„Managementul deșeurilor rezultate din activități medicale”: conferință științifică națională
- vizualizări: 540
Peste 200 de specialiști în diverse domenii medicale – medici epidemiologi, medici de familie, specialiști din domeniul sănătății publice, studenți și medici rezidenți au participat la conferința științifică națională „Managementul deșeurilor rezultate din activități medicale”, la care au fost prezentate rezultatele finale ale proiectului de cercetare „Studiu privind procesul de gestionare a deșeurilor rezultate din activități medicale în Republica Moldova”.
În cadrul lucrărilor conferinței, care s-a desfășurat în data de 1 aprilie 2023, au fost puse în discuție subiecte privind: cadrul normativ regulatoriu privind gestionarea deșeurilor medicale în Republica Moldova; metodele de reciclare, practicile actuale de gestionare a deșeurilor rezultate din activități medicale (DRAM) în instituțiile publice și private de profil, condițiile de colectare, depozitare, transportare și tratare a deșeurilor rezultate din activități medicale ș.a.
Printre invitații evenimentului au fost Mariana Gîncu, consultant principal în Direcția politici în domeniul sănătății publice la Ministerul Sănătății; Mihail Todiraș, șef al Centrului de Cercetare în Domeniul Sănătății și Biomedicinei, Serghei Cebanu, șef al Departamentului Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”; Nicolae Furtună, șef de direcție la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Specialiștii au subliniat faptul că deșeurile generate în cursul activităților de diagnostic, supraveghere, tratament și recuperare medicală, inclusiv din activitatea de cercetare medicală și producere, testare, depozitare și distribuție a medicamentelor, dar și a produselor biologice, reprezintă un risc iminent pentru sănătatea umană și pentru mediul ambiant. Atunci când acestea nu sunt gestionate în spiritul comunitar și sunt eliminate împreună cu deșeurile menajere, sporesc foarte mult riscul de transmitere a bolilor contagioase.
Vasile Sofronie, conferențiar universitar la Disciplina de epidemiologie, coordonator-supervizor în cadrul proiectului de cercetare „Studiu privind procesul de gestionare a deșeurilor rezultate din activități medicale în Republica Moldova”, a relatat despre riscurile posibile în practica gestionării deșeurilor rezultate din activitatea medicală și a punctat câteva recomandări privind îmbunătățirea acestui proces în Republica Moldova.
Totodată, în cadrul evenimentului mai mulți specialiști din teritoriu și-au împărtășit experiența și practicile proprii în gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală.
Conferința a inclus și prezentarea rezultatelor unui studiu pe marginea proiectului. Directorul proiectului Luminița Guțu, conferențiar universitar la Disciplina de epidemiologie, a prezentat scopul şi obiectivele studiului, etapele de implementare, şi componentele raportului final aflat în proces de editare.
Evenimentul a fost organizat în format mixt de către de către Disciplina de epidemiologie și cea de igienă din cadrul Departamentului Medicină Preventivă al USMF „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova și Societatea Igieniștilor din Republica Moldova, sub egida Ministerului Sănătăţii și cu susținerea financiară a Fundației Soros Moldova.
Proiectul de cercetare „Studiu privind procesul de gestionare a deșeurilor rezultate din activități medicale în Republica Moldova” a fost implementat în perioada 1 noiembrie 2021 – 30 octombrie 2022.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii