Mai multe posibilități de tratament pentru copiii cu deficiențe de auz
- vizualizări: 241
Începând cu luna mai 2022, Catedra de otorinolaringologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova beneficiază de posibilitatea studierii și aplicării unor noi echipamente medicale performante pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea copiilor cu deficiențe de auz. Suplimentar, va fi instruit și personalul medical din grădinițe și școli, care va fi antrenat în identificarea problemelor de auz la copii în stadiu incipient.
Evenimentul de donare a utilajului medical Centrului Republican de Audiologie, Protezare Auditivă şi Reabilitare Medico-Pedagogică al Clinicii „Emilian Coțaga” din cadrul Institutului Mamei și Copilului a avut loc în data de 4 mai curent. Donația a fost efectuată prin intermediul unui grant global aprobat de Fundația Rotary International, la care au contribuit financiar cluburile Rotary din șase țări: Republica Moldova (Clubul Rotary Chișinău), Marea Britanie, Germania, Belgia, Franța și Olanda, precum și Asociația „Pediatrii lumii” din Franța.
„Diagnosticul precoce şi reabilitarea surdităţii rămâne o problemă actuală în toată lumea. O atenție majoră trebuie să fie acordată copiilor cu deficiențe de auz, deoarece audiţia stă la baza dezvoltării vorbirii şi a capacităţilor cognitive ale acestora. Pentru îmbunătățirea situației din domeniu este necesar nu doar de personal medical înalt calificat, ci și de echipamente performante. Acest lucru a fost remarcat de către Veronique Desvignes, reprezentanta Asociației „Pediatrii lumii”, prezentă la eveniment.
Veronique Desvignes a adăugat că, împreună cu colega sa Christiane Weisbecker de la aceeași organizație, au vizitat instituțiile medicale din țara noastră, acum câțiva ani, și au rămas impresionate de profesionalismul medicilor din Republica Moldova, care însă duceau lipsă de utilaj medical performant. În acest sens, de comun cu Clubul Rotary Chișinău a fost inițiat un proiect, ce înregistrează rezultate vizibile. Reprezentanta Asociației „Pediatrii lumii” a mulțumit tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea acestui proiect, iar studenților și medicilor-rezidenți le-a dorit succese în asimilarea materialului didactic, studierea și aplicarea echipamentelor auditive moderne în depistarea precoce a patologiilor legate de auz și tratarea lor eficientă.
„Suntem mândri că am reușit să mobilizăm cluburile Rotary implicate, care au fost receptive, gândindu-se la sănătatea copiilor din Moldova și la medicii de aici care dau dovadă de o performanță înaltă, dar în același timp duc lipsă de echipamente corespunzătoare. De rând cu facilitarea muncii personalului medical din țară, suntem convinși că vom aduce bucurii pe chipurile părinților și ale copiilor, care vor putea să-și exprime sentimentele nu doar prin gesturi, ci și prin cuvinte”, a menționat Valentina Badrajan, președintele Comitetului de Proiecte din cadrul Clubului Rotary Chișinău.
În finalul evenimentului, profesorul universitar Lucian Danilov de la Catedra de otorinolaringologie, șeful Clinicii de Otorinolaringologie Pediatrică din cadrul Clinicii „Emilian Coțaga”, a accentuat sustenabilitatea parteneriatului de durată stabilit cu Fundația Rotary International și Asociația „Pediatrii lumii”, care, pe parcursul mai multor ani, au venit și cu alte donații de utilaj medical. „În numele membrilor Catedrei de otorinolaringologie, a Centrului Republican de Audiologie, Protezare Auditivă şi Reabilitare Medico-Pedagogică și a tuturor medicilor, exprimăm recunoștință și aducem muțumiri pentru susținere necondiționată și sperăm că aceste relații de colaborare se vor menține și în viitor”, a subliniat profesorul.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii