Leonid Cobâleanschi – rector și savant proeminent cu moralitate și modestie ireproșabilă
- vizualizări: 886
Comunitatea Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a adus un omagiu ilustrului savant Leonid Cobâleanschi, personalitate marcantă a medicinei autohtone şi fost rector al instituţiei, în contextul aniversării a 80-a de la naștere şi a 25 de ani de la trecerea în eternitate a remarcabilului profesor. Cu acest prilej, Disciplina de limbă română din cadrul Departamentului Limba Română și Limbi Moderne a universității noastre a organizat, în data de 5 decembrie curent, un eveniment cultural cu genericul „Leonid Cobâleanschi – rector și savant proeminent cu moralitate și modestie ireproșabilă”, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei USMF „Nicolae Testemițanu”, membrii familiei, prieteni, colegi şi studenţi.
Rectorul Universităţii Emil Ceban a menţionat că Leonid Cobâleanschi se înscrie organic în frumoasa generaţie de medici iluştri, care, pe bună dreptate, constituie mândria instituţiei şi a comunităţii academice. Totodată, rectorul a exprimat recunoştinţa sa familiei regretatului savant, accentuând că „viaţa distinsului profesor este un exemplu de slujire plină de sacrificiu profesiei şi Almei Mater - un exemplu demn de urmat pentru generaţiile actuale şi viitoare şi care va rămâne veşnic viu în memoria noastră”.
Unul dintre fiii savantului, profesorul Oleg Cobâleanschi, a mulţumit administraţiei Universităţii pentru faptul că păstrează tradiţiile de comemorare a înaintaşilor, precum şi studenților care nu l-au cunoscut, dar сare au vorbit cu drag despre el şi care vor perpetua mai departe cu respect numele lui Leonid Cobâleanschi. „Sunt mândru că sunt copilul lui. Din păcate, se apropie duminica grea de 8 decembrie când se vor împlini 25 de ani de la decesul tatălui - ani de amintiri şi de greutăţi trăiţi fără el, dar ne vom strădui să fim demni de memoria lui, aşa precum ne-a îndrumat”, a adăugat profesorul Oleg Cobâleanschi.
Conferenţiarul universitar Argentina Chiriac, şefa Disciplinei de limbă română, a remarcat faptul că această manifestare este „o chemare a sufletului, un sentiment de profundă recunoştinţă, pentru a-l comemora pe unul dintre bărbaţii neamului, care prin erudiţia, activitatea sa ştiinţifică şi pedagogică a înscris o pagină luminoasă în istoria Universităţii”.
În sală au fost prezenţi mai mulţi prieteni ai savantului, care au venit cu elogii, depănând amintiri - profesorii Valeriu Burlacu, Porfirie Cazacu, Boris Topor, Iulian Prisăcaru, Teodor Ţîrdea, Ion Corcimaru, Vasile Dumitraş şi alţi oaspeţi de onoare.
De asemenea, cu un recital de poezii şi cântece şi cu discursuri dedicate ilustrului savant, din creația proprie, au venit studenți și profesori, învingători ai unui concurs organizat cu acest prilej de Disciplina de limbă română. Aceştia sunt: Ion Isac, conferențiar universitar la Catedra de chirurgie, şi studenţii: Dina Micșanschi, Mihaela Ciliuță, Aurelia Cimpoi, Carolina Nagherneac, Eleonora Ștefârța, Nadejda Beresteanu, Ina Driga, Oxana Șvera, Ana Musteață, Mariana Grama, Alina Diaconu, Ahmad Abu Ganem, Lijin Kannanilkunnathil, Mohammad Abu Afash şi Dan Halperin. Câștigătorii au fost apreciați cu diplome și premii în cadrul unei ceremonii, desfăşurate în data de 3 decembrie curent, iar cele mai frumoase poezii și discursuri vor fi publicate în ziarul universitar Medicus.
Reamintim că Blocul didactic nr. 1, pe frontispiciul căruia a fost instalată și un basorelief - edificiu unde și-a desfășurat activitatea profesorul Leonid Cobâleanschi în cadrul Catedrei de fiziopatologie și fiziopatologie clinică, îi poartă numele. Totodată, bustul rectorului Leonid Cobâleanschi se regăsește și pe Aleea savanților și medicilor iluștri.
Mai multe fotografii vedeți pe: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2770849659634103&ref=page_internal
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii