – este importantă pentru atingerea obiectivelor de sănătate publică. Acesta a exprimat recunoștință pentru eforturile fiecăruia și a îndemnat la continuitate în munca lor, subliniind că activitățile trebuie să aibă la bază respectul și acceptarea drepturilor fundamentale ale omului.
În cadrul simpozionului Andrei Klepikov, reprezentantul IAS, a subliniat importanța aplicării cercetărilor științifice în Republica Moldova și în regiune.
Programul evenimentului a inclus sesiuni de informare și instruire privind reducerea stigmatizării și discriminării legate de HIV, și activități precum: transferul celor mai recente dovezi științifice prezentate la Berlin, Germania, în cadrul Conferinței Internaționale SIDA, ediția XXV-a, și discutarea relevanței acestora în context local; promovarea științei, a schimbului de bune practici și a abordărilor inovatoare în vederea atingerii obiectivelor de prevenire, identificare, tratament și îngrijire în contextul HIV/SIDA; prezentarea dovezilor științifice, preluarea și implementarea noilor abordări în realizarea obiectivelor Programului național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2022-2025.
Evenimentul a reunit profesioniști din diverse domenii, inclusiv savanți, specialiști din domeniul sănătății și membri ai societății civile din Ucraina, România, Albania, Serbia, Belarus, Lituania, Marea Britanie, Danemarca, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, SUA, Africa de Sud și Thailanda.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii