Ioana Grigoraș – Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 407
Senatul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” i-a conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa profesorului universitar Ioana Grigoraș – doctor în științe medicale, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, România, șefa Secției Anestezie și Terapie Intensivă la Institutul Regional de Oncologie. Ceremonia a avut loc în data de 19 octombrie 2023, în cadrul Zilelor Universității.
În deschiderea festivității, rectorul Universității Emil Ceban a dat citire Laudatio, evidențiind faptul că înaltul titlu i-a fost acordat distinsei profesor în semn de înaltă apreciere a meritelor remarcabile și a contribuției substanțiale la dezvoltarea învăţământului superior medical, a științelor medicale și a societății în general.
„Profesorul Ioana Grigoraș este o personalitate notorie, cu o autoritate şi reputaţie incontestabile în România, Moldova şi în lume. Cooperarea Domniei sale cu specialiștii anesteziologi din Republica Moldova are o istorie îndelungată, care a debutat încă în anul 1994, prin participarea la lucrările Congresului Medicilor Anesteziologi-Reanimatologi din țară. Profesorul Ioana Grigoraș a facilitat participarea medicilor moldoveni la diverse forumuri de specialitate în România. Manualele, compendiile și îndrumările metodice ale dnei profesor sunt utilizate în procesul de studii de către studenți, medici rezidenți și practicieni la catedrele de anesteziologie-reanimatologie. Domnia sa contribuie la formarea cadrelor științifice tinere prin cotutelă, participă nemijlocit în calitate de referent oficial sau membru al consiliilor științifice specializate de susținere a tezelor de doctor și doctor habilitat în științe medicale”, a subliniat profesorul Ceban.
În susținerea deciziei Senatului privind acordarea titlului onorific a luat cuvântul și profesorul Serghei Șandru, şef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 1 „Valeriu Ghereg”, care a evidențiat colaborarea interinstituțională, schimbul de experiență cu profesorul Grigoraș, participarea în comun la evenimentele științifice de profil, printre care Conferința studenți-rezidenți „Valeriu Ghereg”, Cursurile Europene de Educație în Anesteziologie, Congresul Societății de Anestezie-Reanimatologie și conferințele organizate de Alma Mater.
La rândul său, profesorul Victor Cojocaru, șef al Catedrei de anesteziologie și reanimatologie nr. 2, a menționat că prof. Ioana Grigoraș merită pe deplin titlul onorific Doctor Honoris Causa al universității noastre: „Conferințele prezentate de către dna profesor sunt enciclopedice, au un conținut deosebit, ea deține un palmares științific și didactic impresionant. Deține valențe mondiale științifice, fiind Visiting Professor în multe țări.”
Vădit emoționată, profesorul Ioana Grigoraș a mărturisit că pe parcursul anilor a ținut zeci de discursuri în fața unui public mare, dar rar a fost copleșită de emoții în așa măsură. „Am avut onoarea, cu câțiva ani în urmă, să devin Associate Professor al USMF „Nicolae Testemițanu”, iar astăzi am trecut la alt nivel. Este extraordinar de onorabil să intru în comunitatea de elită a personalităților care au primit titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității, mă onorează acest fapt și Vă sunt profund recunoscătoare. Am fost întrebată De ce vin atât de des în Republica Moldova, în diverse forme de colaborare, care e motivația? Răspunsul e simplu: Meritul nu e al meu, ci al Dumneavoastră. Mi-ați oferit atât de mult încât am fost motivată să vin, aveți o dorință de performanță ce mă impresionează, aceasta nu înseamnă să ajungi la un anumit nivel, ci de-acolo să vrei mai sus, altfel înseamnă plafonare. Or ceea ce am găsit la voi la toate nivelele, am recunoscut și o dorință spre mai bine și certitudinea puternică și modestă că fiecare dintre noi putem contribui la progresul general al Universității și societății. Dumneavoastră mi-ați oferit acest model, am văzut performanța de raportare la cele mai înalte standarde, europene și internaționale atât în procesul educațional, cât și în procesul de acordare a asistenței medicale. Puterea de a te compara cu cele mai înalte standarde – un alt model pe care mi l-ați oferit și factorul cel mai important în colaborare este sufletul cald și primitor al moldoveanului”, a afirmat prof. Ioana Grigoraș – Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”.
Ceremonia de conferire a titlului onorific a deschis secțiunea Actualități în anesteziologie și reanimatologie, desfășurată în cadrul Conferinței științifice anuale „Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelentă și performanță”. Profesorul Ioana Grigoraș a prezentat un raport în plen cu tema „Cum a schimbat pandemia COVID-19 anesteziologia”.
Profesorul Ioana Grigoraș s-a născut la 21 decembrie 1956. În 1981 absolvă, cu media 10, Facultatea de Medicină a Universității de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, România. În același an, prin concurs, își începe activitatea profesională la Spitalul Județean „Sf. Spiridon” din Iași, în calitate de medic secundar în Secția Anestezie-Terapie Intensivă. Aici, pe parcursul a cca 35 de ani, a acumulat cunoștințe și experiență, excelând în carieră de la medic specialist până la medic primar în 1997.
Concomitent, începând cu anul 1994, Domnia sa s-a angajat, prin concurs, în funcția de asistent universitar în Anestezie-Terapie Intensivă la UMF Iași, urcând consecutiv toate nivele învățământului universitar de la: șef de lucrări în perioada (2005-2007), conferențiar universitar în (2007-2014), până la profesor universitar, din 2014 până în prezent. Calitățile manageriale ale distinsei doamne profesor Grigoraș au fost remarcate în funcțiile responsabile de: șef Disciplină Anestezie-Terapie Intensivă la UMF Iași (2005-2007); șef Clinică Anestezie-Terapie Intensivă la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași (2007-2012); șef Clinică Anestezie-Terapie Intensivă la Institutul Regional de Oncologie din Iași, funcție pe care o exercită cu multă înțelepciune și dăruire din 2012 până în prezent.
Concomitent cu activitatea clinică și cea pedagogică, dna Ioana Grigoraș s-a angajat într-o intensă muncă de cercetare științifică, care în 1999 s-a finalizat cu susținerea tezei de doctor în științe medicale cu tema „Complicații pulmonare postoperatorii în chirurgia extratoracică”.
Începând cu anul 1988, a realizat mai multe specializări și cursuri de perfecționare la universitățile și instituțiile medicale din străinătate.
Pe parcursul activității științifico-didactice, perseverenţa şi spiritul analitic al savantului Ioana Grigoraș s-au materializat în numeroase lucrări științifice publicate, inclusiv: 3 cărți, 17 capitole de carte în calitate de autor principal și 7 – coautor, 77 de lucrări științifice în extenso, inclusiv 17 în reviste ISI și 20 în reviste BDI. A prezentat 55 de comunicări orale și 30 de postere la diverse forumuri ştiinţifice naționale și internaționale, apreciate cu premiul I și II.
Importantă este contribuția profesorului Ioana Grigoraș în numeroase proiecte de cercetare și studii multicentrice naționale și internaționale în calitate de: membru al echipelor de cercetare, coordonator național și investigator la studii multicentrice internaționale.
Merită de accentuat rolul Domniei sale în calitate de: membru al colegiilor de redacție al Jurnalului Român de Anestezie și Terapie Intensivă, al Jurnalului de Chirurgie, al Revistei de Științe ale Sănătății din Moldova, precum și al revistei Anesteziologia și Medicina Riscurilor, Poznan, Polonia; și referent la 4 reviste științifice.
Profesorul Ioana Grigoraș a exercitat și continuă să îndeplinească până în prezent obligațiile responsabile de: coordonator regional pentru managementul donatorului în moarte cerebrală (2006-2012); membru al Comitetului Științific al Agenției Naționale de Transplant al MS din România (2006-2010), al Comisiei de specialitate Anestezie-Terapie Intensivă, MS, România (2010-2014), al Consiliului European de Anesteziologie (EBA); delegat național al Medicilor Specialiști ai Uniunii Europene (UEMS) din 2012; referent al Consiliului European de Acreditare pentru Concediu Medical (EBA) din 2013; responsabil invitat al Spitalului de vizită și instruire a Programului de Acreditare (UVTAP) din 2013; membru al Comitetului HVTAP din 2014; examinator al Diplomei Europene în Anesteziologie și Terapie-Intensivă (EDAIC) din 2013; membru al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă; membru în Senat din 2006; membru al Societății de Medici și Naturaliști, Iași; Secția ATI, secretar ales (1994-2002), președinte ales din 2007; membru a încă 7 societăți naționale; membru al Societății Europene de Anesteziologie și al Societății Europene de Medicină Internă Intensivă ș.a.
În calitate de membru activ al Comitetului Educațional al Federației Mondiale a Societăților de Anesteziologie și CENSA, profesorul Ioana Grigoraș a susținut organizarea Centrului Regional al Fundației Europene de Educare în Anestezie în Moldova, actualmente Centrul European de Educare în Anestezie. Aici, s-a organizat primul curs în 2006, și de atunci participă anual la toate cursurile de instruire, organizate la Chișinău cu suportul Societății Europene de Anestezie. Dna profesor Ioana Grigoraș a făcut parte din Comitetul Internațional Organizatoric al congreselor internaționale ale Societății Anesteziologie-Reanimatologie din Republica Moldova în anii 2009, 2012, 2015 și 2018, organizate sub egida Federației Mondiale a Societăților de Anesteziologie și a Societății Europene de Anestezie. Profesorul Ioana Grigoraș a contribuit substanțial la dezvoltarea specialității Anesteziologie-reanimatologie și în Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii